Wordt dit de benzineauto die elektrisch rijden overbodig maakt?

pellesten, Flickr.com
pellesten, Flickr.com

Audi en Volkswagen werken aan auto’s die maar liefst 450 kilometer op 4 liter brandstof moeten kunnen rijden. Deze uitzonderlijke wagens, die vooral erg licht zijn, moeten binnen drie jaar op de markt verschijnen. De Audi moet gebruik gaan maken van een kleine benzinemotor, terwijl de VW een kleine dieselmotor krijgt. Dit wil niet zeggen dat het ook om een goedkope auto gaat; naar verwachting zal er aan dit milieuvriendelijke model een prijskaartje van tenminste 100.000 dollar hangen.


L1-conceptcar

 
Hoewel inmiddels duidelijk is dat er gewerkt wordt aan milieuvriendelijke auto’s die alle prestaties van actuele modellen overtreffen, blijven Volkswagen en Audi nog erg terughoudend met het doen van mededelingen. Naar verwachting zal de Volkswagen L1-conceptcar, die al in 2002 tijdens een autoshow gepresenteerd werd, nu daadwerkelijk het levenslicht zien. Die auto had slechts 1 liter brandstof nodig om 100 kilometer te rijden. In 2009 werd een tweede versie gepresenteerd, die niet alleen zuinig was, maar ook erg licht. De XL1 woog slechts 380 kilo, terwijl zelfs kleine auto’s op dit moment nog zo rond de 1000 kilo wegen. In 2011 werd weer een opvolger gepresenteerd, met een tweecilinder dieselmotor. Deze auto zou nog eens 15 procent minder brandstof verbruiken.

 
Audi 1.0-liter auto

 
De auto die omstreeks 2015/2016 het levenslicht zal zien, is een efficiĆ«nte 1.0-liter auto, gemaakt van lichtgewicht staal en koolstofvezel. Als dit model gebaseerd wordt op de Audi A1, dan wordt de auto ongeveer 4 meter lang en is er ruimte voor vier personen. Met een verbruik van 0,83 liter per 100 kilometer zou de wagen tenminste twee keer zo zuinig zijn als de meest zuinige auto’s die vandaag de dag verkrijgbaar zijn.

 
Bron: Extremetech.com

Lees ook:

Elektrisch rijden is goed en goedkoop
Dit zijn de beste aanbieders van groene stroom
Win jij een hippe KRNWTR fles?

Advertisement

7 comments

 1. Deze mooie verbruikscijfers gelden natuurlijk alleen als er 1 persoon van gemiddeld gewicht in de auto zit. Met 4 personen in zo'n auto is het gewicht al bijna verdubbeld t.o.v. het leeggewicht, en zal hij niet al te geweldig meer optrekken. Ik geloof ook niet dat ik op de foto een 4-persoons auto zie.

 2. Heb vandaag nog elektrisch gereden. Samen met nog 40 anderen. M'n fiets mocht ook mee. Er reden ook 40 vrachtwaggels op het zelfde spoor. Ook elektrisch. Ze vielen niet om.

  M.a.w. je bent wel erg dom als je deze oplichting van HKW serieus neemt. De trein rijdt al 100 jaar elektrisch.

  1. Mogelijk heel dom, maar de huidige diesel/benzine kan veel zuiniger, mits de overheid – EU? – dat ook echt afdwingt. Een zuiniger diesel/benzine is veel zinvoller/effektiever dan het handjevolle zwaar gesubsidieerde e-auto's, waar velen zich nu op blindstaren. Blijkbaar zijn leuke speeltjes vaak belangrijker dan minder fossiel

 3. goeie dag ik kwam mij in groep 3 gemaakte brandstofloze auto na jaren ontwikkelingopleg en inovatie in all ze simpelheid promoten voorleggen

  en in all ze simpelheid werkt het zo

  accu,s de de auto laten rijden tot het toertal van het draai meganisme van de aggegaat berijkt is de aggegaat die zelf op het draai moment van de wielen staat ,hoeft enekel de toeren te behalen om de elec motor te voorzien van stroom .

  de elec motor haalt natuurllijk vele grotere km dan de toeren van de aggegaat .

  dus accu tot toerental aggegaat . elec motor veder, die voorbij het toeren draai moment van de aggegaat gaat vrije energie

  wat ken je met all die vrije km energie doen

  het op rollers zetten en in de vrije km het huis ken voorzien van stroom vrije energie bij davidthijsseling bouwer

  met hakken over de sloot

  aggegaat als pulse sar condensator bron ,elec moter verder amp op wielen en draaimoment

  hakke hakke tuf tuf weg zijn zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *