Hoe de voedingsindustrie ons bedondert met suiker

klontjes suiker
Foto: Uwe Hermann, Flickr
Het is tijd voor eerlijke informatieverschaffing in de supermarkt. Dat meldt Elsevier. Volgens het blad worden welvaartziekten als type 2 diabetes veroorzaakt door te veel suiker.

Het blad noemt suiker “het witte goud”. Als suiker nu uitgevonden zou worden, zou het op de lijst met verboden middelen belanden, aldus Elsevier.

Opmerkelijk genoeg pleit het liberale blad voor strengere regelgeving bij bedrijven. Zij moeten een “eerlijkere informatievoorziening” geven.

“Het is voor de consument niet meer duidelijk wat wel of niet gezond is. Deze verwarring wordt doelbewust veroorzaakt door de voedingsindustrie. Haar onbegrijpelijke, dan wel onoverzichtelijke, etiketten verdoezelen de ware samenstelling en stimuleren onwillekeurige verkoop.”

Lees het hele artikel op Elsevier.nl

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Ontwijk de suikerstoot en leef langer en gezonder
Eten waar je de 100 mee kan halen: okra

Advertisement

One comment

  1. Wat ik uit het artikel op Elsevier begrijp, is dat de Suikerlobby (in het artikel "Suikermaffia" genoemd) erin geslaagd is om een simpele etikettering met een soort verkeerslichtensysteem tegen te houden. Die verkeerslichten zouden dan aangeven hoe gezond een product is.

    Wat suikers betreft, ga ik op de volgende manier met ingrediëntenlijsten om: Als er iets uit het volgende rijtje in de ingrediëntenlijst staat, is het ongezond:
    Suiker, dextrose, glucose, fructrose, glucose-fructrosestroop.
    Voor engelstalige ingrediëntenlijsten is het hiernaast goed te letten op de termen:
    Corn syrup en high-fructose corn syrup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *