Eerste waterstofauto in Nederland: Hyundai ix35

Foto: Hyundai
De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai presenteert vandaag de eerste auto in Nederland met een brandstofcel die draait op waterstof. Dat meldt de NOS vandaag.

Het al bestaande ix35-model van Hyundai heeft een speciale waterstofuitvoering gekregen. Niet olie of elektriciteit is de energiedrager die de elektromotor aandrijft, maar waterstof. De inhoud van de brandstofcel is 5,6 kilo waterstof, waarmee volgens Hyundai 588 kilometer kan worden afgelegd. Tanken kost slechts enkele minuten.

Volgens de fabrikant is de brandstof volledig schoon: er komt alleen wat water uit de uitlaat. Nadeel is dat de auto nog flink prijzig is. Ook zijn er nog maar enkele waterstof tankstations in Nederland te vinden.

Lees ook

[adrotate group=”2″]

Elektrisch rijden voor 14 cent per km

De eerste auto die op windenergie kan rijden

Advertisement

7 comments

 1. Benodigde ruimte voor een PC-Hoofttraktor: 8 m2.

  En dat in een omgeving waar het verkeer al in de knel zit.

  Het "feestterrein". De "zonnepanelen" overheersen het geheel. Die gaan het helemaal maken. Deze "zonnepanelen" gaan namelijk de stroom leveren voor de rijblikken en zelfs bussen die "op waterstof" rijden. In elk van deze vehikels zit een verbrandingsmotor, rendement 35%. Vermenigvuldig dat even met het rendement van de "zonnepanelen" (15%) en het resultaat is verbluffend.

  Rendement omzetting even niet meegerekend.

  5.25%!

  Tel uit je winst!
  http://klimaatkombi.nl/El-rijden/Future_festival_

  1. Het "rendement" van planten is 0.5% dus het rendement van fossiele brandstof – afkomstig van planten – is .. X 0.005. Zo goed renderen zonnepanelen dus en "klmaatkombi" misleidt.

   1. Planten zijn wel gratis. Een bos is er vóór je het weet. En een bos heeft meer funkties. Maar sommigen hebben de pest aan een bos. Men hakt het om. En dan krijg je erosie. Dat is Mark's droom. Maar als met zoveel zaken, hij weet het nog niet.

 2. @AOD : inderdaad is een brandstofcel heel efficient in het verbranden. maar heb je het produceren van de waterstof daar bij verrekend!?

  Waterstof ik zeker niet de toekomst. Het produceren van waterstof is ontzettend in-efficient. Ook al ga je opwekken m.b.v. groene stroom maar het is zonde om een zo mooie energiebron zo in-efficient te gebruiken. Het opladen van een accu is al met al efficienter dan het produceren van waterstof, want kijk : Je gebruikt electriciteit om waterstof te maken. En van die waterstof maak je weer electriciteit. Bij de verbranding krijg je maar een fractie van de energie terug die in het produceren hebt gestopt.

  Bovendien kan waterstof, massaal gebruikt, ironisch genoeg voor een stevig milieuprobleem zorgen. Waterstof is ontzettend klein. Zo klein dat er altijd lekkage is door metalen of kunststof cilinders heen. Dit waterstof stijgt probleemloos naar de hemel en reageert daar met de ozonlaag.

  1. @Merijn van Schaik,
   Opslag van waterstof is inderdaad een probleem. De omzetting van elektriciteit in waterstof en de omzetting van waterstof in elektriciteit zijn redelijk efficiente processen.
   Of de accu zeker wel de toekomst heeft is lang niet zeker. Deze is kostbaar, milieubelastend en beperkt bruikbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *