Ontwijk de suikerstoot en leef langer en gezonder

Hapklare suikerstoot. Foto: D Sharon Pruitt
Hapklare suikerstoot. Foto: D Sharon Pruitt

Lekker leven en gezelligheid: voor veel mensen hoort daar een lekker koekje bij de koffie bij, een zoet toetje na een hartige maaltijd of een chocolaatje bij de thee. Die behoefte is niet alleen maar kunstmatig. Moedermelk bevat de meeste suikers van alle dierlijke melksoorten. Maar moedermelk zit ook vol vitamines en mineralen, net als gezonde andere voeding. Kristalsuiker en andere suikers zijn een ander verhaal: ze vormen een snelweg naar veroudering.

Geraffineerde suikers, die je vindt in frisdranken, snoepjes en zoete etenswaren, leveren vooral snel en veel, heel veel energie, meer dan het lijf meestal aankan. Dat slaat het teveel al snel op in vet rond de heupen, de buik en billen. Maar dat is niet het enige probleem: suiker vergroot ook de kans op kanker en versnelt het verouderingsproces: je krijgt sneller rimpels, hebt meer kans op staar, diabetes en hart- en vaatziekten.

Wil je langer jong blijven en je daarnaast energieker, goedgehumeurder, geconcentreerder voelen? Eet dan minder vaak geconcentreerde suikers. Wie zich desondanks toch vol wil voelen, komt dan al snel uit bij dingen die optimaal zijn voor je lijf: bonen, kruiden en groentes als broccoli. Gezonde voeding bevat stoffen die ouderdomskwalen tegengaan. Bovendien wordt voor wie suiker laat staan, een aardbei of andere vrucht ineens overheerlijk zoet.

Maar wat doet suiker nu precies?

Je lichaam is ingesteld op regelmaat en dat geldt ook voor de inname van voedsel. Een berg suikerklontjes, zoals in een glas cola, is een geconcentreerde energiestoot. Dit ervaart je lichaam als een grove inbreuk op die regelmaat. Je alvleesklier moet de klap opvangen. Die produceert een sloot insuline om die suiker versneld af te breken. Dat moet, want het bloedsuikerpeil moet vrij constant blijven. Gebeurt dat niet, dan komt een hele reeks lichaamsfuncties in gevaar. Nu zou je zeggen: goed van die alvleesklier. Maar van alles wat te veel geprikkeld wordt, neemt de gevoeligheid af. Bij de alvleesklier kan dit ernstige gevolgen hebben. Insuline is een noodzakelijke stof, zonder dat raak je al snel in coma en daarna treedt griezelig snel de dood in. Een leven lang een veel te hoge inname van geconcentreerde suikers maakt dat je alvleesklier het op gaat geven. Dan word je suikerziek. Diabetes versnelt de veroudering; suikerzieke mensen hebben veel meer kans op ouderdomskwalen zoals hart- en vaatziekten.

Rimpels

Suikers maken dat eiwitten in je lijf gemakkelijker aan elkaar kleven. Dit maakt onze weefsels en bloedvaten star. Ze verliezen hun soepelheid. Suiker breekt collageen af, de stof die onze huid glanzend en mooi maakt, en zo krijgen we rimpels. Overmatige suikerinname zorgt op den duur ook voor ‘beslagen’ bloedvaten die daardoor lichaamsvreemde stoffen moeilijker herkennen. De vatbaarheid voor ziektes neemt dan toe en ook die voor kanker. Kankercellen leven op suiker.

Suiker is nodig, maar verpakt

Toch is het onverstandig, helemaal van suikers af te stappen, zoals in het Atkinsdieet. Je lichaam heeft wel degelijk suikers nodig, maar het gaat om de vorm waarin je ze tot je neemt. Suiker is een koolhydraat en koolhydraten leveren noodzakelijke energie. Ook de hersenen hebben veel suikers nodig om te functioneren. Als je zoals in het Atkinsdieet helemaal van suikers afstapt, gaat het lichaam methylglyoxal aanmaken, een suiker 40.000 keer actiever dan gewone suiker. Methylglyoxal vergroot juist de kans op diabetes en veroudering. Dus suikers moeten. Maar hoe?

Het antwoord luidt: zoet mag en moet, maar met mate. Als je energie nodig hebt, werkt dat voor het lichaam het beste als het voedsel daar geleidelijk voor zorgt. Eet dus trage koolhydraten: volkorenproducten, bonen, peulvruchten en zetmeelrijke groenten en vruchten zoals bananen, pompoen en wortelen. Het lichaam breekt die koolhydraten langzamer af en ze zorgen niet voor een ‘suikerstoot’

Murwgebeukt

Wie te veel stoten krijgt, wordt murwgebeukt. Wie voortdurend shots neemt, of het nu van een harddrug is of van kristalsuiker, heeft steeds meer nodig om hetzelfde te voelen omdat zijn gevoelige cellen minder gevoelig worden. Maar die gevoelige cellen waarschuwen juist tegen te veel. Je kunt oeverloos toegeven aan ‘zoete trek’, maar de prijs die je betaalt is hoog: een korter leven, overgewicht, staar, diabetes en meer kans op ALzheimer, om maar wat zijstraten te noemen. Is het dat allemaal waard? Nee natuurlijk.

Dus wat doe je als je even een ‘energieshotje’ nodig hebt?

-Je gaat vijf minuten op de wc zitten en haalt een aantal keren diep adem, of doet wat rek- en strekoefeningen.

-Je drinkt twee glazen water.

– Je eet een vooral voedzame ‘slow carb’ maaltijd, met peulen, zaden, noten, volkorenproducten.

Bron: De Voedselzandloper, Kris Verburgh

Lees ook

Lees meer over alternatieven voor suiker in ons Dossier Suiker

Alternatieven voor witte suiker

Vet en zoet zijn vriendjes van Alzheimer

Advertisement

6 comments

 1. "Je kunt oeverloos toegeven aan ‘zoete trek’, maar de prijs die je betaalt is hoog: een korter leven, overgewicht, staar, diabetes en meer kans op ALzheimer, om maar wat zijstraten te noemen. Is het dat allemaal waard? Nee natuurlijk."

  O nee? Ja dat vind u misschien. Maar er zijn ook anderen die daar anders over denken. Dus graag bij uzelf blijven in deze.

 2. Petra van Goor, als u het waard vindt om ziek en ongezond te zijn voor een kort "pleziertje", bent u ontzettend dom, Ga a.u.b. geen commentaar leveren op de schrijver van dit artikel. Als u al niet tegen die stelling kan, ga dan maar van het internet af. Wat een vreselijke opmerking, waarom snappen mensen niet dat gezondheid één van de kostbaarste dingen is.

 3. Ach weet je , Nina, dit soort domme reacties als van Petra blijf je overal tegenkomen, met name natuurlijk van de kant van gebruikers zelf…Ook en met name als het niet alleen over slechte 'voeding' gaat maar over
  roken, alcohol en andere drugs…Om moe van te worden !
  Maar onder het motto van 'laat ieder de consequenties van zijn/haar eigen opstelling cq stommiteiten maar
  pakken' is er een heel simpele oplossing hiervoor : laat ieder die meer dan 2 x opgenomen, behandeld,
  geholpen moet worden voor aandoeningen aantoonbaar door eigen onverantwoord gedrag het recht op
  door de maatschappij/verzekering betaalde zorg daarmee verspelen…klaar !
  Kan heel hard lijken maar je zult eens zien hoeveel mensen ineens blijken te kunnen afkicken en gezond
  gaan leven als het uiteindelijke alternatief gewoon is dat ze kunnen barsten !
  Een terechte en efficiënte Tijl Uilenspiegelmethode lijkt me zo !
  En als de samenleving en de politiek hier te soft voor zijn, in je persoonlijke leven en relaties kun je het
  wel al praktiseren al kan het moeilijk lijken soms…Wat zul je energie en geld blijven storten in bodemloze
  gaten !?
  Er is maar één heel belangrijk 'máár' hierbij :mensen zullen een eerljke kans moeten hebben op zinvol en
  gezond leven en functioneren…want daar ontbreekt het in veel situaties/samenlevingen nogal eens aan !!
  De problematiek van de 'kortzichtige domme opstelling' komt natuurlijk bepaald niet helemaal uit de lucht
  vallen…er zijn altijd–en vaak heel duidelijke–oorzaken….Waarvan akte !

 4. Super artikel! Ik eet al anderhalf jaar vrijwel suikervrij: dwz geen snoep, chips, koekies etc, alleen een beetje suiker door de koffie en op verjaardagen eet ik soms taart, máár: dat bepaal ik dan zélf!! Het begin was even doorbijten en dat deed ik door gedroogde vruchten en noten te eten. Ik ben sowieso afgevallen, heb een mooiere huid en heb ook een stabielere energie-huishouding. Kortom meer "in control" en dat voelt gewoon goed:)! Absoluut aan te bevelen en lang niet zo moeilijk als iedereen denkt dat het is (zelfs voor echte snoepkonten, want dat was ik!) PS: ik denk ook dat je niet te streng moet zijn voor jezelf; soms moet je ook kunnen toegeven aan bv toetjes of iets anders. Zolang je je bewust bent van wat je allemaal naar binnen propt aan suikers

 5. Allereerst wil ik de schrijver van dit artiekel feliciteren met leren gebruiken van de computer. Dit is iets wat deze wel kan, in tegenstelling tot het schijven van teksten. Ten tweede; wat is dit werkelijk een kudt artiekel. Geef zo bijvoorbeeld eens aan welke onderzoeken aantonen dat je van suiker sneller verouder. Dus de naam van het onderzoek, de datum en plaats waar het uitgevoerd is. Verder vind ik het jammer dat het internet zo bevuild wordt met onzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *