Utrechtse burgers voeren actie vóór windmolens

Foto: epsos.de, Flickr
De gemeente Utrecht wil windmolens bouwen in Lage Weide, een industrieterrein aan de westkant van de stad. Veel burgers zijn echter tegen. De windmolens worden hoger dan de Domtoren en zouden het uitzicht bederven. Toch zijn er veel voorstanders van de molen. Ook zij zijn een campagne gestart om de bouw van de molens te steunen.

Volgens Freek Bersch, een van de actievoerders, zijn campagnes tegen windmolens “aan de orde van de dag. En heel vaak zijn ze succesvol.” Bersch en zijn medestanders proberen een ander geluid te laten horen en startten Wij Willen Wind Nu. Bersch: “We zijn een campagne vóór dit windpark begonne, om te laten zien dat heel veel mensen het een goed idee vinden om windmolens in Utrecht te bouwen. Dat het hoog tijd wordt om meer duurzame energie op te wekken.”

De gemeente Utrecht benadrukt dat de windmolens op z’n minst op 500 – 600 meter afstand van huizen gebouwd zullen worden.

Bron: gemeente Utrecht, burenvanlageweide, wij willen wind nu

Lees ook

Henk Kamp: wind- en zonne-energie uit buitenland halen

Zonnepanelen goedkoper door inkoopactie Natuur & Milieu

Zo verdien je geld met wind

Advertisement

93 comments

 1. Ik vind het ook een goed idee om windmolens te bouwen, maar niet op de postzegel Lage weide waaromheen 20.000 woningen staan beginnend op minder dan 500 meter afstand van dit aanstaande windmolenpark. Er zijn genoeg goede alternatieven vlakbij, ook rond Utrecht waarbij er veel minder overlast voor directe omwonenden is. Het gaat hier niet tegen groene energie zijn, maar om de gezondheidsproblemen als zoveel mensen zo dicht op deze windturbines komen te wonen! kijk zelf op Google Maps en het bewijs is meer dan duidelijk! Sorry dat ook mensen in die omgeving niet tegen +/- 13 stuks 150 meter hoge draaiende torens willen aankijken. Dichterbij als waar dan ook in Europa! in meeste landen is minimale afstand tot huizen 1500 meter.
  Veel huizen staan hier niet meer dan 500 meter vanaf…

  Zoveel mogelijk groene energie JA!
  maar ten koste van de gezondheid en woongenot van zoveel burgers, NEE!

  1. Het liefst ten koste van niemand toch? Maar wat is met de energie die jij nu verbruikt? Gaat ook ten koste van anderen maar dan gelukkig ver weg?

   Er worden op het moment verschillende varianten onderzocht en als deze niet binnen de regelgeving valt zullen ze er ook niet komen. Zoals overal in Europa.

 2. kleine toevoeging, het lijkt vanuit de tekst van jullie artikel alsof dit industrieterrein aan de westkant van de stad los staat van de stad, maar het ligt middenin de stad, want er ligt nog een stadswijk met 80.000 woningen aan de andere kant ernaast. beetje te makkelijk om dit uit te vlakken.

  1. Lage Weide staat los van de stad tussen de brede, drukke A2 aan de ene kant en het brede Amsterdam Rijnkanaal en de drukke spoorlijn aan de andere kant.
   Heel vreemd om dat "midden in de stad" te noemen. Er is geen betere plek bij de stad Utrecht

   1. Tuurlijk is dit park wel midden in de stad, en krijgen 20.00 mensen er last van dmv slagschaduw, gezondheidsporlbemen en lawaai in de nacht. Kijk eens op de kaart van Utrecht en zie dat de wijken Terwijde, Zuilen, Op Buuren, Leidscherijn, Schepenbuurt allemaal aan Lage Weide grenzen. Er is geen slechtere plek dan Lage Weide en de Gemeente Utrecht zorgt bar slecht voor zijn burgers, En ook burgers die voor dit plan zijn beseffen niet dat ze veel woongenot verpesten voor mede stadsbewoners en dat allemaal voor hun eigen lampje of een energieslurpende droogtrommel die ze zo nodig moeten laten draaien. Lieve mensen, DUMP GEEN MOLENS !!!!

   2. Als dit zo ontzettend los staat, is het toch apart dat ik hier vanuit Terwijde direkt uitzicht heb op Lage Weide, over de snelweg heen. Hoef ik alleen maar voor uit mijn raam te kijken van ons nu nog zeer fijne huis wat dan straks omgeven wordt door gigantisch hoge torens die op minder dan 500 meter van mijn voordeur zullen staan Met 13 draaiende wieken van 150meter elke keer als je naar buiten kijkt. Maar de 80.000 huizen die hier staan tellen waarschijnlijk niet voor jou…

    Mijn 4 jarige zoontje waarvoor we hiernaartoe zijn verhuisd zodat hij fijnere leefomgeving heeft zal ook vast heerlijk hiernaast opgroeien.

    Sorry dus als ik hier een wat sterkere mening over heb, en dus ja, dit is dus midden in de stad Utrecht, want ook mijn adres staat in de stad Utrecht!

    1. Oost, zie ik mijn buren, zuid, die ik de rijblikken van mijn buren. west, zie ik de carports van mijn buren. In Rijnmond zag ik VIER van de joekels waar hier tegen gegriept wordt. Leveren wel DRIE maal zoveel als de blauwe platen die hier geplugd worden. En ook in donker, ook bij regen of sneeuw.

    2. Je mag best vertrouwen hebben in de gemeente. Gezondheidsschade is echt onzin. Het enige: je ziet ze (soms). Nou en? Je ziet wel meer. Je 4-jarige zoon die ermee opgroeit vindt het vast alleen maar prachtig!

   3. Ik woon 20 meter van de rand van het Amsterdam Rijn kanaal en 120 meter van de rand van industrieterrein lage weide….noch de A2 noch het Amsterdamrijnkanaal houdt zicht, slagschaduw, geluidsoverlast van 150 meter hoog tegen…dus ja, het gekozen terrein ligt middenin woonwijken. En tienduizende mensen gaan daar flink last van krijgen. Hou toch eens op met dat bagatelliseren. Ik ben al jaren groot voorstander van duurzame energie, maar in de kwestie windmolens op lage weide draait het allang om heel andere zaken.

 3. Natuurlijk moet een flink deel van onze energievoorziening groen worden. Door zulke reuzemolens in een dichtbevolkte omgeving te willen plaatsen vraag je wel om problemen. Ze maken veel herrie en domineren de omgeving. Gevoelige mensen worden er zelfs ziek van. Het is veel beter om in een dichtbevolkte opmgeving de daken vol te leggen met zonnepanelen. En windmolens dáár te plaatsen waar ze géén hinder geven.

 4. Ook ik ben vóór duurzame energie. Wij zijn op dit moment druk bezig met zonnepanelen en binnen een paar maanden liggen ze op ons dak. Dat is onze bijdrage aan duurzaamheid. Maar windturbines op een relatief klein industriegebied dat geheel omgeven wordt door woonwijken is gekkenwerk. Wat mij betreft zie ik nog liever een atoomcentrale op Lage Weide, dan een windmolenpark. Zelfs als maar 5% van de direct omwonenden (binnen 1500 m van een turbine) last krijgt van het wind turbine syndroom, dan gaat het nog altijd om zo'n 1.000 mensen. Ik kan niet begrijpen dat de voorstanders van dit plan dit op hun geweten willen hebben. Windenergie prima, maar niet tussen woonwijken!!

  1. Ik woon niet aan de andere kant en wil graag de molens zien. Ik zal er trots op zijn dat niet anderen voor mijn energie hoeven op te draaien. En de geitenwollen sokken..tja die doen het echt wel goed in de winter! Misschien een aanrader gezien het feit dat we binnenkort allemaal de energierekening niet meer kunnen betalen?

  1. Ben je daar onlangs nog geweest? Staat al behoorlijk vol daar!
   Nederland is een dicht bevolkt land – en we halen de doelstellingen voor duurzame energie never-nooit-niet als we met z'n allen blijven zeggendat het ergens anders moet!

 5. Windenergie Ja, maar zo vlak bij de bewoonde wereld: Nee !. Het slaat nergens op. Weer meer lawaai en horizon vervuiling. Het lijkt er langzamerhand op dat dit weer voor een of andere bobo een prestige project is. Koste wat kost moet dit tegen de wil van de buurtbewoners toch door gaan. Bij zoveel weerstand moet je zoiets niet willen doorzetten.

  Kap er aub mee nog meer geld aan te verknoeien en ga iets doen met groene daken en zonnecellen op daken. Heeft niemand last van.

  1. je reactie zegt genoeg over de egoïstische houding van mensen die dit steunen ongeacht de effecten op hun medemens! Alleen al je neerbuigende opmerking: "Neem een hobby, dan hoef je niet naar buiten te staren" zegt alles!

   Mijn zoontje van 4 speelt elke dag buiten voor de deur, maar dat die straks op minder dan 500 meter afstand van enorme minstens 150meter hoge windturbines moet opgroeien met alle gezondheidseffecten van dien is blijkbaar niet belangrijk….moet hij maar een andere hobby zoeken als kind, volgens jouw meer dan beledigende en kortzichtige beredenering!

   en de vergelijking met klassieke windmolens is natuurlijk helemaal stompzinnig!

   Het gaat hier om 13 enorme windturbines die in de rest van Europa nergens anders zo dicht op woonhuizen staan als in dit geval. Er zijn genoeg wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat er zeer schadelijke gezondheidseffecten optreden op 1000meter afstand van windturbines. wij komen te wonen op de helft hiervan als het aan jou ligt!

   Waar woon jij?

   1. Ik heb 60 jaar in de randstad gewoond, met de petrochemische industrie, met diverse grote ploffen en een snelweg vol met forensen uit de polder op 500 meter afstand. Dat was pas leuk. Beperk je energieverbruik en lees ook es wat info over energieneutraalmisverstanden.
    http://klimaatkombi.nl/Energie/Energieneutraal-mi

    Neem daarbij de zonnepanelenonzin op deze site en je weet wat jou en je zoon te wachten staat. Olie is eindig, kernenergie poeplink en daar springt men op in.

    1. dat men er op in springt vindt ik ook een zeer goede ontwikkeling! maar waarom willen ze die dingen bouwen midden in het drukst bewoonde gebied van Nederland denk je???!! omdat het dan binnen de gemeentegrenzen wordt gerealiseerd vanuit prestige overwegingen! dat is pas kortzichtig! er zijn genoeg locaties in Nederland of voor de kust waar er geen overlast is! dit moet op zijn minst landelijk worden aangepakt in plaats van dat een gemeente probeert op een postzegel alles geforceerd voor elkaar te krijgen ten koste van de gezondheid (die inderdaad toch al onder druk staat!) van de burger.

     dus denk verder als je neus lang is, het gaat mij niet om het gebruiken van windenergie. Het gaat mij om de zeer onverstandige locatie die ervoor wordt gekozen! en die keuze draait om andere afwegingen als milieu en schone energie!

     wordt wakker!

     1. Waarom zeg je niet gewoon dat windmolens zinloos zijn en dat we met fossiel nog wel een tijdje verder kunnen gaan en dan zien wel wel.
      Die frase van "genoeg locaties", "zeer schadelijke gezondheidseffecten" e.d. zijn zo ongeloofwaardig

  2. Ja, die molens vind ik mooi, zet die maar neer. En hoe hoog zijn die klassieke molens ook alweer? Hoe durf je die te vergelijken met die wanstaltige lelijke ziekmakende molens. En ik vind wel dat je behoorlijk beledigend bent in je opmerking over 'een hobby' nemen. Hoort dat beledigen ook bij 'groen' zijn? Is dat de manier om je mening te uiten?

   1. 9000 klassieke molens stonden er ooit. 9000 x 50 KW = 450'000 MegaWaat. Niet veel zul je zeggen. 6 miljoen rijblikken (zoveel als er nu rondtuffen) á 50 KW = 300'000'000 KW, oftewel 3000'000 Megawatt. Iets minder is natuurlijk wat realistischer. Laten we zeggen 1 miljoen. Nog steeds 50'000 Megawatt.

    Neem daarbij dan nog 3 miljoen microwkk;s á 1 KW om windstille perioden op te vangen, weer 3000 Megawatt. Ik vind de automaffia beledigend, nee moorddadig, agressief, asociaal. Pak dat tuig aan.

    Zo beledigend genoeg?

 6. Ik denk dat wij geen keus meer hebben. We hebben lang genoeg op kosten van anderen geleefd. We verbruiken allemaal en willen ook het liefst verder verbruiken zoals we dat al doen.
  We zijn eraan gewend geraakt om onze vieze was bij anderen op te hangen en nu er van ons gevraagd wordt het bij ons op te hangen roepen en klagen we over onze gezondheidsproblemen?Wat is met de gezondheidsproblemen van anderen?
  Hoeveel andere kinderen kruipen voor onze energie in mijnen rond??? Doet er zeker niet toe of wel?
  Even wat zonnepanelen op je dak leggen voldoet simpelweg niet gezien de tijd (ook al snap ik dat het een stap is in de goede richting) en veel werkelijk groene alternatieven zijn er niet willen wij hetzelfde energieverbruik aanhouden.
  Dus kom op mensen het is tijd voor verantwoording. Het is geen kwestie van "of hier of daar een windpark" maar een "en hier en daar een windpark".
  Ook op zee, op land en bij de stad.

 7. De gezondheidseffecten van windmolens in je omgeving stellen echt niks voor bij de gezondheidseffecten van klimaatverandering, milieuvervuiling door het verbranden van olie, gas en kolen en als gevolg van oorlogen om olie.

  En alternatieven dames en heren, als we enigszins in de buurt willen komen van een echt duurzame energievoorziening dan kunnen we ons de luxe niet permitteren om te kiezen voor óf zonnepanelen, óf windmolens. Het is alle hens aan dek.

  1. GroenLinks is gelukkig bijna geschiedenis. Ook in Utrecht, hun grootste bolwerk, zullen ze verdwijnen. In een laatste stuiptrekking willen ze nog een 'footprint' achterlaten: een windmolenpark… Schijnheilig, naief, dom, bah…

 8. Freek en Sina: Duurzame energie is hard nodig. Daar is iedereen het over eens. Het gaat puur om de gekozen locatie. Het is gewoon gevaarlijk dicht bij grote woonwijken. Er duiken steeds meer onderzoeken op die aangeven dat er risico voor de gezondheid is. Die onderzoeken zijn volgens de voorstanders van windturbines op land allemaal niet goed… maar ik zou zeggen: zorg dan dat er eerst een goed en volwaardig onderzoek gedaan wordt voordat je het risico neemt met de tienduizenden omwonenden van Lageweide.

  En daarnaast is het belang van windenergie op land (in Nederland) te verwaarlozen, dat kan je prima achterwege laten en opvangen met andere duurzame energiebronnen. Dat zeggen b.v. ook de ECN en PBL: http://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publica

  1. Een belachelijk vod, oa deze zin:

   "Zo hebben processen waarbij biomassa wordt verwerkt tot groen gas of biobrandstof en de
   productie van waterstof veel invloed op de emissie van broeikasgassen, zeker als deze
   processen worden uitgerust met CO2-afvang en dus negatieve emissies opleveren."

   Of deze:

   "In figuur 9 is de productie van groen gas en waterstof toegedeeld aan de energiesector; de productie van vloeibare biobrandstoffen is toegedeeld aan de industrie en de raffinaderijen"

   Het stuk is vergeven van de term "biobrandstof". Prima, als je dit wilt:
   http://klimaatkombi.nl/Energie/Groengas.html

   Primitief gezwam, combinaren kan men hier niet:

  2. Bart. Het lijkt me erg eenzijdig om op grond van een rapport deze conclusie te trekken. Op ieder locatie zul je op tegenstand treffen. Want iedereen zegt: Nee niet bij mij – wat verder weg graag. Dat is simpelweg een luxe houding die je je hier in Nederland niet kunt veroorloven. Ten eerste is het een klein land. Overal woont wel iemand of stoort het iemand. Ook op zee willen wij allemaal een mooi uitzicht houden (hoewel ik persoonlijk windmolens een bijzonder mooi uitzicht vind !).
   Wij zullen eraan moeten wennen dat je windmolens om je heen ziet en vergeleken met de gevaren van klimaatverandering is dat werkelijk een luxe probleem. De klimaatveranderingen zijn al voelbaar, maar nog weinig of moet ik zeggen te weinig bij ons. Op het moment draaien weer eens anderen op voor onze luxe problemen zoals een mooi uitzicht.
   We hebben alle locaties nodig om energie neutraal te worden.

   1. Het rapport trekt de conclusie dat windturbines op land eventueel achterwege gelaten kunnen worden en dat men die energie dan met andere duurzame broinen kan opwekken.
    Wellicht is het niet verstandig om op basis van dit rapport gelijk alle windturbines op land af te schaffen… maar op basis van welke gegevens zeg jij dan dat het "en hier en daar een windpark" moet zijn?
    Ik geef je een rapport waaruit blijkt dat het best wel eens "of hier of daar een windpark:" kan zijn… en in dat geval zijn er veel betere plekken denkbaar dan deze locatie op minder dan 500 meter afstand van 1000den woningen. Een mogelijke betere locatie is b.v. 23km uit de kust zoals ze nu doen. Ook dan klagen er mensen…. maar 23000 meter afstand of 500 meter afstand van je huis lijkt me een duidelijke keuze of niet?

    1. Alle rapporten geven aan dat bij de huidige stand wind op land de beste vorm van duurzame energie is. Met wind op zee is nog te weinig ervaring. Zonnepanelen zijn nog steeds duur, vergen veel ruimte en leveren weinig stroom in de winter.
     De bewering "duurzame energie is hard nodig" klinkt niet zo geloofwaardig met al die uitvluchten.

     1. Sja en alle andere duurzame energie bronnen bij voorbaat afschrijven klinkt als een tunnelvisie. Dat is trouwens ook precies de kritiek die de Comissie MER op de vooronderzoeken had: er worden geen alternatieven bekeken.
      Met wind op zee zijn zeeën (haha) van ervaring kijk daarvoor gerust ook eens naar Denemarken. En naast wind en zon zijn er nog heel veel andere alternatieven die je niet eens opnoemt. Wellicht moet je dat rapport eens goed doorlezen, het is niet voor niets dat het ECN aangeeft dat wind op land ook achterwege gelaten kan worden …….

  1. IS geen Nimby gejank, dat bewijst weer je onrespectvolle houding ten opzichte van genoeg bewijs! er is op nog geen 15 kilometer van Lage Weide een ubergeschikte locatie waar nagenoeg geen mensen wonen maar alleen maar snelwegen en weiland. Opbrengsten van de windmolens zou er zelfs groter zijn omdat er geen gebouwen zijn die ongunstige turbulentie kunnen veroorzaken. Maar die locatie wil de gemeente in de toekomst graag verkoopbaar houden voor goede prijzen, en dat zou door plaatsen van deze windmolens in de war worden geschopt, want dan gaat er geen mens meer een huis of bedrijf bouwen!

   het gaat hier om het geld!! en het welzijn van de burger moet daarvoor wijken. En jij laat je als dom schaap hiervoor misbruiken.

   1. Kijk eens in Flevoland waar veel boeren een windmolen naast hun woning hebben.
    Zou die woning niets meer waard zijn?
    Blijkbaar ben je tegen windmolens maar wil je dat niet zeggen, flink hoor!

    1. Een verschil tussen "een windmolen" en 13 stuks 150meter tot 190meter hoge windturbines naast je huis is even wat anders! Heeft niets te maken met voor of tegen windmolens zijn.

     Als je 13 van die dingen om dat huis van die boer plaatst is het antwoord keihard JA! Dan stort de waarde van de boer zijn huis in!

     Je reactie is tendentieus en doet aannames die je op niets basseert!

     Waar woon jij?

     1. Gewoon "nimby gejank" verhuld met "genoeg andere plekken", heel gemakkelijk, verdacht makingen over "goede prijzen" ook heel goedkoop.
      Voor windmolens maar dan heeel ver weg bij een ander; niet echt overtuigend om je afkeer van windmolens te verhullen.

     2. juist niet bij een ander!
      Rijnenburg is leeg! dat is mijn punt!

      en is ook niet ver weg, hemelsbreed nog geen 15 kilometer.

      maar als je liever niet inhoudelijk reageert maar liever mensen beledigd,
      zegt dit meer over jouw instelling als over die van mij…jammer…

 9. Zonnecellen ja natuurlijk, iedereen die kan moet dat ook doen. Maar we willen graag de CO2 uitstoot beperken, dat is echt belangrijk hoor. En zonneenergie zal lang niet alle energie kunnen vervangen. Wind ook niet, maar samen is het echt al 3 druppels op de gloeiende plaat! En dat schept wel hoop. Waarom zo weinig? Omdat we echt gek aan het gebruiken zijn. Je kunt denken ik plaats een zonnepaneel en ik plak een fsc postzegel en die na ons leeft zoekt het maar uit, ik verdiep me er niet in, als ik maar nergens last van heb, zal het wel goed komen. Je kunt ook denken de andere provincies plaatsen al wel 10 keer zoveel als Utrecht, daar kunnen er nog wel een paar bij, of je denkt: plaats ze op zee en ik betaal graag 2 keer zoveel voor groene stroom, dan moet je een groepje organiseren die dat met de rest van Nederland in harmonie weet te regelen. Succes ermee.

  1. Dit heb je allemaal aan jezelf te danken….?? Serieus? Dat is je standpunt…?

   Jij bent echt zo'n etter type wat er blijkbaar genoegen in schept om ander een rotgevoel te bezorgen…dat is wat je uitstraalt met je opmerkingen…wat zielig ben je zeg als je dit soort uitspraken nodig hebt om je punt te maken…

   Ik ga inhoudelijk niet meer in discussie met zo'n figuur….

 10. Ik woon ook in Zuilen en ben voor het windpark. En nee, ik woon niet aan de kant van Lage Weide maar zal de molens dagelijks zien. Op mijn dakje liggen zonnepanelen en daarmee kom ik niet rond met het stroomverbruik in mijn huis. Mijn dak is niet groter om meer panelen te plaatsen en ik wil toch graag TV, computer en wasmachine laten draaien. En ik wil dat mijn kinderen dat ook kunnen blijven doen. Dus moet er nog iets bij aan groene stroom: wat is er dan mooier dan mijn eigen stroom uit mijn eigen windpark waar mijn eigen wasmachine op draait.
  De windmolens worden niet zomaar geplaatst, er komt een MER studie en de effecten en ook de overlast worden onderzocht. En als het niet kan, dan kan het niet want zo is de wet in Nederland. Maar als het wel kan, vind ik het prachtig. Daarom steun ik http://www.wijwillenwind.nu

  1. Ik ben tegen windmolens op Lage Weide, het heet niet voor niets LAGE Weide! Wij wonen met veel mensen rondom LW en hebben al veel te verduren gehad. Hoogspanningsmasten, A2 ' s nachts 130 km, Noordelijke Randweg Utrecht waarbij Boomstede onder gaat lijden. Waarom geen zonnepanelen langs de A2? (Ik heb ze al 10 jr op mijn dak.) En waarom is de maximum snelheid geen 100 km? Dat scheelt veel energie en minder uitstoot. En waarom zijn er wijken in Utrecht gebouwd waarbij je geen wasgoed buiten mag/kan hangen? Laten we zelf ook wat aan energiebezuiniging doen. Zou de wijsheid na de bouw van de windmolens komen? Er wordt zoveel ontwikkeld maar daar wordt niet naar gekeken.

   1. Wel windmolens bij een maximum snelheid van 100 km?
    Wegen geven inderdaad veel meer overlast – vervuiling, geluid – dan windmolens.
    Natuurlijk hoe minder stroom verbruik, hoe minder windmolens nodig zijn.
    Een effektievere stroombron dan windmolens bij gebrek aan waterkracht mogelijkheden, ken ik niet.
    Verzet tegen de verbreding van A2 en spoor is mij niet opgevallen

 11. Door de chaos van dit forum is de tekst die me per email gestuurd is, niet mee te vinden. Daarom zet ik 'm hier maar even neer:

  Nel commented on Utrechtse burgers voeren actie vóór windmolens – hetkanWel.nl:

  Ik ben tegen windmolens op Lage Weide, het heet niet voor niets LAGE Weide! Wij wonen met veel mensen rondom LW en hebben al veel te verduren gehad. Hoogspanningsmasten, A2 ' s nachts 130 km, Noordelijke Randweg Utrecht waarbij Boomstede onder gaat lijden. Waarom geen zonnepanelen langs de A2? (Ik heb ze al 10 jr op mijn dak.) En waarom is de maximum snelheid geen 100 km? Dat scheelt veel energie en minder uitstoot. En waarom zijn er wijken in Utrecht gebouwd waarbij je geen wasgoed buiten mag/kan hangen? Laten we zelf ook wat aan energiebezuiniging doen. Zou de wijsheid na de bouw van de windmolens komen? Er wordt zoveel ontwikkeld maar daar wordt niet naar gekeken.

  Hier is iemand die wel trek heeft in flink wat afval. De PV-zooi die na 30 jaar de geest geeft zonder een merkbare bijdrage te leveren. Waarvoor backupcentrales nodig zijn.

  Linkje ter info:
  http://klimaatkombi.nl/Energie/Zonnepanelen.html

  Met de alternatieven. Misschien kan dit forum es opgeruimd worden. Het is een bende zo.

 12. Het is werkelijk ongelooflijk hoe mensen hun kop in het zand kunnen steken! Pas nog een artikel van Elsevier gelezen, dat er grove leugens worden verteld over de voordelen van windmolens. Ik hoef ze niet nog eens te herhalen, want dat hebben legio mensen al gedaan. Erg dat het aldoor opnieuw moet gebeuren! Wat ik nog erger vind is dat mensen, die zelf ergens anders wonen menen dat er medemensen gewoon maar opgeofferd mogen worden voor hun politiek correcte plannetjes. Afgezien van het feit dat windmolens minder opbrengen dan wordt beweerd, meer kosten, heel veel vogels het leven kosten (ook dat offer is het waard?) etc. etc., mag men ook wel eens rekening houden met anderen. In dit geval betekent dat: naar alternatieven zoeken; zonne-energie bijvoorbeeld, waar ik een groot voorstander van ben. En ach, als een vulkaan een boertje laat, is al die CO-2 besparing ook weer voor noppes geweest. Ik wens iedereen veel wijsheid toe.

  1. Over windmolens worden inderdaad leugens verteld, zoals "dat windmolens heel veel vogels het leven kosten en minder opbrengen dan wordt beweerd" Leugens verdwijnen niet door ze te blijven herhalen.

   EEN windmolen geeft evenveel stroom als tienduizend m2 zonnepanelen. Zonnepanelen zijn alleen aantrekkelijk als je mag salderen, voor windmolens is dan onnodig door de hogere geodkopere opbrengst.

   1. Maar waarom reageer je niet op het menselijke aspect van haar betoog?

    Dat men rekening moet houden met anderen wil ook natuurlijk zeggen dat we windturbines moeten plaatsen, maar dt wil ook zeggen dat we ons best moeten doen, het zo te doen dat we er niet heel veel mensen de dupe van laten worden.

    Dat gebeurt hier niet! er wordt geen enkele moeite gedaan om rekening te houden met de leefomstandigheden van mensen. terwijl de mogelijkheden er meer dan genoeg zijn. Het is dus gewoon onwil vanwege de portemonnee!

    1. "meer dan genoeg mogelijkheden" ?? "geen enkele rekening met omwonenden"??
     Meer dan bij wegen, spoorlijnen, vliegvelden….
     Elke plek wordt afgewezen terwijl de overlast van spoor, A2, kanaal, industrie aanzienlijk groter is.
     Windmolens geven geen luchtvervuiling, de geluidshinder is gering, maar ze zijn zichtbaar net als schoorstenen of kerktorens..

 13. Gigantische infobeperking. Deze site heeft nog nooit zoveel kippen zonder kop van de leg gebracht. Dat alleen is al een vermelding waard.

  Geen hond die er ook maar een snippertje kaas van heeft gegeten.

  Windturbines maken slechts een deel uit van het Kombikraftwerk dat zoals de naam al zegt een combinatie is van opwekkers. En natuurlijk is de verwarming en het verkeer weer vergeten. Het is werkelijk tophumor.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Virtuelles_Kraftwerk

 14. Windmolens zijn gevaarlijke luchtkastelen en draaien alleen op subsidie!

  Als je je even verdiept in de materie, dan kom je erachter dat wat iedereen automatisch aanneemt, allang achterhaald is. Ik dacht altijd voor windenergie te zijn, maar ben er al gauw achtergekomen dat het een grote fabel blijkt te zijn, maar dan wel eentje die erg veel schade kan aanrichten, zolang mensen er nog rucksichlos in blijven geloven.

  Het bouwen van een windmolen kan juist leiden tot een hoger gebruik van fossiele brandstoffen en dus een hogere uitstoot van het broeikasgas CO2! Wind is zo grillig dat fluctuaties in de windelektriciteit moeten worden opgevangen door gasturbines, die een veel lager rendement hebben dan gewone elektriciteitscentrales.
  Naast overlast van geluid, verspreiding van fijnstof etc, vinden ook vele vleermuizen de dood bij deze windmolens.

  Meer info is makkelijk te achterhalen via Elsevier, NRC etc.
  Denk even na, trap niet in alle schone schijn van 'groene windmolens' en stop de verspreiding van deze subsidievretende turbines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *