50% bijensterfte, Greenpeace start actie om landbouwgiffen te verbieden

Foto: wikimedia commons
Greenpeace start een actie om een aantal landbouwgiffen, waaronder imidaclopride, te verbieden. Deze zijn hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de massale bijensterfte die de wereld, ook Nederland, teistert. Volgens Greenpeace sterft in Europa gemiddeld 20% van de bijen, een zorgwekkend hoog getal. Maar het kan nog erger: anderhalve week geleden berichtte de New York Times dat in 2012 in de VS zelfs 50% van de bijen stierf.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Bioloog vindt oorzaak massale bijensterfte
EU ban op bijendoden landbouwgif Bayer wordt weggestemd

Er zijn al langere tijd steeds sterkere aanwijzingen dat de bijensterfte veroorzaakt wordt door een bepaald soort landbouwgiffen, neonicotinoïde. De bekendste daarvan, imidaclopride, is de meest gebruikte insecticide ter wereld, en wordt geproduceerd door Bayer.

Deze neonicotinoïden zijn in kleine hoeveelheiden niet dodelijk voor bijen, maar veroorzaken wel “sublethale” effecten, oftewel: bijen worden er ziek van. De middelen zouden met name effect hebben op het neurologische systeem van bijen. Sinds enkele jaren worden veel bijen getroffen door “Colony Collapse Disorder”, waarbij hele bijenvolken ziek worden, gedesoriënteerd raken, de kolonie verlaten en uiteindelijk sterven. Ook zouden bijen minder goed in staat zijn om voedsel te vinden, en gevoeliger zijn voor parasieten, zoals de varroa mijt.

De voedselveiligheidsorganisatie van de EU, de EFSA, heeft onlangs imidaclopride en twee andere middelen als “onacceptabel” benoemd, maar heeft tot nu toe geen concrete stappen ondernomen om de middelen te verbieden. Half maart werd een voorstel daartoe nog weggestemd, vermoedelijk omdat de belangen van grote bedrijven in gevaar zouden komen.

Greenpeace schrijft in een persbericht dat de bijensterfte “een symptoom van ons huidige industriële landbouwsysteem dat volledig afhankelijk is geworden van chemische middelen en andere dure technieken. De enige winnaars zijn de leveranciers ervan: multinationals zoals Bayer, BASF en Syngenta.” Greenpeace woordvoerder Van Bekkem: “Willen we de bijen en de Europese landbouw een toekomst bieden, dan moeten we overstappen op een gezond landbouwmodel dat niet tegen de natuur vecht, maar juist slim gebruik maakt van de gratis diensten die Moeder Natuur ons biedt.”

Alternatieven zijn te vinden in meer diversiteit en rotatie van gewassen, betere zorg voor een gezonde, vruchtbare bodem, en kleinere akkers met bloemrijke randen die natuurlijke vijanden van plaagdieren aantrekken.

Hier vind je het volledige Greenpeace onderzoeksrapport over de problemen met bijen

De New York Times over de enorme bijensterfte

Advertisement

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *