Groen bouwpakket biedt banenmotor voor nieuwe kabinet

Bron: Jos Collignon, GRNVLD Magazine

Nederland is de grootste klimaatverzieker van Europa. Het is dus hoog tijd dat het nieuwe kabinet serieus werk maakt van een groene economie. Al was het alleen maar omdat een klimaatvriendelijke economie een speciale bonus oplevert: banen, heel veel banen. En laat dat nu precies zijn waar Rutte en Samsom naar op zoek zijn.

Duitsland doet het trucje al voor: daar werken al meer dan 300.000 mensen in de schone energiesector. Het idee dat ons land niet geschikt zou zijn voor een bloeiende schone energiesector, wordt daarnaast gelogenstraft door het eveneens kleine en vlakke Denemarken, waar al 40% van de stroom wordt opgewekt door lokale hernieuwbare bronnen, voornamelijk wind en in toenemende mate zon. Denemarken staat dan ook op nummer 1 in de klimaatprestatie index voor EU-landen.

Duurzaamheid was de collectieve blinde vlek bij de verkiezingen, maar betekent dit ook dat groen beleid het kind van de economische rekening moet worden? Dat is niet uitgesloten, zeker wanneer we bedenken dat de olielobby in Nederland sterk is, onder leiding van Shell, het grootste bedrijf ter wereld. Daarnaast is de Nederlandse staat verslaafd aan de miljardeninkomsten van de gasbel in Slochteren. Overschakelen op schone energie kan op korte termijn een gat slaan in de nationale schatkist.

Maar hier staat tegenover dat een brede kamermeerderheid de transitie naar een groenere economie omarmt. De fractiespecialisten ‘energie’ van een groot aantal politieke partijen overleggen op dit moment bijvoorbeeld over een energietransitie-akkoord. Deze partijen hebben gezamenlijk een absolute meerderheid van 130 zetels: VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren. En het regeerakkoord komt ook opmerkelijk groen uit de hoek met ambitieuzere klimaatdoelstellingen en veel meer ruimte om schone energie te stimuleren.

Met de voorbeelden van Duitsland en Denemarken binnen handbereik lijkt het klussen aan de economie inmiddels op het opzetten van een IKEA bouwpakket. Als Rutte en Samsom de plaatjes op het voorbeeld volgen, moeten ze ook in Nederland een duurzame kast in elkaar kunnen zetten.

(Dit artikel is een ingekorte versie van een artikel dat onlangs in Groeneveld Magazine verscheen.)

Lees ook:

Nederland grootste klimaatverzieker van Europa

In Nederland betalen vervuilers niet, ze betalen

Kabinet, knoop het in je oren: goed klimaatbeleid levert veel geld op

Advertisement

6 comments

 1. "Al was het alleen maar omdat een klimaatvriendelijke economie een bonus oplevert: banen, heel veel banen"
  Wat een eenzijdige, onjuiste visie, alsof klimaatvriendelijke alleen maar kan met (banen)groei.
  De beste, goedkoopste en effektiefste ingreep – energiebesparing – wordt uitgesloten met de nadruk op meer, meer… Inderdaad meer duurzane energie EN meer fossiel; dat is gelukt of meer OV EN meer autogebruik ..

  1. Niet altijd en zeker niet "heel veel banen"
   Minder vliegen geeft minder banen. Zuinige auto's zorgen niet voor meer banen dan slurpers.

   Zonnepanelen, windmolens worden steeds meer in een ver land gemaakt
   en ook de invoer van biomassa, biobrandstof geeft weinig banen

 2. De inversteringen in deze tak van economie bestaat uit hoofdzaak uit subsudies.
  Dat is zuur verdiend geld van de belastingbetaler.
  Vooobeeld, in Duitsland zie je enorm veel zonnepanelen en de stroom daarvan komt momenteel spotgoedkoop Nederland in. Oorzaak, Duitsland geeft inmens veel subsudie op zonnenpanelen, juist ja ook van ons belastinggeld via de Europa naar Duitsland voor goedkope zonnenpanelen en dan krijgen wij goedkope stroom via duitsland en kost het ons veel belastingeld en hier worden banen geschrapt omdat het hier domweg te duur wordt ten opzichte van de gesubsudieerde stroom van Duitsland.

  Zo zijn er veel , heel veel voorbeelden te noemen, en maar zeggen dat groene energie goed is.
  Het is veel bla bla bla, maar echte berekeningen zie je nooit!!!!!!

  Gegroet, Recht voor zijn Raap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *