150 wetenschappelijke studies wijzen uit: neonicotinoïden zeer schadelijk voor bijen

Foto: James Dyson
Foto: James Dyson
Een van de meest gebruikte landbouwgiffen, de zogeheten neonicotinoïden, staan de laatste jaren in een kwaad daglicht. Ze zouden ondermeer verantwoordelijk zijn voor de massale bijensterfte en sterfte van andere nuttige insecten. Afgelopen twee jaar kwamen er bijna 150 nieuwe studies naar de effecten van dit type landbouwgif uit. En de trend die uit deze studies naar voren komt is glashelder: het landbouwgif vervuilt oppervlaktewater, doodt bijen en andere dieren en blijft veel langer dan gedacht achter in bloemen, waardoor het nog langer zijn dodelijke werking heeft.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
4 tips voor een bijvriendelijke tuin
Veel bloembollen zijn giftig voor bijen

Een groep wetenschappers van ondermeer de Universiteit Utrecht doorploegden alle 150 wetenschappelijke publicaties van de afgelopen twee jaar en maakten een overzichtsartikel dat een paar dagen geleden werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Opinion in Environmental Sustainability

Volgens Dr. Jeroen van der Sluijs, leider van de groep wetenschappers, is er een “urgente noodzaak” om alternatieven voor neonicotinoïden te vinden. “Tegenwoordig zitten in het stuifmeel en nectar van vele bloeiende gewassen en een onbekend deel van de wilde bloeiende planten residuen van neonicotinoiden.”

Bron: Sciencedirect, Universiteit Utrecht

Advertisement

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *