DIY: maak zelf waspoeder op natuurlijke basis

Bron: justmalia - Flickr.com
Bron: justmalia – Flickr.com
Wasmiddel dat je gewoon in de winkel koopt, zit vol chemicaliën, zoals sulfaten, geuren, fenolen en meer. Veel merken bevatten ongezonde dingen, zoals petroleum destillaten. Deze worden vaak gekoppeld aan kanker en longaandoeningen. Daarnaast zijn geurstoffen in deze wasmiddelen vaak gemaakt van een mengsel van schadelijke stoffen.

Gelukkig is het zelf maken van een wasmiddel één van de gemakkelijkste onderdelen in de overgang naar een natuurlijk leven. Daarnaast bespaart het ook nog eens veel geld. Reden genoeg om over te stappen op zelfgemaakt waspoeder.

Waspoeder
Neem een blok natuurlijke zeep en maal deze fijn met een rasp of keukenmachine. Je kunt zelf de geur kiezen, bijvoorbeeld lavendel of amandel. Meng vervolgens de geraspte zeep (1 deel) met 2 delen soda en 2 delen Borax (verkrijgbaar online en bij de drogist). Bewaar het eindresultaat in een gesloten verpakking. Gebruik 1/8 of ¼ kop per wasbeurt.

Vloeibaar wasmiddel
Rasp een stuk zeep met een kaasrasp of keukenmachine. Voeg het zeepschaafsel toe aan een pan met halve liter water. Laat dit geleidelijk warm worden. Roer in de pan tot de zeep volledig is opgelost. Doe dan 4,5 liter heet tapwater in een 5 liter-emmer. Roer hier 1 kop Borax en 1 kopje soda door tot het volledig is opgelost. Giet het zeepmengsel in de emmer en roer dit goed. Dek de emmer af en laat het een nacht rusten.

De volgende dag schud of roer je het mengsel tot een gladde massa. Daarna kun je het in een literverpakking gieten. Gebruik ½ tot 1 kopje per wasbeurt.

Bron: Welness mama

Lees ook
Investeer in een stadsboerderij. Het eerste kratje oogst is voor jezelf.
Zo zorgt Obama ervoor dat zijn dochters geen tattoo zetten
Verbeter je weerstand: eet knoflook

Advertisement

8 comments

  1. De Borax kun je prima weglaten, en in dit recept mis je het aantal gram dat nodig is. Natuurzeep kan je in een blok van 600 gram of 200 gram kopen, dat maakt nogal uit. Zelf maak ik al een poos wasmiddel van olijfzeep, hierbij gebruik ik 40 gram geraspte zeep op 2,5 liter water.

    1. je kunt beter geen soda gebruiken voor de gekleurde was. en als je vaker dan 1x per w. wast is het slim om eens in de 4 weken de wasmachine te draaien op 90 graden met soda voor het ontvetten van de afvoer omdat zelfgemaakte zeep geen vetoplosser bevat voor de machine

  2. Probeer es een echte website. Reaktie geven over fytinezuur? Dit is het resultaat.

    Your comment has been blocked because the blog owner has set their spam filter to not allow comments from users behind proxies.

    If you are a regular commenter or you feel that your comment should not have been blocked, please contact the blog owner and ask them to modify this setting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *