Slaapgebrek nekt je gezondheid

Bron: Flickr, M Car

Komen overgewicht, diabetes en hartaandoeningen nu ook al van te weinig slaap? Onderzoekers hebben mogelijk een biologisch verband ontdekt tussen slaaponthouding en gezondheidsproblemen. Al na een week slaapgebrek worden honderden genen nadelig beïnvloed, zo blijkt uit een deze week verschenen onderzoek van de Universiteit van Surrey in Engeland.

Bovengenoemde aandoeningen hangen volgens onderzoekers samen met chronische oververmoeidheid. De samenhang tussen slaapgebrek en gezondheidsproblemen houdt de wetenschap al langer bezig, maar de mechanismes in onze genen die dit mogelijk veroorzaken, waren tot dusver nauwelijks onderzocht.

Wetenschappers van de Universiteit van Surrey, Engeland, zijn daar nu achteraan gegaan. Zij onderzochten welke en hoeveel van onze genen beïnvloed worden door slaaptekort. De resultaten werden deze week gepubliceerd in het blad Proceedings van het Britse nationale wetenschapsinstituut. Volgens het onderzoek verandert slechts één week met te weinig slaap al de activiteit van honderden genen.

Slecht slapen reduceert gedurende een etmaal het aantal genen dat normaal gesproken een dag- en nachtritme aanhouden met ongeveer een kwart. Het aantal genen beïnvloed door slaapgebrek is zelfs zeven keer hoger na een week slecht slapen. Dus met elke nacht slechte slaap komen er meer genen bij die zich anders gedragen.

Onderzoekers stuurden 26 deelnemers naar een slaaplaboratorium. In de eerste week mochten ze daar krap zes uren per nacht slapen, wat hun opmerkzaamheid en prestatievermogen zichtbaar verminderde. In de tweede week werd hen ter controle acht en een half uur per nacht gegund.

De beïnvloede genen zijn van de soort die in het lichaam verantwoordelijk is voor ontstekingen, immuun- en stressreacties. Daarnaast wordt het dag- en nachtritme beïnvloed door genen die bijvoorbeeld de stofwisseling ondersteunen. Hiermee wijst het onderzoek op een biologisch verband tussen slaapgebrek en gezondheidsproblemen. Dat geeft te denken voor veel mensen in westerse geïndustrialiseerde landen, bij wie regelmatige slaapproblemen een normaal deel zijn van het dagelijks leven.

Bron: Die Zeit

Lees ook

Vijf slaapverwekkende tips

Afvallen terwijl je slaapt

Beter slapen in 10 minuten

 

Advertisement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *