Tips om minder plastic te gebruiken

Leven zonder plastic: 39 tips

We komen inmiddels om in de plastic producten, van tasjes tot bakjes en veel wegwerpartikelen. Slecht voor het milieu en onze gezondheid.

Wil je ook met minder plastic leven? Deze 39 tips helpen je op weg.

Bij het boodschappen doen

 • De meest voor de hand liggende tip is om je eigen tas mee te nemen naar de supermarkt. Bepaal van tevoren hoeveel je ongeveer zal kopen en hoeveel tassen je nodig zal hebben.
 • Koop statiegeldverpakkingen.
 • Kies voor producten in een navulverpakking.
 • Koop biologische producten. Hier wordt al gelet op het gebruik van plastic.
 • Haal geen producten in een plastic verpakking in huis.
 • Koop vers brood in een papieren zak. Of beter nog: helemaal geen zak.
 • Neem je eigen bakje mee naar de slager om daar het gekochte vlees in te vervoeren.
 • Vraag bij de groentenboer om een papieren zak.
 • Koop wijn in een glazen fles met een natuurlijke kurk in plaats van een plastic kurk.
 • Uitgewinkeld? Trakteer jezelf op een ijsje: in een hoorntje.

Op je werk

 • Neem een mok mee naar je werk en drink daar je koffie uit, in plaats van een wegwerpbekertje te gebruiken.
 • Om te voorkomen dat je tijdens de lunch genoodzaakt bent te kiezen voor plastic verpakkingen, neem je een zelfgemaakte lunch mee in bijvoorbeeld jouw zelfgemaakte broodzak.

Cosmetica

In en om het huis

 • Maak je eigen natuurlijke allesreiniger van bijvoorbeeld citroen en azijn.
 • Doe de afwas met een spons, in plaats van een (plastic) afwasborstel.
 • Maak je eigen wasmiddel, afwasmiddel of wasverzachter.
 • Zorg dat je van mailinglijsten van postorder bedrijven wordt afgehaald. Je kunt nieuwsbrieven vaak ook per e-mail krijgen en zo krijg je geen folders in plastic thuisgestuurd.
 • Stop met het eten van kauwgom. Dit wordt gemaakt van plastic.
 • Heb je huisdieren? Trakteer ze op lekkers uit een kartonnen doos in plaats van uit een plastic zak of bakje.
 • Koop speelgoed van natuurlijk materiaal, in plaats van plastic.
 • Leen boeken, dvd’s en cd’s bij de bibliotheek, in plaats van ze aan te schaffen.

Vanuit onze facebookcommunity kwamen ook nog allerlei tips om plastic te vermijden- Een blok zeep gebruiken in plaats van een pompje

 • Groente en fruit niet in de supermarkt kopen, maar bij de groenteboer
 • In Chinese toko’s, Turkse winkels en op de markt zit groente vaak ook niet in plastic verpakt
 • Grote verpakkingen kopen
 • Zelf groente en kruiden verbouwen
 • Het ‘ouderwetse’ broodtrommeltje mee naar het werk
 • Hervulbare flesjes gebruiken i.p.v. plastic waterflesjes
 • In de winkel vragen om een papieren alternatief
 • Een recalcitrante reageerder stelt voor om plastic verpakkingsmateriaal met uitleg in de winkel achter te laten, “dan zoeken ze misschien een oplossing”

Bron: Zero Plastic Week, Plastic free guide

Advertisement

37 comments

  1. Goed opgemerkt AOD maar dit las ik in het artikel hierboven :

   ~Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de kerstvakantie publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw: omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, eventueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.~

   Soms is het nodig om dingen nogmaals onder ogen te krijgen, om ze ook onder ogen te kunnen zien 🙂

   Maar deze nu met 2 tips minder, dat dan weer wel 😉

 1. Erg leuke tips, maar sommige tips vind ik niet goed, een blok zeep gebruiken, vooral in de keuken, is een hele grote bron van besmetting! En zeker niet beter voor het milieu of goedkoper dan groene zeep in een dispenser

 2. "koop biologische produkten" Hier in de buurtsuper (deka) liggen de biologische produkten ook "netjes" in plastic verpakt.
  Een echte groentenboer is 4 kilometer verderop en schreeuwend duur. Het monopolie van de supermarkten heeft de kleine winkelier de das om gedaan. De recalcitrante heeft gelijk: laat het plastic in de winkel achter! binnen een week pakken ze het probleem aan!

 3. Nog een tip: wateroplosbare lakverf….is vloeibare plastiek die hele kleine deeltjes in de poempbak vervoert naar de afvoer en god weet naar waar nog allemaall????
  zelf de klasssieke olieverf is beter voor het milieu….
  Groetjes….

 4. Er zijn ook tandenborstels van 100% bio afbreekbaar plastic en varkenshaar te koop bij de Ekoplaza. Papieren zakjes van de groenteafdeling kun je hergebruiken als lunchzakje, verder heb ik gemerkt dat niemand het een probleem vind als ik meerdere groenten of fruitsoorten in 1 zakje doe en er meerdere stickers op plak, of als ik ze los in mijn mandje leg met een sticker erop. Het zijn verder de kleine dingetjes die tellen: als je een koekje of plakje cake to go vraagt in een cafe, heb je eigenlijk hooguit een servetje nodig ipv cellofaan eromheen of een doosje, kies voor grootverpakkingen in de winkel, week je eigen bonen of linzen als het kan, schrijf met een vulpen ipv balpen, kies voor duurdere producten waar je langer mee doet, koop maandverband in de biowinkel, bewaar je restjes in glazen schaaltjes….

 5. lidl verkoop veel groentes zonder plastic.op de markt kun je ook groentes en fruit zonder plastic kopen.

  ik gebruik al jaren een blok zeep in de keuken en ben niet ziek geworden.
  je kunt altijd zelf vloeibare zeep maken als je dat schoner vind.

 6. – Koop biologische producten. Hier wordt al gelet op het gebruik van plastic.

  Helaas is dat niet altijd correct.
  Iniden gangbaar en biologisch naast elkaar liggen dient één van beide verpakt te zijn. Aangezien biologisch de kleinste omzet heeft, moet en wordt die meestal ingepakt…

 7. Ik vind een stoffen zakdoek gebruiken en uitwassen ook niet hygienisch. Je strooit overal bacterien rond, heb zo’n snot ding in je broekzak en je zult je was op 90 graden moeten wassen om de bacterien te doden…!!

  1. Het gaat toch echt om minder plastic te gebruiken, en dat doe je door een stoffen zakdoek te gebruiken. voor elke dag een nieuwe, eind van de week in de was en klaar. Die paar bacteriën zijn echt geen ramp; Als je ook sport, gezond eet en genoeg buiten komt ben je al bezig met je weerstand verhogen…

 8. Nu een paar maanden ervaring met plastic vermijden en de slager/groenteboer en bakker zijn erg blij met ons. De slager zei per jaar 20.000 euro aan verpakkingsmateriaal kwijt te zijn! En alhoewel die natuurlijk vaak duurder zijn dan de supermarkt besparen we toch doordat we voedsel niet meer weggooien en geen impulsaankopen meer doen bij de supermarkt (waar we bijna niet meer komen omdat alles daar verpakt is) Het gezin van Bea Johnson (zerowastehome.com) bespaarde zelfs 40% op hun huishoudkosten.

 9. Misschien geen wereldschokkend idee maar ik hergebruik de plastic zakjes waarin je in de supermarkt groente en fruit doet. Stop een paar in je boodschappentas en op jaarbasis scheelt dat heel wat zakjes.

  1. Als ik plastic groentezakjes uit de supermarkt meeneem gebruik ik die thuis als vuilniszakjes want zoveel restafval heb ik niet. En als ik de kattebakken schoonmaak, doe ik het afval in lege zakken van kattebrokjes of van folders. En dan doe ik alles in 1x in de container of bij de overburen erin, doe ik met bioafval ook , want ik woon op een flat.
   En ik heb gelukkig ook geen kinderen, moet er niet aan denken; zouden meer mensen moeten doen, dat is het hele probleem: te veel mensen, er zijn er nu al zo’n 3 miljard teveel. De mens is de enige diersoort die zijn eigen leefmilieu kapot maakt en dat van alle andere diersoorten.

  1. Nee hoor. Je kunt heel goed zelf wasmiddel maken. Dit maak je van Zeep en soda. Werkt prima.
   Zie hieronder het recept:
   Zelf wasmiddel maken voor de witte was
   40 gram zeep
   40 gram soda
   40 gram bio zeep
   40 graam soda
   2 1/2 liter water
   Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt. een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 80 ml wasmiddel per wasbeurt.
   Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop!

 10. Ik beperk plastic zoveel mogelijk. Maak van een oud laken afdekhoesjes i.p.v. die plastic afdekhoesjes voor over restantjes in de koelkast. Ik koop groente (bij de groenteboer) in papieren zak en hergebruik de papieren zak zoveel mogelijk, daarna oud papier. Ik koop zoveel mogelijk Biologische producten. Pakken waar een plastic dop op zit spaar ik voor de KNGF geleidehonden. In de groentela in de koelkast leg ik ter bescherming van het vocht oude theedoeken. Werkt prima!! Mijn honden krijgen BIO hondenvoer. Alles is verpakt in Papier i.p.v. die glimmende zakken. Met o.a. de maatregelen hoop ik goed te zijn voor onze in bruikleen gekregen Natuur.

 11. – flos je gebit met een zijdedraad. Koop dit in een tweedehands of kringloopwinkel.
  -gebruik een menstruatiecup ipv tampons of maandverband
  -was je haar met een blok zeep van goede kwaliteit en spoel na met (appel) azijn gemengd met water dat dient als conditioner.
  -maak je eigen verzorgingsproducten
  -koop verpakkingsvrij voedsel en maak zoveel mogelijk zelf.

  Recylcen van glas en papier lijkt goed om te doen maar voor dit proces is energie nodig dat we ontrekken aan onze aarde.
  Soms gaat dat moeilijk maar er zijn ook een heleboel mogelijkheden zoals het zelf maken van je eigen pindakaas, jam, hummus, groentespread, tomtatensaus etc

 12. Heeft er iemand een idee voor het opruimen van hondenpoep. Ik vind het echt zo absurd dat iedereen dat in plastic weggooit terwijl de natuur al wordt afgebroken. Hoeveel honden zijn er wel niet in Nederland. Dacht aan een schepje maar dat is natuurlijk ook lastig soms. Er zijn wel afbreekbare zakjes maar die kom ik niet echt tegen.

 13. IK ben al een aantal maanden bezig met plastic drastisch te verminderen. Eigen zakjes meenemen naar bio winkel voor groenten en fruit en brood. Sinds 1,5 is er in Amersfoort een verpakkingsarm bio winkel. Bijna alles kun je daar treffen. Van thee ( n wand vol met fantastische smaken) tot kruiden, eieren, granen, peulvruchten, zaden, schoonmaakmiddelen, groeten en fruit ( veel uit de streek), lekker warme snacks, olijfolie, olie, diversen soorten azijn en nog veel meer. Sinds ik daar koop is mijn plastic afval gereduceerd tot bijna “niets”in verhouding tot hiervoor. De Vernieuwde Graanschuur. Ik maak mijn eigen schoonmaakmiddelen van producten van La Droguerie, mijn shampoo is Aleppo zeep fantastisch en als spoeling gewoon Appel cider azijn, mijn haar is nog nooit zo goed geweest. Aleppo zeep oplossen in warme water en voilá handzeep. Baking soda als tandpasta en met soda kun bijna alles schoonmaken. Het is minder moeilijk dat wordt gedacht. Maria

 14. Ik mis een hele grote boosdoener: kleding! Al die leuke shirtjes en jurkjes zijn vaak voor een groot deel van kunststof. Koop minder kleren, was ze minder vaak, koop tweedehands, en/of koop bij voorkeur bio katoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *