Olie is het nieuwe Windows

Microsoft was jarenlang de koning van de computerindustrie. Windows bracht zoveel geld in het laadje dat concurrenten eenvoudig konden worden opgekocht of juridisch stuk geprocedureerd.
Maar het lukte de gigant niet om succesvol te innoveren. Verblind door het succes van Windows werden nieuwe potentiële cashcows genegeerd of de nek om gedraaid na een interne strijd. Apple innoveerde wel, en met succes. De omzet van alleen de iPhone overtreft nu de inkomsten van alle Micorosft-producten bij elkaar. Aan de beurs is Apple twee keer zo veel waard als Microsoft, terwijl het 10 jaar geleden nog 106 keer kleiner was.

Shell is nu ook het grootste bedrijf ter wereld, net als Microsoft 10 jaar geleden. En dat is niet de enige overeenkomst. Ook de energiereus lukt het niet om succesvol nieuwe omzetstromen te realiseren, elke innovatie moet wijken voor olie, de gouden melkkoe. Maar zoals de grafiek in het plaatje laat zien, levert de zon elk jaar een veelvoud van de totale beschikbare hoeveelheid olie op. En de ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gaan nu heel snel. Duitsland, dat kernenergie vaarwel heeft gezegd, maakt gründlich werk van zonne-energie en verbreekt meteen het wereldrecord zonne-energie op één dag. Ook elders in de wereld, vooral in China, worden miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van zonne-energie. Gevolg: in 1976 kostte het 80 dollar om 1 Watt op te wekken uit zonne-energie, in 2011 nog maar 90 cent.

En gezien alle investeringen en technologische ontwikkelingen valt te verwachten dat die prijs nog verder zal dalen. Maar zelfs nu is zonne-energie al rendabel voor huishoudens. De vraag naar zonnepanelen zal de komende jaren dan ook exploderen.

En wie wil olie als de zon veel goedkoper is? Shell haalt op dit moment zijn schouders op over deze vraag. Tegen de tijd dat zonne-energie echt serieus wordt, kopen ze zich gewoon in de markt in, is de heersende gedachte. Geld genoeg. Maar de geschiedenis leert dat markleiders vaak een slecht gevoel voor timing hebben bij het plegen van de juiste overnames, zeker als de investering mogelijk kannibaliseert op de belangrijkste inkomstenbron.

Olie is dan ook het nieuwe Windows. Shell is het nieuwe Microsoft. Blijft de vraag: welk zonne-energie bedrijf is het nieuwe Apple?

Bron afbeelding: Ecopoint

Lees ook:

Geld verdienen met zonne-energie

Zonne-energie, ook als je dak niet geschikt is

Hoe krijg ik een zonnepaneel op mijn dak?

Advertisement

4 comments

 1. Een kleine logisch redeneerfout, wat de Engelsen "begging the question" noemen. Dat "olie" het nieuwe Windows is, daar wil ik nog wel in mee gaan. Maar waarop baseer je dat "zon" de voor de hand liggende vervanger is? Kern, wind, water, geo of andere vernieuwende energievormen zou ik ook niet willen uitvlakken.

  Overigens, als je deze analogie volgt, kun je ook iets zeggen over welk energiebedrijf bedrijven als Shell zal verdrijven. Net zoals Microsoft wel experimenteerde met Zune en Windows Mobile in de concurrentie met Apple, experimenteert Shell wel met Zon en Wind. Maar net zoals Microsoft vraagt Shell zich misschien niet genoeg af wat de markt wil en gelooft het dat het al weet wat de markt nodig heeft.

  Een energiebedrijf wint als het een energieproduct bedenkt dat we allemaal willen hebben omdat het cool, sexy, handig en makkelijk in het gebruik is. Helaas betekent het ook dat dit energiebedrijf weliswaar meer omzet dan Shell, maar dat 80% van de wereld nog steeds hoofdzakelijk olie gebruikt (zoals 80% van de PCs nog steeds op Windows draait en meer dan 95% van de kantoren Office gebruikt); dat dit nieuwe energieproduct vooral beschikbaar is voor de rijken van de wereld; dat gebruikers het product elke paar jaar weer vervangen door een nieuw energieproduct dat wordt bedacht; etc.

  Het prijsargument gaat juist in tegen de Apple-analogie. Het maakte niet uit hoeveel goedkoper de concurrentie was. Apple verkocht genoeg iPods, iMacs, iPhones, MacBooks en iPads om meer winst dan de concurrentie te maken, terwijl al die producten duurder waren dan vergelijkbare producten van die concurrentie. Dat is een les die de energielobby voor groene energie zich zou kunnen aantrekken in de vergelijking met Apple.

  Maar de essentie raak je volgens mij door zelf over prijs te beginnen. Energie is energie, het maakt de meesten van ons niet uit hoe die wordt gemaakt; het enige wat ertoe doet is de prijs – zolang ze maar voldoet aan één criterium: altijd beschikbaar.

 2. Hi Grismar, ik vlak ze niet uit, maar kijk naar het aanbod van zonne-energie, dat is zo overweldigend enorm. En de technologie om die energie te benutten wordt ook snel beter (met de dag zou ik bijna zeggen).

  Bovendien heeft zonne-enegrie een enorme knuffelfactor, wij zien bij hetkanWel dan ook dat het met afstand de populairste energievorm is. Artikelen over zonne-energie worden stevig gelezen, dit geldt helaas een stuk minder voor windenergie en andere hernieuwbare bronnen.

  Kernenergie wil ik wel uitvlakken.

  1. Bedankt voor het uitvlakken van je weet wel wat;) Dat er nog steeds mensen zijn die daar een oplossing in willen zien, begrijp ik niet. Die ramp in je weet wel waar, waar we het maar even niet meer over hebben (want dat is zon het kan dus niet geval) is veeeeel erger dan in het nieuws komt. En wij eten hier radio actief voedsel dat daar vandaan komt. Het heeft echt niet alleen effect op dat stukje aarde.

 3. Hoi Frissewind,

  Ik hoop niet dat de nieuwe innovator een 'apple' wordt. Een markt die dichtgetimmert is met patenten, fabrieken waar je als europeaan niet echt een lekker gevoel van krijgt en producten die vanwege coolheidsfactor worden aangekocht. Zo hoop ik niet dat de zonneenergiebranche er over een paar jaar uitziet.

  Ik geloof ook wel dat de innovatie uit een hele andere hoek komt maar er zijn passendere analogieen te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *