Waarom een dieet volgen ’s morgens het makkelijkst is

kimubert, Flickr.com
kimubert, Flickr.com

Met het ontbijt gaat het nog prima, dat dieet volhouden. Maar des te later het wordt, des te meer ongezond eten lijkt te lonken. Een reep chocolade, een lekkere pizza, een stokbrood met vette kruidenboter: voor je het weet heb je alle calorie├źn die je ’s morgens hebt laten staan er in de loop van de dag weer bij gegeten. En dat is heel normaal, zo blijkt uit een onderzoek van Massive Health.

16 procent minder gezond
Voor dit onderzoek werden duizenden mensen gevraagd een foto van hun maaltijden te nemen. Het grootste deel begon de dag goed, met een gezond ontbijt. Maar elk uur na het ontbijt, werd het eten gemiddeld 1,7 procent ongezonder. Dat maakt de avondmaaltijd maar liefst 16 procent minder gezond dan het ontbijt.

Overactief hongerhormoon
Volgens Manuel Villacorta, schrijver van Eating Free, is dat heel logisch. ’s Morgens is het makkelijk om een goed voornemen vol te houden, maar naarmate de dagelijkse stress toeneemt, wordt dit steeds lastiger. Ook helpt het niet dat een gezonde maaltijd voor de meeste mensen wat aan de magere kant is. Hierdoor bouwt het hongerhormoon ghreline zich snel op in je lichaam, waardoor je op een gegeven moment pakt wat je te pakken kunt krijgen.

Goed ontbijten
Villacorta geeft wel aan dat je hier zelf verandering in aan kunt brengen door goed te ontbijten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die niet ontbijten, gedurende de dag veel meer eten. Ook is het belangrijk om eiwitrijk te ontbijten, bijvoorbeeld met yoghurt of eieren. Tijdens de lunch kun je beter wat meer groenten eten, eventueel met wat tofu of hardgekookte eieren. Als je tussendoor nog wat soep, fruit of een boterham eet, wordt het ook eenvoudig om de avondmaaltijd gezond en licht(er) te houden.

Bron: MSNBC Health

Lees ook:

5 tips voor een fit gezin
Recessie blijkt een probaat afslankmiddel
Zo eet je voordelig en gevarieerd

ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

Advertisement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *