Onderzoekers twijfelen of plantaardig dieet wel zo milieuvriendelijk is

Masahiro Ihara, Flickr.com
Masahiro Ihara, Flickr.com

Veel mensen gaan ervan uit dat een grotendeels plantaardig dieet, dus met minder vlees en zuivel, beter is voor het milieu. Om vlees te maken zijn namelijk veel grondstoffen als voedsel en water nodig. Maar een Frans onderzoek betwijfelt of zo’n plantaardig menu wel écht milieuvriendelijker is. Een voedzaam dieet met veel groenten en fruit is wel gezond, maar niet zo goed voor het milieu.

 

Meer eten

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2.000 inwoners van Frankrijk. Hun eetpatroon werd in kaart gebracht en voor de 400 meest gegeten voedingsmiddelen werd gekeken naar de CO2-uitstoot gerelateerd aan de productie. Hieruit kwam naar voren dat met het produceren van fruit en groente minder CO2-uitstoot gepaard gaat dan met het fokken van dieren voor vlees. Mensen die vooral plantaardig eten, eten echter wel meer, waardoor ze alsnog op hetzelfde niveau komen. Gezond eten bevat namelijk maar weinig energie en om dan toch een verzadigd gevoel te hebben, moet je er veel van eten. Dat zegt ook Nicole Darmon, die het onderzoek leidde.

 

Veel uitstoot door voedselproductie

De productie van voedsel is verantwoordelijk voor ongeveer 15 tot 30 procent aan de CO2-uitstoot in ontwikkelde landen. Wetenschappers adviseren mensen al langere tijd om over te schakelen op een plantaardig dieet, om zo de uitstoot te verlagen. Volgens Darmon heeft dit geen zin. Als de CO2-uitstoot namelijk wordt afgezet tegen de energie die producten bevat, blijkt het verschil minimaal te zijn. In sommige gevallen is de uitstoot bij plantaardige producten zelfs groter, bijvoorbeeld als gekeken wordt naar zoute snacks en snoepjes.

 

Klein voordeel

Roni Neff, onderzoeksdirecteur bij John Hopkins Bloomberg School of Public Health’s Center for a Livable Future, wil hier nog wel een kanttekening bij plaatsen en meent dat resultaten van dit onderzoek niet te letterlijk moeten worden genomen. Volgens de berekeningen zouden mensen namelijk 4,5 kilo groenten of fruit moeten eten om evenveel energie binnen te krijgen als een klein stukje vlees oplevert. Dat gebeurt waarschijnlijk niet, waardoor een plantaardig dieet toch nog iets gunstiger kan zijn voor het milieu.

Bron: Reuters

Lees ook:

Mooi voor jezelf: duurzame mode

Stedum heeft geen last van vleesschandalen dankzij dorpskoe Jacqueline

8 gewone etenswaren die echt gezond zijn

Advertisement

7 comments

 1. Met het stuk wat hier staat kun je niets. De conclusie is erg onwaarschijnlijk en aangezien de methode niet wordt uitgelegd is het stukje mijn inziens enkel munitie voor propaganda. Het eerste wat je leert bij ecologie gaat over het verlies van 90% van energie bij consumeren van planten – herbivoor. Als jij kijkt naar het krachtvoer waar bossen voor worden omgehakt en die het gesleep van voer de wereld door. Zeer onwaarschijnlijk. Dit zou betekenen dat de onderzoekers een theorie hebben omver geworpen die we binnenkort in de studieboeken vermeld mogen zien?

  1. Omdat Trouw hetzelfde onderzoek beschrijft, kun je vergelijken en dan blijkt de bewering:"Wetenschappers adviseren mensen over te schakelen op een plantaardig dieet, om de uitstoot te verlagen. Volgens Darmon heeft dit geen zin" onzin.
   De onderzoekers stellen dat het verschil tussen vlees en groente kleiner is maar nog steeds zijn groente drie keer beter. Jammer dat deze site weer zo'n onjuiste samenvatting maakt.
   http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/deta

   1. Rundvlees heeft nog 3x meer uitstoot. Vergelijk je het met andere vleessoorten, eieren, zuivel en nog een aantal andere zaken, dan blijken groentes net zoveel of zelfs meer CO2 uitstoot te hebben.

    Kortom, een plantaardig dieet is niet persé milieuvriendelijker *gelet op CO2 uitstoot*. Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om niet voor vlees te kiezen, maar die laat dit onderzoek buiten beschouwing.

    In de bron staat het volgende:

    "The most greenhouse gas – 857 grams – was still emitted to produce 100 kcal of meat, but it was only about three times the emissions from a comparable amount of energy from fruit and vegetables. Greens also ended up emitting more gas for the calories than starches, sweets, salty snacks, dairy and fats. It was also about as much gas as pork, poultry and eggs.

 2. Voor Mark geldt wellicht alleen rundvlees als écht vlees, en de rest niet.
  Maar weet je dat er in veel rundvlees paardenvlees wordt bijgemengd, Mark?
  En wat betekent dat eigenlijk voor de CO2?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *