Aziaten ontwikkelen veilige kernenergie met Thorium

Thorium. Foto: wikimedia commons
Kan kernenergie nog gered worden na de ramp in Fukushima? Aziaten hebben er nog wel vertrouwen in, blijkt uit een artikel in de Volkskrant vandaag. De Chinezen, Indiërs en Japanners ontwikkelen nieuwe types kernreactoren die werken met de grondstof Thorium. Voordeel is dat Thorium veel minder kernafval oplevert. Daarbij is de kans op kernrampen bij de nieuwe designs nihil, aldus experts

De Chinezen zetten 268 miljoen euro in om de ontwikkeling van een “gesmolten zout” reactor. Dit type reactor heeft geen waterkoeling nodig. De falende waterkoeling na de tsunami zorgden bij Fukushima voor de kernramp. Ook Japan en Noorwegen zijn bezig met de ontwikkeling van dit nieuwe type reactor.

India werkt met een zwaarwaterreactor, ook een nieuw, weinig toegepast ontwerp. India heeft grote voorraden Thorium.

Volgens een Nederlandse expert op het gebied van reactorfysica, Jan Leen Kloosterman, bevat de vier tot vijf keer zoveel thorium als uranium: “In potentie is er voldoende thorium om de hele wereld tienduizenden jaren van elektriciteit te voorzien. De vraag is of het ook economisch te winnen is, en of de prijs van elektriciteit uit thorium laag genoeg kan worden gemaakt. Ik heb daar wel vertrouwen in.”

Kloosterman is echter bang dat met de grote onderzoeksbudgetten in het oosten, Europa voorbij gestreefd wordt.

Lees het hele artikel op Volkskrant.nl

Lees ook

8 manieren waarop kernenergie wél veilig kan

Wil je indruk maken met je kennis van kernenergie? Lees hier ons dossier

Waarom de wereld voor uranium koos en niet voor thorium: kernwapens

Advertisement

2 comments

 1. @ Tramplus,

  Onwetende reactie van iemand die weinig snapt dat Thorium op DIT moment de enige uitweg is om onze energiebehoefte te kunnen bij houden:

  Als je Thorium-kernenergie gaat gebruiken hoeft je geen olie te gebruiken om b.v. auto's op te laten rijden en om huizen te verwarmen; hierdoor komt een enorme hoeveelheid olie "vrij" waardoor wij honderden jaren langer olie kunnen gebruiken.

  Leuk dat nietszeggende en onwetende linkje…

  Thorium-kernenergie is HEILIG vergelijken bij Uranium/Plutonium-kernenergie!
  http://delta.tudelft.nl/artikel/terug-naar-thoriu

  Lees deze link eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *