Student Delft bedenkt haalbare plastic soep oplossing

Student bedenkt plastic soep oplossingDe Delftse student Boyan Slat denkt dat hij een oplossing heeft om een groot deel van de “plastic soep” uit onze oceanen halen. Dit is de enorme hoeveelheid plastic afval dat uiteindelijke in de zee terecht gekomen is. In de oceanen zijn plastic afvaleilanden te vinden ter grootte van hele landen.

Drijvende recyclingstations

Slat denkt het probleem deels op te lossen met recyclingstations die op een vaste plaats in de oceaan drijven. Deze stations verzamelen plastic dat dankzij ronddraaiende zeestromen, de zogeheten gyres, vanzelf naar ze toe komt drijven. Door het plastic te recyclen denkt Slat dat zijn idee zelfs geld kan opleveren. Sinds begin dit jaar is er een speciale stichting The Ocean Cleanup die de ideeën van Slat en zijn vrienden werkelijkheid moet maken.

Boyan Slat kwam op het idee samen met zijn vriend Tan Nguyen. Zij werkten aan een onderzoeksproject voor hun studie aan de Universiteit in Delft. Een artikel op basis van het onderzoek won verschillende prijzen, en sinds 2012 is Slat bezig met het uitwerken van het concept.

Verwerking 1/3 plastic soep

plastic soep
Foto: The Ocean Cleanup

In feite is het idee heel simpel: de recyclestations drijven in de oceaan. De zeestroming brengt het plastic richting de stations. Lange bomen houden het plastic tegen, maar niet vissen en ander zeeleven. Het plastic wordt naar de stations gedreven, waar het vervolgens in een grote bak terecht komt, en gerecycleerd kan worden. De operatie kost zeer weinig energie, omdat de zeestroming het meeste werk doet. Niet al het plastic kan zo verwerkt worden, maar Slat hoopt toch 1/3 van het totale plastic oceaanafval op te ruimen. Het gaat hier om 7,250,000,000 kg.

Slat en de zijnen zoeken nog ondersteuning voor hun project. Je kunt bijvoorbeeld hun idee promoten via sociale media. Ook zoeken zij technische jongens en meiden die hun brainpower voor het project willen inzetten.

Bron: The Ocean Cleanup.

Lees ook

Echte groene stroom uit Nederland, makkelijk geregeld

Gestrande walvis had 17 kg plastic in zijn maag

Ecover gaat plastic uit zee recyclen tot nieuwe verpakkingen
[adrotate banner=”34″]

Advertisement

27 comments

 1. Boyan, super idee je bent heel goed bezig. Ik hoop dat het niet bij een idee blijft maar dat het ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden, dat zou geweldig zijn. Nog geweldiger zou het zijn als de totale mensheid eens wat zuiniger op deze bol zouden worden.

 2. Uit deze vage omschrijving meent de koppensneller vast te stellen dat de oplossing "haalbaar" is.

  Heel knap nergens blijkt dat en geen probleem om prijzen mee te winnen.
  Zegt veel over de kwaliteit van die prijzen.

 3. M.a.w. : die brave jongen noemt zijn oplossing al "haalbaar" van voor dat hij iemand gevonden heeft die 'zijn idee' eventjes technisch kan realiseren. Men zou eigenlijk dringend eens het studieniveau van vroeger moet proberen te recycleren, denk ik. En natuurlijk haalt dat de pers, ha ja. Getypt op een computer die onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt werd in een streek waar ze zich om de afvalberg niet al te zeer zullen bekommeren.

  1. Begrijpelijk deze reactie,maar wel weer van het halflege glas. Fantastisch toch dat er jonge mensen zijn die oplossingen bedenken voor wat anderen door domheid,onwetendheid of desinteresse veroorzaken. Chapeau voor Boyan.

 4. Hoorde hier net op het journaal over en direct even gaan kijken. Erg boeiend en interessant., maar vooral een onvoorstelbaar groot probleem. Is een persoon als Richard Branson hiervoor niet te "strikken"? (zag dat hij al eens een TED bijeenkomst heeft bijgewoond). Zou mooi zijn als 't vd grond komt. Succes!

 5. Super! Heel veel succes!
  Tip: bij Ecover zijn ze ook bezig met ideeën/plannen om plastic soup te recyclen. Wellicht een idee om samenwerking met ze te zoeken?

 6. Heel erg bedankt voor je creativiteit en je enthousiasme! En mensen, gebruik zo weinig mogelijk plastic en gooi het ZEKER niet in het water. Bedenk dat er onder en boven het oppervlak vele dieren leven die sterven door jouw vervuiling.

 7. Er is maar een ding wat hierop gezegd kan worden… Ga door! Laat je nergens door van je doel af houden. Doe het! En je hebt de dankbaarheid van de hele wereld voor je liggen.
  Mijn dank! Alleen al voor het idee en je woorden van bewust maken.
  Mocht ik ooit wat voor je kunnen doen? graag.

  Groet Lisa

 8. De Japanner Akinori Ito heeft een machine gebouwd die plastic omzet in olie. 1kg plastic wordt 1 l olie.
  De olie kan eventueel omgezet worden naar benzine, diesel of kerozine.

  1. precies, heel goed plan: in een woonwijkje zou een dergelijk project al een heel hoog rendement kunnen hebben.
   Plastic hoort zeker niet in de kringloop thuis, maar kan ook weer gebruikt worden in 3d-printers voor gebruiksvoorwerpen.

 9. fantastisch hoopvol betoog en idee. Ik gun je dat deze uitvinding ingezet gaat worden om de vevuiling op te ruimen. Als we nu met z'n allen ook nog zorgen dat we de zee en woonomgeving niet vervuilen wordt het een twee sporen traject. Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *