Het sprookje van de Bewuste Barbier

Visual: Sanbanci Foundation
Visual: Sanbanci Foundation

In een land hier niet eens zo heel ver hier vandaan woonde eens een kapper. Hij knipte en schoor dat het een lieve lust was. Met kwast, schuim en klapmes maakte hij menig wang weer glad, oorhaar schroeide hij weg met een brandende wattenprop. Dit is zijn verhaal.

Gratis knippen voor 500 flesdoppen

Voor de deur van zijn kleine kapsalon, met z’n vier klassieke kappersstoelen en een geelgroene parkiet is het er al aardig vol, staat een blauwe ton. Voor oude batterijen. Daarnaast staat een zak met blauwe plastic doppen. Op het raam hangen briefjes met actie-aanbiedingen: gratis knippen of scheren voor 5 kilo oude batterijen. Vijftig lege flessen: een gratis knip- of scheerbeurt. En ook voor 500 blauwe flessendoppen of 10 bomen die je via de plaatselijk bomenstichting hebt laten planten, word je weer helemaal het heertje geknipt en geschoren.

Tegen iedereen die het maar wil horen, vertelt de kapper dat hij mensen aan het denken wil zetten. ‘Je moet niet zomaar iets weggooien. Als je dat doet, vervuilt alles. De natuur is niet vanzelfsprekend, er verdwijnt steeds meer. Als we onze aarde willen behouden voor onze kinderen, en voor latere generaties, moet er veel veranderen. In de hele wereld.’

Oud papier voor een paar stuivers

En dan vertelt hij over die oude man, die hem leerde dat je wel degelijk het verschil kunt maken. ‘Vroeger, toen ik nog een klein jongetje was, zag ik bij zonsopgang, in zomer en winter, bij regen en zonneschijn een oude baas met een kar door de stille straten van mijn stad lopen. Dertig jaar lang ratelden de wielen over de keien terwijl hij oud papier inzamelde. Al dat papier leverde hij in bij een fabriek en de opbrengst, een paar stuivers, stuurde hij naar een stichting voor weeskinderen. Ik ben de amca, deze oom, gaan helpen. En zo is het begonnen.’

Sprookjes bestaan

Een sprookje? Wel nee, want dit is het echte verhaal Rasim Uyan, kapper in het Turkse Derince, een klein plaatsje 100 kilometer ten oosten van Istanbul. Met zijn acties heeft hij al veel bereikt. Zo heeft de Environmental Protection and Packaging Waste Recovery and Recycling Trust (CEVKO)  afvalbakken voor recycling op scholen geplaatst en zorgde de Izmit Waste and Residue Treatment, Incineration and Recycling Inc. (IZAYDAS) ervoor dat er dozen voor oude batterijen op scholen verspreid worden.

Een paar maanden geleden riep de Sabanci Foundation hem uit tot een van de verschilmakers in Turkije. Mooi vond hij dat, zo zegt hij in een krant: ‘Ik hoop dat ik daarmee nog meer mensen bereik en kappers in dit land stimuleer hetzelfde te doen.’

Uyan zet zich overigens in voor veel meer dan alleen het milieu. Zo mochten mannen die op Internationale Vrouwendag een manifest tegen huiselijk geweld tekenden gratis plaatsnemen in de kappersstoel. En op de Nationale Kinderdag waren het straatkinderen die gratis geknipt werden. Ook heren met een donorcodicil hoeven niet af te rekenen.

De moraal van dit verhaal? Ach die je kun vast allemaal zelf bedenken. Iets met jong geleerd en oud gedaan, en met voorbeeld en volgen. Het allerbelangrijkste is wat mij betreft: Maak dat verschil. Je kunt het!

Visual: Sabanci Foundation
Visual: Sabanci Foundation, click erop voor video

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen

Toptrend 6: de opkomst van de social intrapreneur

Hoe zo groter en meer? Opschalen betekent meer impact

“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

 

 

 

Advertisement

One comment

 1. Merhaba size bir arkada??n yapt??? güzel olan projelerden
  bahsedece?im A?AÇ,DO?A ODTÜ SEVG?S? ilgili bir gün kü gelirini
  ba???layacakm??, 29 MAYISA ta,A?AÇ ,DO?A ?Ç?N ODTÜ sevgisi için Böyle bir insan? yaln?z b?rakmayaca??n?z? umuyorum ,
  ,Bence küçük
  esnaf ama yüre?i büyük ,tüm DO?A dostlar? n? bekliyor ve davet
  ediyor,sizde böyle insan? yaln?z b?rakmayaca??n?z?
  umuyorum,Duyan,gören,bilen herkes Rasim i takdir eder ,
  akl?,iradesi,duygular? tüm benli?i ile bir bireyin neler
  yapabilece?ini gösteriyor, Birçok s?k?nt?lar çekmesine
  ra?men ücretsiz tra? kanpayalar? ile bir benzeri olmayan
  kanpayalar? ve hikayesi ile ki?isel bir tarih
  yaz?yor,merhameti,ho?görüsü,tevazu sahibi olan RAS?M örnek
  bir insan her insan bir hayat doludur hep rasim arkada??m gibi ,
  gelin sizde bu hayat dolu,birçok Projeleri olan RAS?M e destek
  olun ,topluma kendini adam?? arkada?a destek olacak duyarl?
  ki?iler vard?r diye dü?ünüyorum, google den rasim uyan yaz?n
  bir bak?n yapt?klar?na rasim tel 05422633709 Rasim Uyan MERHABA RAS?M BÖYLE SESLEN?YOR FACEBOOK TAN
  19 dakika önce
  Y?llar h?zla gelip geçiyor,Göz aç?p kapay?ncaya kadar ,geride kalan hayat?n?za ?öyle bir bak?n Evet hayat bu kadar h?zl? geçerken biz insanlar do?a için ne yap?yoruz ? Gelin 29 MAYIS ta B?R A?AÇ S?ZDEN B?R ORMAN B?ZDEN( ODTÜ )KAMPANYAMIZA S?ZDE DESTEK OLURMUSUNUZ, Tüm DO?A dostlar? gelin o gün birlikte olal?m sizleri i?yerime bekliyorum ,HER TRA? PARANIZ B?R A?AÇ OLACAK sizinde isminiz olan birdikili a?ac?n?z olmas?n?z? istemezmisiniz beni yaln?z b?rakmayaca??n?z? umuyorum, Maden ?EH?T lerimiz için de ülkenin heryerinde onlar?n ad?na a?aç dikelim…. google ye RAS?M UYAN YAZIN BAKIN NELER YAPMI?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *