6500 km lange Groene Muur beschermt Sahel tegen zand

Stofstormen in de Sahel. Foto: NASA
De Sahel, een langgerekt gebied ten zuiden van de Sahara loopt het risico ook een woestijn te worden. Door klimaatverandering duren de droge periodes langer dan ooit. De landen in de regio zijn bezig met een ambitieus plan om verwoestijning tegen te gaan: een Groene Muur van bomen die 6500 km lang is en 14 km breed en heel Afrika in de breedte doorkruist. In Senegal is al de eerste 20.000 hectare bomen geplant.

Lees ook
Kathedralen, onderbroeken en 12 andere opmerkelijke producten van bamboe
Win € 10.000 met jouw wereldverbeterende project
Nederlandse insectenkwekers zien kansen in Afrika

De bomen moeten het stof tegenhouden dat vanuit de Sahara steden en landbouwgebieden in het zuiden bedreigen. Ook kunnen de bomen water vasthouden en zorgen ze voor nieuwe economische en agrarische kansen voor de lokale bevolking.

De Grote Groene Muur heeft ondertussen al bijna 2 miljard dollar ontvangen van de Wereld Bank en andere ontwikkelingsorganisaties, die dit plan een belangrijke manier vinden om voedselzekerheid te vergroten en duurzame landbouw in de regio te bevorderen.

Maar er zijn ook kritische stemmen. De Muur moet gebouwd worden in 11 landen, waaronder Mali, waar recent een coup plaatsvond, en Darfur, dat nog steeds een oorlogsgebied is. Daarbij moet ook de lokale bevolking het belang van de bomen inzien, anders worden vers aangeplante boompjes door geiten opgegeten of gekapt voor brandhout.

De Amerikaanse geograaf Gray Tappan ziet meer in aanpak van onderop, waarbij boeren zelf bomen planten omdat het hen goed uitkomt. Als voorbeeld noemt hij Niger, een land dat ook in de Sahel ligt. Na een enorme droogte in de jaren ’80 besloten de lokale boeren om bomen niet langer van hun land te halen zoals gebruik was, maar om hun voedselgewassen om bomen heen te planten. In 30 jaar tijd is het aantal bomen enorm toegenomen evenals de hoeveelheid voedsel die geproduceerd wordt. En het kostte bijna niks, omdat de boeren het werk allemaal zelf deden. “We waren echt ondersteboven van de enorme vergroening van Niger,” aldus Tappan.

Toch zien de politici van Senegal veel in het project. Minister van Milieu Djibo Leyti Kahe noemt de critici gek: “Het zand komt eraan. Het zal ons allemaal bedekken en we moeten het stoppen. Er zijn heel veel milieuprojecten in Senegal. Maar dit is de belangrijkste.”

Bron: Ecologist, New York Times

Advertisement

3 comments

 1. Om tenminste 3 reden is dit megalomane plan tot mislukken gedoemd:
  – de eerst is al genoemd geen steun van de plaatselijke bevolking. Met de stijgende olieprijs wijken die steeds meer uit naar kaphout. Zorg eerst voor alternatieve brandstof
  – de tweede klimaatverandering zorgt voor langere droge periodes en die verdwijnt niet met bomenstrook
  – de derde deze bomenstrook moet Saharazand tegenhouden. Bij stevige wind komt Saharazond tot ver in Europa. Bizar dat een strook van 14 km het zand zou weren.

  Het mislukken van dit plan verstekt ook nog het doemdenken over Afrika.

 2. Mark: Je hebt twee goede argumenten om het niet te doen….
  Maar wat als het wel lukt ?
  Als men wel de plaatselijke bevolking mee krijgt, als zonneovens de houtkap kunnen verminderen .
  Dan is er heel veel te winnen en kan het als voorbeeld dienen om meer woestijnen "in te polderen" .

  Ooit waren zuiderzee en haarlemmermeer ook "ontembaar" nu is het vruchtbare landbouwgrond.

  De afstand die het zand in grote hoeveelheden kan afleggen is zeer beperkt, dus daar zie ik miinder problemen.
  Wanneer het op de NIger manier wordt aangepakt heeft dit zeker kans van slagen en ALS het lukt is de winst enorm.

  Ik zou zeggen, gewoon doen, alleen niet met veel geld want dan trekt het de verkeerde mensen en gaat het juist fout..

  1. Kleinschalig met steun van de omwonenden. Dat staat haaks op een mega plan van buiten, dat de verkeerde mensen met verkeerde motieven aantrekt.
   Bomen om akkers verhoogd ook nog de opbrengst blijkt.

   De Haarlemmermeer is ingepolderd vanwege de dreigende overstroming en wateroverlast.
   Als je de geschiedenis leest was het grondgebruik in deze polder aanvankelijk een groot probleem, dus die "vruchtbare landbouwgrond" is iets van veel later!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *