Sea First Foundation en KRNWTR strijden in Battle VDWVM

Foto: Laszlo Ilyes, Flickr
Vandaag start de Water Battle van Voor de Wereld van Morgen. Twee projecten, KRNWTR en de Sea First Foundation strijden wie de meeste stemmen vergaart. Elke stem is €5 waard die de ASN Bank betaalt. Daarnaast krijgt degene met de meeste stemmen de nodige aandacht met een speciaal crowdsourcingsevent.

hetkanWel interviewde twee strijders die verbonden zijn aan KRNWTR en de Sea First Foundation. Wie spreekt jouw het meeste aan? Hier kun je stemmen op jouw favoriet.

KRNWTR

Tetsuro Miyazaki.

1. Vertel eens in het kort: waar staat jouw project voor?

Ons project gaat om de ontwikkeling van een mobiele app waarmee mensen kunnen aangeven of ze wel of geen kraanwater kunnen krijgen in een horecagelegenheid. Wij vinden dat er in het algemeen meer kraanwater gedronken moet worden. Het is zo lekker, gezond en milieuvriendelijk, en we vinden het raar dat je het niet in iedere horecagelegenheid kunt bestellen. Dat is niet alleen onze ergernis, maar ook die van bijna 20.000 fans van KRNWTR op facebook. Wij weten dus dat we hier niet alleen in staan.

Wat wij al een hele tijd doen is kraanwatervriendelijke horeca belonen door ze op de kraanwaterkaart te zetten. Er zijn nu ongeveer 1.400 bedrijven aangemeld. Maar we merken dat mensen graag meteen willen aangeven of ze wel of niet kraanwater hebben gekregen.

Als klant wil je er niet altijd een punt van maken, ter plekke, als je geen kraanwater krijgt. Dat is niet zo prettig. Maar als je dat niet vertelt, weet de ondernemer niet dat zijn klant dit eigenlijk liever zou willen. Met de app kunnen we ervoor zorgen dat de ondernemer feedback krijgt over zijn kraanwaterbeleid.

Overigens willen we ondernemers niet dwingen om kraanwater gratis te geven. Mensen kunnen op de app aangeven of ze betaald hebben voor kraanwater en of ze dat een eerlijk bedrag vinden.

2. Hoe helpt meedoen aan de Battle de doelen van jouw project verder?

We hebben meerdere doelen: het eerste doel is dat we de financiering rond krijgen om de app te laten bouwen. We zijn al een tijdje bezig met crowdfunding. Dat loopt nog tot 1 maart. De tweede reden is dat we meer bekendheid willen voor de app. Zonder gebruikers hebben we er uiteindelijk niet zoveel aan. We gaan ervan uit dat iedereen die op ons stemt in de Battle uiteindelijk ook de app zou willen downloaden, die we gratis gaan aanbieden.

3. Je kunt max. 3500 euro winnen. Wat gaan jullie daarmee doen?

In totaal zijn we op zoek naar 10.000 euro. Die 3.500 euro is gewoon een heel welkom deel daarvan. Concreet gaat het geld eigenlijk naar de ontwikkeling van de app. Wij vinden het belangrijk om te vermelden dat wij niets verdienen aan die app. Mensen vragen wel eens: als je over die 10.000 euro gaat, dat is lekker cashen. Zo is het helaas niet. Wat we meer binnen halen dan het streefbedrag gaat naar het updaten van de app.

4. Waarom zouden mensen op jouw project moeten stemmen?

Eigenlijk richten we ons op iedereen die het belangrijk vindt om een glas kraanwater te kunnen bestellen in de horeca, zonder dat je daarbij raar aangekeken wordt. De app moet er voor zorgen dat je makkelijker kraanwater kunt bestellen, en dat ondernemers ook sneller uit zichzelf kraanwater gaan aanbieden. Dat is uiteindelijk beter voor iedereen, zowel voor de ondernemer, als de gast en het milieu.

De app wordt op 22 maart gelanceerd. Dan is het Wereld Waterdag. Als de app voorgefinancierd wordt, dan kunnen wij hem gratis aanbieden. Dus als je nu op ons stemt, kun je ervoor zorgen dat de app straks gratis verschijnt.

Hier kun je stemmen op KRNWTR

Sea First Foundation

Charlotte Hesterman.

1. Vertel eens in het kort: waar staat jouw project voor?

Sea First staat voor onderwijs aan jongeren. We willen hen informeren hoe belangrijk de oceaan is. De oceaan levert 70% van al het zuurstof op aarde. Het is onze basis, zonder zuurstof kan de mens niet leven. Daarnaast is de onderwaterwereld zo ontzettend mooi en zo divers. Heel veel jongeren weten dat niet. Volwassenen trouwens ook niet. Het is toch een beetje “wat je niet ziet, is er niet.”

Wij gaan langs scholen, duikverenigingen, natuurverenigingen en andere clubs en verzorgen dan gratis lessen. We proberen het wel positief te brengen. We geven aan dat er dingen scheef zijn. Om een voorbeeld te noemen: een aantal visserij methodes zou je kunnen vergelijken met het vangen van konijntjes in je achtertuin met een bulldozer. Ze scheppen ze allemaal ineens op, met 80% bijvangst. Heel veel mensen weten dat niet. Maar we vertellen ook wat je er thuis aan kunt doen. Kun je minder vaak vis eten? Weten je papa en mama wat goede keurmerken zijn? Wat heb je op je bord liggen? Als dat een tonijnsalade of tonijnpizza is, kun je voorstellen om de volgende keer iets anders te kopen.

Een van onze andere acties is de tonijnvrije restaurantcampagne, om restaurants te vragen om tonijn van het menu te halen. 20 april organiseren we ook een beach cleanup in Noordwijk. Iedereen is daar welkom.

2. Hoe helpt meedoen aan de battle de doelen van jouw project verder?

Alle input is welkom. We zijn allemaal vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers en aandacht kunnen we goed gebruiken.

3. Je kunt max. 3500 euro winnen. Wat gaan jullie daarmee doen?

We willen extra lessen ontwikkelen. We hebben nu een aantal specifieke thema’s en lessen, en we willen een breder scala aan lezingen ontwikkelen. We willen meer scholen benaderen, en meer mensen bewust maken. Verder zal het geld ook gestoken worden in de tonijncampagne en de beach cleanup.

4. Waarom zouden mensen op jouw project moeten stemmen?

Omdat wij een heel enthousiast en jong team zijn. Als je op ons stemt, zetten wij ons in om mensen bewust te krijgen en erover na te laten denken: wat eet je nou, weet je wel hoe belangrijk de oceaan is? Als wij alle roofvissen, zoals tonijn, uit de zee halen, dan zitten er straks alleen maar kwallen in de zee.

Hier kun je stemmen op Sea First Foundation


De Water Battle van VDWVM is de eerste in een reeks. Andere thema’s die aan de orde zullen komen zijn mode, voeding, afval, dierenwelzijn en sociale cohesie. Meer informatie vind je hier

Advertisement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *