Over 5 jaar is eigen voedsel printen ook voor gewone burgers

Een 3D printer aan het werk. Foto: Creative Tools, Flickr
Je keuken puilt nu al uit met tosti-ijzer, senseo, koffiezetapparaat, sapmachine, ijsmachine en wat al niet meer. Maar over vijf jaar kun je misschien de verleiding toch niet weerstaan om nog een apparaat aan je collectie toe te voegen: de 3D voedselprinter. De printer is volgens experts over een aantal jaren zo goedkoop geworden dat hij ook voor gewone consumenten interessant wordt.

Lees ook
Maak je eigen stroom: zo krijg je topkwaliteit zonnepanelen voor een goede prijs
Je eigen kweekleren jas uit de 3D printer
Na de digitale revolutie, nu de dingen-revolutie

Vandaag en morgen presenteert TNO op de Food Inspiration Day een 3d printer die voedsel kan printen. De machine kan door steeds kleine laagjes toe te voegen de gekste vormen maken die met gewone technieken niet mogelijk zijn. “Een 3D-printer is eigenlijk een geautomatiseerde slagroomspuit,” aldus Kjeld van Bommel van TNO. “Daarmee kun je, computergestuurd, bijvoorbeeld schuimpjes spuiten. Via een injectiespuit maak je, in dit geval, met een eiwit-suikermengsel je eigen ontwerp. En deze wandjes zijn zo dun, de vorm is zo complex, dit kun je niet met de hand maken.”

Van de 3D printer wordt veel verwacht. Sommige experts denken dat de printer een nieuwe industriële revolutie, de “dingen-revolutie”, teweeg zal brengen. Iedereen kan namelijk met zo’n printer zelf producten maken, ook producten van plastic, metaal en eetbare ingrediënten. Zie je een leuk design tuinstoel? Je hoeft ‘m niet meer in de winkel te kopen, je hoeft alleen de 3D printer thuis aan te zetten.

Op het gebied van voedsel kan de printer veel veranderen. Zo kun je met de printer en de juiste ingrediënten dingen maken die precies bij je eigen dieet passen. En misschien kun je in de toekomst nog eens een biefstuk gemaakt van algen produceren. Handig voor vegetariërs die ook wel eens een biefstuk lusten.

Nu zijn 3D printers nog behoorlijk prijzig, maar de verwachting is dat over enkele jaren ze een stuk goedkoper zullen zijn. Volgens Van Bommel kun je nu al een printer voor chocolade kopen voor ongeveer duizend euro. “Ik denk over een jaar of vijf, als bijvoorbeeld Unilever of Philips zich daar op storten, dat zo’n apparaat misschien een paar honderd euro kost. Leuk voor een chef-kok van een restaurant, of voor consumenten in de keuken, naast de broodbakmachine en het dure koffiezetapparaat. Ik zie dat wel gebeuren.”

Bron: NOS

Advertisement

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *