Dorp van bamboe in Bali is experimenteerplaats voor groener leven

Bamboe is uitstekend geschikt als bouwmateriaal omdat het erg sterk is. Volgens experts kan een stomp van bamboe met een oppervlakte van 10cm2 een olifant van 5.000 kg dragen. Bamboe wordt in Aziƫ al veel gebruikt als bouwmateriaal, maar toch wordt het vaak gezien als een minderwaardig materiaal. Staal en beton zijn moderner. In Bali denken ze daar anders over. Een heel dorp van bamboe, de Green Village, moet laten zien dat bamboe uitstekend geschikt is als grondstof voor een groen en rijk leven.

Lees ook
Hollandse broers geven mannen bamboe voor hun billen
14 opmerkelijke producten van bamboe
Top 10 verrassende, wereldverbeterende projecten

De Green Village is ontstaan nadat een Canadees John Hardy een school bouwde op Bali: de Green School. De school probeert alles zo duurzaam mogelijk te doen en gebruikt bijna alleen maar bamboe als bouwmateriaal. Rond de school zijn allerlei andere gebouwen van bamboe gebouwt. Huizen, maar ook een brug van bamboe en zelfs een chocoladefabriek. Het effect is opmerkelijk: de gebouwen hebben een prachtige, natuurlijke uitstraling.

De school is een experimenteerplaats voor groen leven. Zo moesten ze bijvoorbeeld uitvinden hoe ze de bekende plastic whiteboards konden vervangen door een milieuvriendelijker alternatief. Uiteindelijk maakten ze zelf whiteboards van hergebruikte auto-onderdelen.

Het grote voordeel van bamboe is dat het snel groeit. Een stuk sneller dan hout, bijvoorbeeld. De bouw levert wereldwijd veel CO2 uitstoot op en gebruikt heel veel natuurlijke grondstoffen. Als er meer bamboe in de bouw gebruikt kan worden, is dat zeker goed voor het milieu. De Green Village is daarmee een experiment dat veel impact kan hebben.

De TED lezing van John Hardy, over de Green School:

Bron: Discovery, Inhabitat, treehugger

Advertisement

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *