Industrie strijdt tegen verbod op bijendodende insecticide

Foto: Treesha Duncan, Flickr
Insecticiden neonicotinoïden lijken voor massale bijensterfte te zorgen. De industrie houdt een verbod tegen.

De buzz rond de bijen klinkt steeds luider. De kolonies gaan massaal dood en er wordt naar een schuldige gezocht. Zo zijn de neonicotinoïden in beeld gekomen, een groep insecticiden. De bal ging aan het rollen met een rapport van het Europese voedselagentschap EFSA. Dat zegt niet dat deze bestrijdingsmiddelen de oorzaak zijn van de bijensterfte maar oordeelt wel dat er grote risico’s aan verbonden zijn.

Meteen staan de neonics op de Europese politieke agenda. De Europese commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming, de Maltees Tonio Borg, doet eind januari een voorstel. Er zou twee jaar een verbod komen op het gebruik van drie belangrijke neonicotinoïden (imidacloprid, thiametoxam en chlotianidine). En dat in de teelt van mais, katoen, zonnebloemen en koolzaad. Het verbod zou ingaan op 1 juli 2013. Na twee jaar wordt het effect geëvalueerd. Op 25 februari zou het vast comité met de experts van de lidstaten zich over het dossier buigen. Maar de vergadering is uitgesteld naar midden maart.

EU zou zich willen indekken tegen rechtszaken

Onder druk van de industrie die met rechtszaken en schadeclaims dreigt, wordt er gefluisterd. Het kabinet van Borg noch fabrikant Syngenta willen daar op reageren. Het voorstel blijkt inmiddels al aangepast. Het is uitgebreid naar de fruitteelt.

De Commissie heeft aan het vast comité een brief gestuurd met een opmerkelijke passage die aangeeft dat de ontwerptekst aan de producenten voorgelegd wordt. Hun reacties worden ingewacht voor 1 maart. Tegelijk geeft de brief aan ‘dat er indicaties zijn dat de producten niet langer voldoen aan de criteria van de eerdere goedkeuring’.

Het lijkt erop dat de Commissie zich op deze manier wil indekken tegen eventuele rechtszaken. De fabrikanten, grote jongens als Bayer en Syngenta, laten zich immers niet zomaar opzij zetten. Er verschenen paginagrote advertenties in kranten, de nationale overheden werden aangeschreven. Ze voorspellen ook het verdwijnen van 50.000 banen, en een financieel verlies van 4,5 miljard. Een peulenschil vergeleken bij de 153 miljard euro die bijen opbrengen doordat zij gratis gewassen bestuiven, zegt de andere partij.

Lees het volledige artikel uit De Standaard op de site van Presseurop.

Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

HIV kan genezen worden

Kun je een hele gerecycleerde stad bouwen?

Ook Britten moeten oppassen voor drones

Advertisement

3 comments

  1. http://is.gd/hxJtFu Onderzoek van de Universiteit Wageningen

    Bijenkolonies in Europa sterven door:
    1. Varroa destructor, de mijt die álle kolonies heeft besmet in Europa. Imkers die hun kolonies wél goed behandelen met miticiden hebben na de winter in 80 procent van de gevallen nog overlevende bijenvolken. Zonder behandeling maar 10-20 procent.
    2. minder beschikbaarheid van diverse nectarbronnen in de activiteitsperiode: monotonisering van de landbouw speelt hier een rol én de vertegeling van tuinen/opruimdrift van overheden
    1003. eehh, insecticiden die niet volgens de (in Nederland strenge) reglementen worden gebruikt in de landbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *