Waarom elektrisch rijden voor ZZP-ers spotgoedkoop is

Foto: wikimedia commons
Tesla Model S, stuk goedkoper voor ZZP-ers. Foto: wikimedia commons

ZZP-ers kunnen spotgoedkoop elektrisch rijden. Door allerlei aftrekposten betalen ondernemers zonder personeel de helft (en vaak nog minder) dan wat particulieren voor een elektrische auto betalen. Dat blijkt uit een berekening van Maarten Steinbuch, professor aan de TU Eindhoven die ondermeer betrokken is bij de Bachelor Automotive van de universiteit.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Top 10 zuinigste elektrische auto’s van 2013
Een volle tank voor vier euro

Zo hoeft een ondernemer met een eenmanszaak maar €28.500 te betalen (over een periode van 5 jaar) voor een Tesla Model S die voor gewone consumenten €100.000 kost.

De belangrijkste reden is dat ondernemers de kosten voor de auto van de winst van hun ondernemeing mogen aftrekken. Vooral als je als ZZP-er in het hoogste belastingtarief zit (oftewel, je verdient genoeg) tikt dit aan. Verder betalen ondernemers geen BTW.

Deze regelingen gelden natuurlijk ook voor benzine-auto’s, maar bij elektrisch rijden zijn er nog een aantal gunstige stimuleringsmaatregelen:

* 0% bijtelling (als de auto dit jaar nog wordt aangeschaft. In 2014 komt er een 7% tarief bijtelling voor schone auto’s)
* De Milieuinvesteringsaftrek (MIA)
* De Variabele Milieuinvesteringsaftrek (VMIA)
* En voor kleinere bedrijven: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Verder betaal je geen wegenbelasting en is elektriciteit als brandstof een stuk goedkoper dan benzine. Ook per kilometer betaal je dus een stuk minder.

De regelingen gelden ook voor elektrische auto’s met een range extender die minder dan 50gr CO2 per km uitstoten, zoals de Opel Ampera en de Toyota Plugin Hybrid.

Via de site van Steinbuch kun je een excel bestand vinden, waarmee je verschillende scenario’s kunt uitrekenen, met verschillende auto’s, belastingtarieven en regelingen.

Bron: Blog van Maarten Steinbuch

Advertisement

5 comments

  1. Probeer es een echte website. Reaktie geven over fytinezuur? Dit is het resultaat.

    Your comment has been blocked because the blog owner has set their spam filter to not allow comments from users behind proxies.

    If you are a regular commenter or you feel that your comment should not have been blocked, please contact the blog owner and ask them to modify this setting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *