Dit moet er gebeuren om kernenergie veilig te maken

Fukushima Daiichi. Foto: wikimedia commons
Het is vandaag precies 2 jaar geleden dat in Fukushima een kernramp plaatsvond. Door een aardbeving en daarop volgende tsunami viel de koeling van de kerncentrale uit, waarna in verschillende reactoren een meltdown plaatsvond. Grote hoeveelheden radioactieve straling kwamen vrij, honderdduizenden mensen moesten geĆ«vacueerd worden, en even was er de angst dat de miljoenenstad Tokio niet veilig was. Ook nu nog is de regio rond Fukushima een verboden zone, en de centrale zelf is nog steeds een puinhoop van straling en verwrongen staal. Volgens de BBC duurt het nog decennia voordat “we echt kunnen zeggen dat de ramp over is”.

De ramp heeft veel vragen opgeroepen. Kan kernenergie ooit helemaal veilig zijn? Wij zetten 8 dingen op een rij die daarvoor nodig zijn. De grote vraag is: kan veilige kernenergie financieel wel uit?

[imagebrowser id=12]

Lees ook

Aziaten ontwikkelen veilige kernenergie met Thorium

Waarom de wereld voor uranium koos: kernwapens

De beste aanbieders van groene stroom

Advertisement

8 comments

 1. Vreemd dat zo'n onbenullig stuk geplaatst wordt, neem de 8e aanbeveling:
  "Kernafval kan ook opgewerkt worden en opnieuw als brandstof gebruikt worden"
  Inderdaad dat waren in Kalkar – ooit van gehoord? – van plan, gelukkig stop gezet.
  In Frankrijk en Engeland zijn die opwerkingsfabrieken juist de grootste vervuilers, ook bij het "normale" proces.

  Veelzeggend dat zo'n bizar stuk wordt opgenomen

 2. We moeten ons realiseren, dat de voorraden olie en gas over enkele tientallen jaren onvoldoende zijn om de mensheid van energie te voorzien. De voorraad kolen is wat groter, maar dat is niet de brandstof welke milieuvriendelijk is. Olie zou je nu al moeten bewaren voor de aanmaak voor kunststoffen en medicijnen.
  De voorraden gas moet je niet uitbreiden met schaliegas, want dat leidt tot grote problemen ten aanzien van bodem verzakking en mogelijke vervuiling van ons drinkwater.
  Met wind-energie lossen we onsze energie probleem niet op. De 2200 windmolens die nu in Nederland staan leveren slechts 4 % van onze energie vraag. Op elke hoek van de straat zou dan een windmolen geplaatst moeten worden om aan de vraag te voldoen. Zonne-energie vormt een kleine bijdrage in ons land, maar ook deze bron is zwaar onvoldoende.
  Willen we in de toekomst niet volledig afhankelijk worden van het buitenland dan blijft alleen kernenergie over. Thorium centrales zijn veilig en in deze centrales is het ook mogelijk om het levensgevaarlijk plutonium op te werken, zodat we eens van dit eeuwenlange probleem zullen afkomen.
  Het wordt hoog tijd, dat de Nederlander zich realiseert welke problemen hen te wachten staan als er niet snel over geschakeld wordt op een veilige en efficiënte manier van energie opwekking en dat zijn:
  de Thorium centrales
  Ing. J.H.G. Cloosterman

 3. Gewoon aan kernenergie beginnen , als je een schop in de grond steekt meet je al straling ooit een boer met een loden pak gezien . Ik niet in een fossiel gestookte centrale zijn hogere temperaturen en drukke als van kernenergie ,het is een kwestie van door evalueren . De eerste auto,s waren ook onveiliger .
  W walle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *