Gelukkig en duurzaam in een minihuis van 8 m2

Minihuis. Foto: Tumbleweed Tiny House Company
Minihuis. Foto: Tumbleweed Tiny House Company
Er wordt van alles gedaan om een huis duurzaam te krijgen: zonnepanelen, isolatie, warmte uit de grond, milieuvriendelijke bouwmaterialen en nog veel meer. Maar volgens de Vlaamse journalist Kris de Decker vergeten mensen één ding: de grootte van een huis. Volgens De Decker kunnen mensen prima gelukkig zijn in een minihuis van niet groter dan 8 vierkante meter. En een minihuis is bijna vanzelf een stuk duurzamer.

De Decker: “De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt echter volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning. Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.”

De minihuis trend komt uit de Verenigde Staten waar een heel netwerk bestaat van mensen die minihuisjes bouwen.

Gek genoeg mag klein wonen in Nederland en België niet zomaar. Volgens het Nederlandse bouwbesluit moet een huis minstens 24 vierkante meter zijn. Sommige minihuisjes uit de VS zijn niet groter dan 8 vierkante meter — 3 keer te klein dus. Dus technisch gezien zou je van een minihuis niet je permanente verblijfplaats mogen maken.

De minihuisjes hebben meestal allerlei slimme oplossingen om ruimte te besparen. Ze zijn echter niet persé heel goedkoop, zeker per vierkante meter gerekend. Minivarianten van keukens, kachels en andere apparaten zijn relatief duur.

Ken jij in Nederland of België voorbeelden van minihuisjes? Stuur ze naar ons op redactie@hetkanwel.nl. We horen er graag meer over!

Bron: Lowtech Magazine

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Groene miljonair is het gelukkigst in een mini-appartement
Omdenken: man stopt 24 kamers in 1 mini-appartement

Advertisement

4 comments

  1. De ruimte vooral hier in de lage landen zal de komende jaren alsmaar schaarser worden en vraag is hoe gaan we daarmee om? Ik woon in een gebouw met tien app. van elk 100m2. In zes daarvan woont telkens één persoon, in de andere vier elk twee personen. 14 personen op duizend m2 dus. Over tien jaar krijgt dit de titel pornografisch. Sorry dat ik medeplichtig ben. Wil het in de toekomst ook anders, lees kleiner. Alleen al voor onderhoud en verwarming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *