Gratis je huis verwarmen met… servers

NerdalizeNerdalize heeft een hele toepasselijke naam. Het heeft namelijk een echte nerd oplossing voor energiebesparing. Het bedrijf wil servers gaan plaatsen in gewone huizen. Huiseigenaren krijgen zo gratis verwarming. En bedrijven hoeven geen kosten meer te betalen voor het koelen van de servers en de ruimte die ze innemen. Een briljante win-win situatie die ook nog eens goed is voor het milieu.

Datacenters en computers verbruiken zo ongeveer 1 tot 1.5% van de totale wereldwijde elektriciteitsproductie. En dat aandeel groeit snel, omdat we steeds meer online doen. Een groot deel van het elektriciteitsverbruik gaat op aan koeling: computers die draaien worden snel warm.

Nerdalize maakt van het probleem een oplossing. Want warmte wordt ook steeds kostbaarder. Het bedrijf wil de gasrekening gaan betalen voor huiseigenaren die servers plaatsen.

Natuurlijk moet er wel een en ander gedaan worden om de verschillende behoeftes van huiseigenaren en bedrijven met elkaar te matchen. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren als de verwarming een tikje hoger moet? Gaat de server dan harder draaien? Onlangs haalde Nerdalize €50.000 op via crowdfunding om dit soort problemen op te lossen.

Bron: Nerdalize

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Vergeet Samsung en Apple, Phonebloks is echt duurzaam
Voor elke verkochte Fairphone gaat €22 naar wereldverbetering

Advertisement

8 comments

 1. Leuk initiatief, alleen ben ik wel reuze benieuwd, wie de kosten op zich gaat nemen voor het koelen van mijn huis, als de temperaturen juist weer omhoog gaan. Ik zou pas echt enthousiast raken als ik mijn gasrekening zelf mag blijven voldoen, want die zou dan spectaculair moeten dalen. Ik zou liever zien, dat Nerdalize dan mijn electriciteitsnota voor zijn rekening neemt.

 2. An sich een leuk idee van Nerdalize, maar, ik zie vooral voor de bedrijven praktische nadelen: Brandveiligheid, fysieke toegang tot servers, stroomonderbrekingen etc. Dingen die normaal in een datacentre goed geregeld zijn, of in eigen bedrijf, maar bij particulieren thuis… Tsja…

  1. Veiligheden kunnen worden ingebouwd. Je wil zelf toch in een veilig huis wonen. Nou dan heb je de basis veiligheid middelen al wel thuis.

   Wat betreft stroom onderbrekingen daar zijn accu’s voor de zo genoemde upc systemen. Deze zullen als men slim is al reeds zijn ingebouwd in het systeem.

   Fysieke toegang is wel een punt. Dit zal altijd op afspraak moeten en nooit midden in de nacht.
   Dit is wat er dan ook contractueel zal zijn afgetimmerd als men het idee juist heeft uit ontwikkeld.

 3. Goed idee! Maar dan zou ik de warmte wel eerst in de bodem opslaan en dan kun je de huizen met een KWO systeem verwarmen als ze warmte nodig hebben, want wat doe je anders met de warmte in de zomer? Wel kun je datacentra bv direct naast zwembaden bouwen, die hebben altijd warmte nodig.

  1. Slim. Het systeem zal denk ik wel zo zijn uitgerust. In de kruipruimte een opslag voor warmte.

   Natuurlijk kan je het systeem altijd direct op een vloerverwarming aansluiten.
   Nooit meer koude voeten.

   Verder is de warmte natuurlijk altijd extra te gebruiken voor het warmhoudplaat van een buitenband alen die heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *