Consumenten cynisch over voedsel: minder vertrouwen, koopgedrag wordt nauwelijks aangepast

Iers rundvlees... uit Polen. Foto: @martinvanhees1
Iers rundvlees… uit Polen. Foto: @martinvanhees1
Bijna vier op de tien Nederlanders hebben minder vertrouwen in voedselproducten dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duurzaamheidskompas. Consumenten noemen de verschillende voedselfraudezaken als een belangrijke oorzaak voor dit afgenomen vertrouwen. Voor de overige consumenten is het vertrouwen gelijk gebleven. Men denkt dat drie op de tien etiketten niet kloppen. Consumenten hebben het meeste vertrouwen in etiketten van groente, fruit en brood. Daarnaast is een derde van de Nederlanders van mening dat een product met een keurmerk meer te vertrouwen is dan een product zonder keurmerk.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
“Samen eten is fundament onder democratie”
Kijktip: hartverwarmende video waarin peuter uitlegt waarom hij geen dieren eet

Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten een vrij cynische kijk op het voedsel hebben dat ze kopen. Ondanks het afnemende vertrouwen is er maar een kleine minderheid die zijn koopgedrag heeft aangepast: 12%. Van de ondervraagden koopt 9% nu vaker biologische producten.

De ondervraagden vinden dat vooral de overheid en het bedrijfsleven verantwoordelijk zijn voor het bewaren van het vertrouwen in voedsel.

De samenvatting van het onderzoek vind je hier

Advertisement

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *