Geen suiker eten kan je honderden euro’s besparen

david.nikonvscanon, Flickr.com
david.nikonvscanon, Flickr.com

Veel suiker eten is slecht voor je, maar alleen gezond eten is duur of zelfs onbetaalbaar. Tenminste, dat is wat veel mensen denken. Toch blijkt dat gezond eten tegen een redelijke prijs wel degelijk mogelijk is. Nederlanders eten gemiddeld zo’n 32 kilo suiker per jaar. 200 jaar geleden lag het gemiddelde op 1 kilo per jaar. Die suiker wordt niet alleen maar puur gegeten, maar ook verwerkt in baksels, frisdrank en maaltijden die je zelf opwarmt of buiten de deur eet. Daarop besparen vermindert de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt aanzienlijk én levert besparingen van honderden euro’s op.

Frisdrank
Gemiddeld drinken Nederlanders 1 glas frisdrank per dag. Dat is ongeveer 115 liter per jaar. Koop je een goedkope frisdrank van eigen merk, dan betaal je daarvoor zo’n €60 per persoon. Bij een merkvariant of een drankje dat je bij de snackbar of in een restaurant koopt kun je dat bedrag nog eens minimaal verdubbelen. Een gezin van vier personen kan op de jaarlijkse boodschappen dus tussen de €240 en €480 per jaar besparen door geen frisdrank meer te kopen, of het bijvoorbeeld alleen nog in weekends en met verjaardagen te drinken.

Verpakte koekjes
Ook koekjes worden volop gegeten; ongeveer 17 kilo per persoon, per jaar. Een rol koekjes bevat ongeveer 300 gram, wat betekent dat er ongeveer 56 rollen per jaar doorheen gaan. Als elke rol €0,80 kost, dan bespaar je per persoon bijna €45 op het schrappen van koekjes. Eet je ook eens graag luxe koeken, dan kan dit bedrag gemakkelijk oplopen tot zo’n €90 per persoon. Eet je ook nog regelmatig taart, dan is de besparing nog groter. Wil je niet helemaal zonder koekjes, bak ze dan in het weekend zelf. Dan kun je luxe koekjes maken, voor een fractie van de kosten van koeken van de bakker. Zo blijft de hoeveelheid suiker beperkt en bespaar je maximaal.

Gemaksvoer
Op dit moment geven Nederlanders ongeveer 35% van hun eetbudget uit aan kant-en-klaar maaltijden en eten buiten de deur. Een aanslag op je budget, maar ook op je gezondheid. Ook deze maaltijden bevatten over het algemeen veel suiker. Als je bedenkt dat het gemiddelde eetbudget ongeveer op €145 per persoon, per maand ligt, dan kun je door zelf te koken maar liefst €610 per jaar besparen. Eet je vaker buiten de deur of geef je normaal gesproken meer uit aan je maandelijkse boodschappen, bijvoorbeeld omdat je met meer personen bent, dan pakt de besparing nog voordeliger uit.

Bron: Koninklijke Horeca Nederland, MNN.com, Nibud

Lees ook:

Verwen je moeder met gezonde chocolade
Eet jezelf blij: 6 tips
Crowdfunding voor een Amsterdamse stadsboerderij

Advertisement

3 comments

 1. De Stevia die ik tegenwoordig gebruik, kost € 16,95 per flesje van 100 ml. Het is de enige echt goede zoetstof die ik gevonden heb (goed zoet, geen calorieën, geen raar chemisch smaakje, niet bitter). Ik schat dat het ongeveer overeenkomt met een kwart pak suiker. Een pak suiker kost ongeveer € 0,80, een kwart pak dus € 0,20.

  In plaats van Liga Evergreen eet ik tegenwoordig noten en moerbeien. De Liga koeken kosten ongeveer € 1,50 per pak, vergelijkbaar met 3 doosjes noten (ca. € 10,00) of 2 zakjes moerbeien (ca. € 9,00).

  Mijn kosten zijn dus flink omhoog gegaan, door te stoppen met suiker.

 2. Ik geloof dat de boodschap van dit artikel meer is "Als je minder uitgeeft, dan geef je minder uit!" En dat geldt natuurlijk voor etenswaren, maar ook voor al het andere. Het heeft niet zozeer wat met suiker te maken.

 3. Nou ja … het idee is al heel erg goed en zet me aan het denken. Plastic verzamelen in een daarvoor bestelde zak. Zak uitschudden en opnieuw plastic in verzamelen. Is ook zuinig vooral voor het milieu. En denk eens aan de vogels wat betreft waterballonnen die op de grond blijven liggen, doppen en ander klein plastic … vogels eten het en gaan eraan dood. Dus leer je kinderen plastic ook van de straat en in de tuin op te rapen en weg te gooien.
  Schoonheidsbehandeling:
  Breek je een ei om te bakken of anders, blijft er in de doppen een beetje eiwit over. Drupe;tje goede olie erbij en een paar druppels citroen. Kan ook uit knijpfles, mengen en op je rimpels smeren aan de buitenkant van je ogen en tussen je wenkbrauwen en terwijl je kookt heb je een echte ontrimpelaar. Later afspoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *