slapen dankzij zonlicht

Beter slapen dankzij zonlicht

Als je meer van je nachtrust wilt genieten, moet je de zon in. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Northwestern University in Illinois, Chicago.

Volgens de onderzoekers is de belangrijkste conclusie dat er bij het ontwerp van kantoorruimtes rekening wordt gehouden met natuurlijke blootstelling aan zonlicht. Het blijkt dat werknemers die meer zonlicht krijgen, beter slapen en lichamelijk actiever zijn. Daarnaast zijn ze over het algemeen gelukkiger, hebben minder lichamelijke kwalen en meer vitaliteit.

Opmerkelijke resultaten
Er is gekeken naar de kwaliteit van slaap van 49 kantoormedewerkers, waarvan 27 in een raamloze kantoorruimte zitten en 22 die wel ramen hebben. Uit het onderzoek is gebleken dat mensen met ramen gemiddeld 173% meer natuurlijke blootstelling hebben tijdens de werkuren, elke nacht 46 minuten meer slapen dan hun leeftijdsgenoten zonder ramen.

“De effecten van de blootstelling aan daglicht op kantoormedewerkers zijn opmerkelijk,” aldus onderzoeker Ivy Cheung. “De kwaliteit van leven en slapen kunnen worden verbeterd als de nadruk wordt gelegd op blootstelling aan licht.”

Geen zonlicht in kantoor?
Maar ook als je in een kantoor met weinig zonlicht werkt, kun je jezelf helpen om beter te slapen. Zorg voor een goede dosis zonlicht op de vroege ochtend, want dat helpt jouw biologische klok af te stemmen op de dag. Maak bijvoorbeeld een wandeling voor je gaat werken of fiets naar kantoor. Daarnaast helpt het om tijdens de pauze naar buiten te gaan.

Bron: Treehugger, How stuff works

Advertisement

4 comments

  1. Verbaast me niets! Zonlicht is voor zoveel dingen goed en zo natuurlijk. Je moet niet overdrijven (ala barbie), maar kijk maar eens naar de dierenwereld hoe intuïtief de hang naar zon is. Huisdieren, apen, vogels.. ze zoeken allemaal de zon op. Dieren draaien zich vervolgens ook nog met de minstbehaarde kant naar het licht zodat het zoveel mogelijk huid bereikt. Ik heb geen wetenschappelijke onderzoeken nodig om te weten dat het goed voor je is. Je oma zei het vroeger toch al als je niet fit was? 'Lekker naar buiten kind, de zon zal je goed doen'.

  2. Noodgedwongen een half jaar in een ruimte zonder direct daglicht gewerkt. Ik was halverwege de middag zo vreselijk moe! Zodra het kon heb ik het kantoor van een collega die met zwangerschapsverlof was gebruikt, mét raam. Wat een verschil! Het jaar daarop heb ik aangegeven niet meer akkoord te kunnen gaan met de oude ruimte en heb ik een nieuw kantoor gekregen. Godzijdank…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *