Gluren bij duurzame droomhuizen

E+ Greenhome - dwell.com
De rijksoverheid wil dat alle nieuwbouw in 2020 energieneutraal is. Dat betekent een lagere energierekening en minder uitstoot van broeikasgas. Dit kan overigens makkelijk, want Castricummer Evert Sjoerdsma knipte al 22 jaar geleden de kabel met het stroomnet door, en hij woont sindsdien vrolijk en comfortabel in zijn rijtjeshuis.
Maar levert dit beleid ook aantrekkelijke huizen op waarin het aangenaam wonen is? Website Dwell.com laat zien dat het kan: energiezuinig en milieuvriendelijk wonen in een droomhuis. Zo bouwden Koreanen dit E+ Green Home waar ik persoonlijk graag in zou willen wonen (al is Zuid-Korea wel een beetje ver van Leidsche Rijn).

Het huis voldoet aan de Duitse standaard voor Passiefwoningen, er wordt stevig energie bespaard (het verbruikt slechts 27% van het gemiddelde Zuid-Koreaanse huis), er wordt energie opgewekt met zonnepanelen (38% van het verbruik van het gemiddelde Zuid-Koreaanse huishouden) en er wordt energie hergebruikt.

House 2.0, IJburg - dwell.com
Maar ook dichter bij huis worden mooie energiezuinige huizen gebouwd. Dit huis staat op IJburg, met driedubbel glas, een geothermisch warmte systeem, en – vrij ongebruikelijk voor een huis midden in de stad – een windmolen op het dak, die ook zo op ons huis mag staan.

Gluur verder op Dwell.com. Mooie foto’s.

Lees ook:

Man bouwt eigen Hobbit-huis voor minder dan €4000

Dorp van bamboe in Bali is experimenteerplaats voor groener leven

100% groene stroom, 200% betaalbaar

Advertisement

2 comments

  1. Waarom volgt hetkanwel zo kritiekloos de rechtse overheid?
    energieneutrale nieuwbouw is al in 2016 nodig, volgens de EU regels

    En het kan al sinds 1981, toen in Schiedam een energieneutrale nieuwbouw wijk verrees.
    Dat is 31 jaar geleden, hetkanwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *