De voordelen van een slimme meter

miheco, Flickr.com
miheco, Flickr.com

Wie bewust bezig is met het besparen van energie, zal ongetwijfeld regelmatig een blik op de energiemeter werpen. Door bij te houden wat je verbruikt, kun je inschatten of je voorschot hoog genoeg is en of je eventueel nog wat geld terug krijgt aan het einde van het jaar. Het blijft echter altijd bij schatten en je moet het wel zelf regelmatig bijhouden, om een goede indruk te krijgen. Met de invoer van de slimme meter gaat dat straks veranderen. Vorig jaar werden de eerste meters geplaatst en naar verwachting zullen eind 2013 ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens zo’n meter hebben.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale meter die van afstand is af te lezen. Dat betekent dat consumenten geen meterstanden meer door hoeven te geven en energiebedrijven niet langer meteropnemers langs de deuren hoeven te sturen. Hierdoor gaat de verwerking van de gegevens veel sneller en nauwkeuriger en wordt het mogelijk om elke twee maanden een overzicht van het verbruik thuisgestuurd te krijgen. Dat maakt het weer makkelijker om het energieverbruik bij te houden en waar nodig bij te sturen. Ook het overstappen, verhuizen of terugleveren van stroom gaat dankzij de slimme meter veel eenvoudiger.

Nog meer besparen met slimme thermostaat

Met de informatie die je via de slimme meter krijgt, kun je aanzienlijk besparen op je energieverbruik. Daarvoor moet je echter nog wel wat doen. Gebruik een stroommeter om te achterhalen hoeveel stroom je apparaten verbruiken en in hoeverre het aantrekkelijk is om ze te vervangen of gewoon helemaal uit te schakelen. Controleer met je meterstanden steeds hoeveel effect je maatregelen hebben. Houd ook de verwarming in de gaten, bijvoorbeeld met de slimme thermostaat. Daarmee kun je ook op afstand je verwarming in- en uitschakelen, bijvoorbeeld als je er te laat achter komt dat hij nog aan staat, of dat je hem juist aan wilt zetten vanwege onverwachte vrieskou.

Slimme meter en privacy

Een van de belangrijkste bezwaren die mensen tegen een slimme meter hebben, is dat het een inbreuk vormt op de privacy. Door de gegevens uit te lezen, krijgen energiebedrijven immers op elk gewenst moment een kijkje in het verbruik én de levensstijl van mensen. Om te voorkomen dat daar misbruik van wordt gemaakt, mogen energiebedrijven de gegevens alleen uitlezen voor de jaarnota, voor de tweemaandelijkse overzichten, bij een overstap of verhuizing en wanneer het noodzakelijk is voor het energienetbeheer. Geef je toestemming, dan mag het vaker. Ook moeten energiebedrijven de meters en hun netten en dataverkeer goed beveiligen, zodat anderen ook niet met de gegevens aan de haal kunnen gaan. Wie het gebruik van de meter dan nog niet ziet zitten, kan gewoon weigeren of de meter uit laten staan. Vooralsnog is het gebruik van de slimme meter namelijk niet verplicht.

Kosten

De slimme meter wordt in fasen geïnstalleerd; wie wacht op zijn beurt, hoeft buiten de meterhuur niets extra’s te betalen voor de plaatsing. Wie eerder wil beginnen met besparen, kan een meter aanvragen. Netbeheerders mogen voor de plaatsing maximaal €71,40 rekenen (€66,64 als het alleen om een elektriciteitsmeter gaat). Heb je de meter in de eerste instantie geweigerd, maar wil je er toch één? Dan kan het ook zijn dat de netbeheerder kosten in rekening brengt.

Bron: ConsuWijzer, Rijksoverheid

Lees ook:

Slim besparen met de E-Thermostaat

Welke gemeente wordt de zonnestad van Nederland?

Nieuw record zonnestroom in Duitsland

Advertisement

31 comments

 1. ik vind een slime meter wel goed, maar het moet niet mogelijk zijn dat anderen van buiten de gegevens kunnen lezen en gebruiken. Ook ben ik bezorgd om deze situaties, https://www.youtube.com/watch?v=jDMzpKi8RZs. Want als ze hieral mee reclame maken, is het voor kwaadwillenden een uur werk om in te breken en burgers vervelende situaties te geven. De verbinding, de modem, moet dus ook verwijdert kunenn worden zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties van de meter.

 2. Ik heb begrepen dat de kosten voor zo'n meter rond de € 1000 bedragen. Dat bedrag moet natuurlijk wel ergens vandaan komen.

  Behalve wat besparingen voor het energiebedrijf, laten we zeggen € 10 per aansluiting per jaar, zijn er wat besparingen voor de consument mogelijk met zo'n ding, maar veel meer dan een paar tientjes per jaar zal het niet zijn. Als consumenten zich al iets van zo'n apparaat aantrekken, want dat staat voor mij volstrekt niet vast. Met een optimistische totale besparing van € 33 per jaar per aansluiting, heb je dus een terugverdientijd van 30 jaar. Dat vind ik toch wel lang, voor een tijd van snel voortschrijdende technische ontwikkeling.

 3. Eigenlijk is dit helemaal geen 'slimme' meter. Dit is gewoon een meter die op afstand uit te lezen is.

  De slimme meter die we in de nabije toekomst nodig hebben is er een die kan omgaan met variërende stroom prijzen. Dan kunnen verbruikers en aanbieders namelijk 'slimme' dingen doen waardoor vraag en aanbod beter op elkaar passen.
  Het netwerk communiceert de huidige prijs (die vast gesteld wordt door vraag en aanbod) en de meter geeft deze door aan je wasmachine, koelkast, elektrische auto etc… Het bijzondere is dat de meter dan continu verbruik*prijs uit moet rekenen en dus niet meer in kWh telt, maar in euro's.

  1. Dan ook geen internet, geen mobiele telefoon, geen elektrische auto of -fiets, niet meer met het OV reizen. Allemaal zaken waar de "vijand" zicht op heeft. Gewoon in een donker bos en ook niet meer pinnen.

    1. Mijn privegegevens? Wanneer welke stroomverbruiker ingeschakeld wordt?

     Ik wil zelfs dat anderen weten hoe mijn extreem lage stroomverbruik tot stand komt. Mijn zonneboiler is voor iedereen zichtbaar (verbruikt overigens GEEN stroom). Iedereen mag weten dat ik geen verkeerschaos veroorzaak. Mijn fiets staat voor de deur.

     Dus waar ben je bang voor? Iets te verbergen?

 4. De voordelen van je kop in het zand steken.
  Hoe vaak moeten mensen nog teleur worden gesteld in bedrijven. Bedrijven doen dit echt niet om de consument een plezier te doen.
  Betere verdeling van energie kan ook makkelijk door 1 meter op een straat te zetten. Het privacy aspect gaat veeel heel veel verder dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen. Maar he, als je dit verhaal leuk vind loop er maar lekker mee weg.
  De theorie erachter is een technische verbetering, die is goed. Maar de netwerkbeheerder, de schoften, schromen er niet voor mensen voor te wenden dat ze hun zelf productie niet kwijt kunnen zonder slimme meter, of te impliceren dat het verplicht is of het snel zal worden. In de meter zit een GSM module die dag in dag uit contact maakt. We weten allemaal dat GSM straling hetzelfde is als magneron straling. En dus DNA verwoest.
  De eerste kamer heeft te kennen gegeven dat het NIET verplicht mag worden als 20% van de aansluitingen weigeren. Het maakt dus UIT wat u verkiest.

 5. Ow man wat is dat een berg werke he de meterstand aangeven bij de leverancieer. U heeft daar toch ook veel last van he? Of dat die akelige nare vent langs de deur komt om naar uw meter te kijken.
  Het terug leveren van stroom gaat bij iedere meter precies hetzelfde, gewoon vanzelf. En het wordt gewoon netjes gemeten.
  Deze meter zijn al betaald door het verhogen van het vastrecht de afgelopen jaren.
  De meter gebruikt veel meer energie die consument voor rekening neemt.
  De netbeheerders mogen alleen om het jaar uitlezen, dit zegt helemaal niets over de gedetaileerdheid van de informatie, uw privacy. of valt uw geschiedenis niet onder privacy?

 6. men kan van buitenaf zo zien of je thuis bent of niet en men kan ook zien wat je verbruikt enz en wie kan mij gerantie geven of dit apperaat door een gek vooruit gezet kan worden zodat ik me een ongeluk moet betalen en dan nog de straling die niet goed is voor je gezondheid. Voor mij geen meter in dit huis.

  1. Hahahahaha! Wat een blinde paniek. Breng je stroomverbruik (waterkoker, magnetron, wasdroger) omlaag en de straling (voorzover van belang) vermindert.

   Dit onderwerp is een schoolvoorbeeld van technisch onbenul.

  2. tja, als dat apparaat op afstand kan worden uitgelezen….. door wie dan ook.. ik vind het een enge gedachte. Ik begrijp inmiddels ook dat dit veel te veel straling (dag en nacht!!) geeft naast alle wifi en mobieltjes van jezelf en je buren. Lijkt me erg zorgwekkend… stel dat je in een grote flat woont met bijv. ook nog een UMTS mast op het dak….. al die straling lijkt me super ongezond. En dan ook nog die spaarlampen die heel ongezond zijn en ook straling geven. Volgens mij is het een goed plan om WIFI met een aantal buren te delen, maar ja, privacy…. Alles wordt me een beetje te smart en ik vraag me af waarom dit niet juist wordt ingeperkt. Besparen doen we door alle stekkers van apparaten eruit te halen als we ze niet gebruiken. De WIFI gaat er 's nachts uit, ook al zou dat niet mogen van de leverancier. We doen het gewoon.

 7. beste manier om een verplichte nieuwe meter tegen te gaan: 1 neem zonnepanelen, 2 genoeg accu's om een maand aan stroom op te slaan. 3 sluit uw aansluiting op het stroom net af 4 stuur regelmatig een brief of mail naar uw ex stroom leverancier en laat zien hoeveel u al bespaart hebt door bij hun weg te gaan.

  1. Ik heb overigens geen cent last van die nieuwe meter.

   Wel van de blikmassa en het tuig dat daar in rijdt en roddels verspreidt, ongelofelijk zeurt over de regering die ze zelf gekozen hebben, dat ze hun koophut niet kwijt raken en dat ze nergens gratis kunnen parkeren.

 8. @Henk Zonnepanelen uit China zijn net zo goed en stukken goedkoper en je kan ze zo bestellen want ze spreken goed engels. Voor plus min 3000 euro's heb je veel zonnepanelen. op je dak liggen.

 9. Die slimmemeter kost je geld omdat ie om de kwartier doorgeeft wat jij verbruikt hebt en op dat moment verbruikt ie energie.

  En weer word hier door de reklame bijna de halve beeld hier op deze website zwart gemaakt en dat is behoorlijk irritant.

 10. Your comment has been blocked because the blog owner has set their spam filter to not allow comments from users behind proxies.

  If you are a regular commenter or you feel that your comment should not have been blocked, please contact the blog owner and ask them to modify this setting.

  Dit krijg je dus te zien als je reageert op: "Draagbaar stopcontact op zonne-energie plak je gewoon op het raam."

  Eén van de vele makken van dit geknoei. PULP!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *