Maakt de waterstofauto elektrisch rijden toch overbodig?

Foto: energy academy europe
De waterstofauto wordt al lange tijd genoemd als milieuvriendelijk alternatief voor auto’s op benzine en diesel. Maar tot op heden zagen we nog weinig van deze technologie in actie. In plaats daarvan kwamen elektrische auto’s op de weg. Maar volgens Energy Academy Europe, een netwerk van verschillende Nederlandse universiteiten en hogescholen, gaat de waterstofauto een inhaalslag maken.

“De technologie van waterstof brandstofcellen voor auto’s heeft zich langzaam ontwikkeld, maar is nu klaar voor gebruik. Technische problemen zoals bevriezing en laag rendement zijn overwonnen. Brandstofcelsystemen zijn sterk verkleind en de veiligheid is ook verbeterd: je kunt kogels schieten op de 700 bar tanks zonder dat je ook maar een kras achterlaat. Er is natuurlijk het kip-en-ei-probleem van het ontbreken van een tankinfrastructuur, maar dit heeft een aantal grote autofabrikanten niet weerhouden van het voorbereiden voor de commerciĆ«le productie in de komende jaren. Hoewel sommige Europese autofabrikanten zoals Opel en Daimler werken aan FCEVs, zijn het Japanse en Zuid-Koreaanse fabrikanten die zich in de voorhoede van de brandstofcelautorevolutie bevinden.”

Waterstofauto’s hebben verder een aantal voordelen t.o.v. elektrische auto’s. Zo hebben zij een even groot bereik als reguliere brandstofauto’s.

Het hele engelstalige artikel vind je op Energy Academy Europe

Advertisement

5 comments

 1. "Waterstofauto’s hebben verder een aantal voordelen t.o.v. elektrische auto’s. Zo hebben zij een even groot bereik als reguliere brandstofauto’s"
  Blijkbaar is er maar EEN voordeel te noemen, niets over het brandstofrendement, waterstofverlies bij geen gebruik e.d. Wat moet je met zo'n oppervlakkig stuk behalve bladvulling?

 2. O kijk, ik kan opeens weer wel reageren. Komt ie:

  Een tijdje geleden in Arnhem:

  Het "feestterrein". De "zonnepanelen" overheersen het geheel. Die gaan het helemaal maken. Deze "zonnepanelen" gaan namelijk de stroom leveren voor de rijblikken en zelfs bussen die "op waterstof" rijden. In elk van deze vehikels zit een verbrandingsmotor, rendement 35%. Vermenigvuldig dat even met het rendement van de "zonnepanelen" (15%) en het resultaat is verbluffend.

  Rendement omzetting even niet meegerekend.

  5.25%!

  Tel uit je winst!

  Hierbij komt nog dat geen van deze "wondertjes" een vrachtwaggel kan vervangen of zelfs maar een aanhanger met container kan trekken.

  Dat kan alleen het railtransport. En dat heeft men in zowat elke stad vergeten of bewust onder het tapijt geveegd.
  http://klimaatkombi.nl/El-rijden/Future_festival_

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *