5 volledig natuurlijke middelen tegen stress

RelaxingMusic, Flickr.com
RelaxingMusic, Flickr.com

 

Bijna iedereen maakt zich wel eens zorgen, dat hoort bij de menselijke natuur. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zorgen en stress je leven moet laten beheersen. Het heeft namelijk een behoorlijk negatieve invloed op lichaam en geest. Merk je dat stress weer de overhand krijg? Gebruik dan deze vijf volledig natuurlijke middelen om weer tot rust te komen.

Laat je perfectionisme varen
Het is misschien een verrassing, maar niet alles hoeft perfect te zijn of perfect te gaan. Soms is ‘gewoon’ ook goed genoeg. Door niet continu (te) hoge eisen aan jezelf te stellen, heb je veel minder last van stress. Dit is ook nog eens beter voor de hersenen; chronische stress leidt namelijk tot angststoornissen en depressies. Wees dus niet bang om jezelf eens een dag vrij te geven; de wereld draait ook wel door zonder jou.

Richt je op anderen
Als je merkt dat je gestrest bent, is het handig om je op anderen te focussen. Als je je op jezelf richt, kan de stress ervoor zorgen dat je jezelf in de put praat. Mel Schwartz, een vooraanstaand psychotherapeut, zegt daarover: “Mensen die moeite hebben met spanning, zijn vaak continu bezig met zichzelf veroordelen. De kritische innerlijke stem houdt hen vast.” Probeer je dus te richten op anderen en voorkom dat stress de overhand krijgt.

Houd je leven op drie staanders
Werk aan balans in huis, werk en jezelf. Zo ben je beter bestand tegen stress. Gaat het op één van de vlakken minder, dan heb je alsnog twee staanders over om jezelf overeind te houden. Ruim actief tijd voor jezelf in en houd je werk binnen werktijden en op het werk. Dat betekent misschien dat je wat vaker ‘nee’ moet zeggen, maar verlaagt je stressniveau aanzienlijk.

Doe aan lachyoga
Bewegen maakt vrolijk en dat geldt helemaal voor lachyoga. Dat is een combinatie van yoga en lachen, bedoeld om stress te overwinnen. En het werkt: uit onderzoek is gebleken dat lachen de doorbloeding versterkt en stress verjaagt. Als yoga niets voor je is, dan helpt alleen lachen ook.

Ga mediteren
Uit recent onderzoek van de Harvard Medical School blijkt dat mediteren de schade die chronische stress toebrengt aan cellen in het lichaam weer kan omkeren. Als mediteren te veel tijd kost, is diep in- en uitademen ook een optie. Probeer je hoofd tijdens het ademen leeg te maken, door je alleen op je ademhaling te concentreren. Doe dit vijf minuten lang en je kunt er weer ontspannen tegenaan.

Bron: MNN.com, Rodale

Lees ook:

Bescherm je brein tegen stress
Familie is belangrijker dan geld
Wat is jouw boosheidtype?

ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

Advertisement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *