3 manieren om van zonne-energie een massaproduct te maken

Foto: photos8, Flickr
Zonne-energie is nu nog een product voor de elite met een geschikt dak en een goed gevulde portemonnee. Tegelijkertijd wil de helft van alle Nederlanders graag zonnepanelen op het eigen dak.

Valt die tweedeling tussen zonne-warmen en zonne-armen te doorbreken? De zon is tenslotte van ons allemaal.

De belangrijkste barriere die dan overwonnen moet worden heeft op dit moment alles te maken met, hoe kan het anders, geld. Wie nu zonnepanelen op zijn dak wil, moet bereid zijn om een fors bedrag op tafel te leggen: ongeveer 8-10 duizend euro voor een kwaliteitsinstallatie die voldoende energie opwekt voor het jaarverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin. Voor dat bedrag heb je een compleet systeem, met de zonnepanelen, omvormer, bekabeling, aanpassingen aan je meterkast en montage.

Die investering verdient zichzelf weliswaar zeer ruim terug, omdat je een kwart eeuw gratis stroom hebt, maar veel mensen kunnen zo’n som geld toch niet missen.

Daarom wordt, in Nederland maar ook elders in de wereld, druk geëxperimenteerd met financiëringsmodellen voor zonne-energie. De website Grist.org noemt drie modellen waarmee in de Verenigde Staten wordt geprobeerd om van zonne-energie een massaproduct te maken.

Zonnepanelen huren

In de Amerikaanse staten Californië en New Jersey is het huren van zonnepanelen erg populair. Sinds 2007 leverde het 1 miljard dollar omzet op. Consumenten sluiten hierbij een huurcontract af met een zonne-energie leverancier. Voor een vast bedrag per maand liggen zonnepanelen op hun dak. Die wekken voldoende energie op voor hun gehele energieverbruik of een deel daarvan. Energie die aanvullend nodig is, wordt afgenomen van een normale energieproducent. De energierekening wordt hiermee 20-30% verlaagd.

Zonne-energie coöperatie

Ook in Amerika komen gemeenschappen op die samen in zonnepanelen investeren en het rendement delen. Maar net als in Nederland, lopen die tegen wettelijke belemmeringen aan.

Zonne-energie bulkinkoop

Dit werkt in principe hetzelfde als bij huurovereenkomsten voor zonnepanelen, maar dan op veel grotere schaal. Zo is het Amerikaanse leger in onderhandeling met een zonne-energie leverancier over het bedekken van 120,000 militaire gebouwen met zonnepanelen. Dit zal naar verwachting 6400 megawatt uur electriciteit opleveren, genoeg voor ruim 1800 huishoudens.

Advertentie
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen van leveranciers uit de regio

Lees ook:

Geld verdienen met zonne-energie

Zo krijg je zonnepanelen op je dak

Gallery: 7 mythes over zonne-energie

Advertisement

11 comments

 1. Waarom het leger erbij gehaald wordt is niet duidelijk.

  Verplicht het nutsbedrijf tot levering van duurzame energie uit eigen zon- en windenergie. De zonnepanelen en windmolens – waarom gaat het weer alleen over zonne-energie? – kunnen aan de klanten verhuurd worden. Zo hoef je geen problemen te maken, die er niet zijn! Die verplichting zorgt er tevens dat er tempo gemaakt wordt en dat windmolens op land meer nadruk krijgt. Voor de omvang van duurzame energie veel effektiever of zou dat onbelangrijk zijn? Die induk wordt wel gewekt.

 2. Heb jij een bron waarom windmolens op land effectiever zijn dan zonne-energie? Klinkt erg interessant.

  Overigens is het niet zo dat wij een voorkeur voor de ene of de andere vorm van schone energie hebben. We hebben zon én wind nodig voor een schone energietoekomst in ons land.

 3. Windenergie heeft diverse nadelen: lelijk (landschapvervuiling), lawaaiig, gevaarlijk voor vogels en vleermuizen, productie van onderdelen is vervuilend, onregelmatige energielevering, en last but not least: duurder dan energie uit fossiele brandstoffen. Deze nadelen zijn op land ernstiger dan op zee.

  Zonne-energie heeft veel minder nadelen, ga het rijtje nadelen voor windenergie maar na, deze nadelen gelden meest niet voor zonnepanelen. En tegenwoordig is zonne-energie op termijn goedkoper dan energie uit fossiele brandstoffen.

 4. Wat ik graag wil weten is hoe jullie aan 16 duizend euro komen?
  Ik heb een klein jaar geleden voor ongeveer 2500,- euro zo'n 2500 kWh (per jaar) gekocht. En dat is meer dan ik verbruik. Overigens verbruikt een gem. gezin zo'n 4000 kWh per jaar. Dan kom ik op een prijs van ongeveer 5000,- euro. En dat is dus nog de prijs van een jaar geleden. Dat zal nu wel zo'n 4000,- euro zijn.

 5. Vorige maand heb ik voor 4000 euro een pv systeem gekocht, gaat zo'n 1800 kWh leveren – de helft van mijn verbruik. En dat was nog relatief prijzig vanwege 8 micro-converters/optimizers. 16.000 euro…hoe kom je erop…?

 6. @Ewald,
  Zonne-energie heeft een hoge opbrengst in de lente / zomer en heel weinig in de herfst / winter. Dus vergt een grote opslag veel meer dan bij wind met het heel jaar energie. Ook door bewolking is zonne-energie onregelmatig. De energetiese terugverdientijd voor landwindmolens is minder dan een jaar, voor zonnepanelen vele jaren (schat 5 jaar). Per euro levert windenergie veel meer kwh dan zonnepanelen.

  Voor vogels zijn hoogspanningskabels veel dodelijker dan windmolens; wie hoor je daarover; eenzijdig dus.
  Dat zonne-energie veel goedkoper wordt hoor je al jaren; bij windmolens is het wel gelukt.

  Zeker windmolens maken lawaai, vaak minder dan de wind. Vlieguigen, auto's, treinen maken meer lawaai.
  Wat de een lelijk vindt, is vor de ander mooi. Hoe lelijk zijn die hoogspanningsmasten?

  Al eens gekeken hoe vervuilend de produktie van zonnepanelen is?
  Allemaal heel selektief dus.

 7. Bedankt voor jullie feedback over de aanschaf- en installatieprijs van een set zonnepanelen. Als de reacties een ding bevestigen is het wel de scherp dalende prijs voor zonne-energie. Onze informatie was gebaseerd op een een bijdrage van een expert in het veld, maar gold alweer van twee jaar geleden.

  Tegenwoordig ben je inderdaad ongeveer 8-10 duizend euro kwijt voor een compleet systeem, met zonnepanelen, omvormer, bekabeling, aanpassingen aan je meterkast én montage.

  Als het nog goedkoper kan, zou ik willen zeggen: nog beter, zolang het milieuvriendelijk, kwalitatief en eerlijk is.

 8. In Duitsland is het al beter geregeld. Daar wordt heel veel gebruik gemaakt van duurzame energie. In de winter moeten ze zelfs energie uit Nederland importeren omdat de zonne-panelen en windmolens dan minder opbrengen. Hoe ze het daar doen weet ik niet maar het werkt wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *