5 manieren om bijen te redden van massale sterfte

Bijen redden

De New York Times luidt de noodklok over bijen: afgelopen jaar stierf in de VS 50% van de bijen, terwijl een jaarlijkse sterfte van 5% normaal is. Hoofdverdachten zijn een aantal veel gebruikte landbouwgiffen. Ook in Europa vindt er massale bijensterfte plaats. De mensen in onze facebook community droegen gelukkig manieren aan waarop je zelf iets aan het probleem kunt doen. We noemen er 4:

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Kijktip Radar: Bijendodend gif is gewoon in de intratuin te koop
Fleur je stad op met zaadbommen

Zorg dat je weet wat er gaande is

Altijd goed voor aan de borreltafel: als je precies weet wat de feiten zijn kun je anderen makkelijker inspireren om iets aan het probleem te doen. Via onze berichtgeving over de massale bijensterfte blijf je op de hoogte. Ook andere media besteden regelmatig aandacht aan de problemen met de bij. Zo belichtte De Standaard recent de dubieuze rol die de lobby van grote bedrijven speelt.

Maak je eigen tuin bijvriendelijk

Op ilovebeeing.nl vind je allemaal tips om bijen te helpen. Zo kun je een zadenpakket bestellen die speciaal voor bijen geschikt is, of je opgeven voor een cursus “urban beekeeping”.

Maak je stad en buurt bijvriendelijk

Als je zo’n bijvriendelijk zaadpakketje hebt besteld, kun je er net zo goed een zaadbom mee maken. Met wat klei en zaadjes maak je balletjes, die je als echte ‘stadsguerilla’ op braakliggende stukken grond kunt gooien.

Onderteken de petitie van Greenpeace

Greenpeace heeft een onderzoeksrapport geschreven over bijensterfte, en start een actie. Je kunt hun petitie op reddebijen.nl tekenen.

Laat je inspireren met film
De film More Than Honey gaat 18 april a.s. in 10 steden in Nederland in première. De onderzoeksdocumentaire traceert wat de oorzaak van de sterfte is. Wil je met kinderen film kijken: Dreamworks kwam in 2007 met “Bee Movie”, met daarin scenès over wat er gebeurt als bijen stoppen met het bestuiven van bloemen. Meer een filmhuis type? Dan is LA CINQUIÈME SAISON misschien iets voor jou.

Met dank aan onze Facebook fans
 

Advertisement

6 comments

 1. wie zich in deze materie verdiept heeft, weet dat monocultuur in de landbouw, nergens op zo'n grote schaal wordt uitgevoerd als in de VS en alsmaar toeneemt. Bijen gedijen het beste bij afwisselende landbouw.
  Bovendien valt le lezen dat imkers o.a. in de VS hun bijen o.a. voeden met de zoetstof High fructose Corn Sirup (HFCS). . Dit goedje is gefabriceerd uit genetische bewerkte
  (gemodificeerde) mais. Waar wordt deze mais ook al weer mee behandeld? Juist, met die zeer omstreden chemische landbouwgiffen.
  Voeg daarbij dat een natuurlijke zoetstof (Stevia) , hier inmiddels toegelaten juist in de VS is verboden
  en dat fabrkanten niet verplicht zijn om op producten te vermelden dat ze genetisch zijn bewerkt, danwel
  GMO-vrij zijn. al met al voeoldoende redenen lijkt mij om niet zo verbaasd te zijn over de massale bijensterfte. (zie ook bijgaande link.
  http://www.voedselencyclopedie.nl/HFCS_fructose-g

  1. Precies, eenzijdige voeding in combinatie met veel antibiotica. ook worden veel bijenvolken ingezet in de amandelproductie. Amandelnectar bevat ook giftige stoffen. Veel bijenhouders vervoeren hun volken over grote afstanden, van de ene (eenzijdige) boomgaard naar de andere eenzijdige boomgaard. Ze zijn niet begaan met hun bijen, alleen met hun winst.

 2. Ook ik plant al een paar jaar netjes bij-vriendelijke-bloemen in mijn tuintje.

  Maar dat helpt dus helemaal niets. Eén buurman met een doosje mierengif kan alle bijen in de wijde omgeving omleggen en daarmee de inspanningen van 100 mensen in mijn wijk die bij-vriendelijke-bloemen planten, teniet doen.

  Met andere woorden: 4 van de 5 bovenstaande tips zijn zinloos zolang dat gif verkocht wordt.

  Wat we dus moeten doen:
  – Teken de petitie van greenpeace
  – Bel je volksvertegenwoordiger en vraag om actie
  – Ga naar de Praxis, Intratuin of ander verkooppunt en eis een gesprek met de baas en leg uit wat hij doet.
  – Ga naar de twitter of facebook van Praxis, Intratuin of ander verkooppunt en laat daar een reactie achter waarin je direct actie eist.
  – Neem contact op met de Europarlementarier van jouw partij en eis om actie.
  – Koop biologisch eten.

  Verandering van onderop is prachtig. Maar soms heb je gewoon een politiek besluit nodig. En dit is zo'n moment. Dat spul moet gewoon uit de handel. Het liefst vandaag nog.

  En daarna kunnen we dan allemaal bloemetjes planten!

 3. de belangrijkste tip ontbreekt: kies voor biologisch! want alles waar de bijen aan ten onder gaan, komt voort uit de chemische, industriële landbouw: pesticiden, gebrek aan voedselbronnen door te weinig biodiversiteit, en het internationaal verslepen van dieren (ja, ook bijen).

 4. Ik ben ook liefhebber van bijen en in mijn tuin staat een volk.Vorig jaar in de zomer heb ik mierengif gebruikt. De bijen gingen niet dood. In afgelopen feburari ging het volk dood. Kan iemand mij dat verklaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *