Duitsers openen eerste verpakkingsvrije winkel zonder plastic in 2014

Verpakkingsvrije winkel. Bron: 365 Dias que Acalmaram o Mundo. Flickr
Catherine Conway in haar verpakkingvrije winkel in Londen, Unpackaged. Bron: 365 Dias que Acalmaram o Mundo. Flickr

Meel laten afwegen in de supermarkt? Misschien komt deze oude grutterspraktijk wel terug. Drie vriendinnen uit Berlijn openen in 2014 ‘origineel onverpakt’, de eerste Duitse verpakkingsvrije winkel, dat wil zeggen een winkel waar je alle waren ter plekke verpakt.

Neem nu muesli. Verpakkingtechnisch niet echt handig: een papieren doos, daarin een plastic zak en dan pas de muesli. Leuker dan zo’n kartonnen doos is een design voorraadpot die je meeneemt naar de winkel en zelf afvult. Datzelfde kun je doen met meel, bonen en andere levensmiddelen. Dit kan nog bijna nergens, maar drie Berlijnse vrouwen gaan dat veranderen. In Duitsland althans.

Hun bedrijfplan is al klaar. Milene Glimbowski (23), media- en communicatie-expert, en Sara Wolf, (30) afgestudeerd in internationale betrekkingen, willen de komende jaren de eerste wegwerpverpakkingsvrije supermarkt in Duitsland openen. “Original unverpackt’ moet hij gaan heten.

Milena en Sara kwamen op het idee toen ze op een avond samen gekookt hadden. ‘Plastic draagtasjes gebruikten we al niet meer’ zei Sara, “maar dat is niet het hele verhaal. We zagen ineens de onzinnigheid van die berg dozen, zakjes en pakjes na elke kookbeurt. Veel winkels verpakken zelfs avocado’s en tomaten in doosjes en zakjes.”

Minder afval, minder verspilling
Meer dan acht miljard euro gooit Europa jaarlijks alleen al aan plastic weg. De Duitse politieke partij De Groenen stelde begin 2013 voor, elk plastic tasje met 22 eurocent te belasten. Sara en Milena willen al aan het begin van de productieketen het ontstaan van afval vermijden. Precycling noemen ze das. Dat bespaart aardolie en water, die je weer voor andere dingen kunt gebruiken,

In de nieuwe supermarkt neem je glazen, potten, dozen en bijvoorbeeld uitwasbare nylonzakken als klant zelf mee. Of je leent, huurt of koopt ze in de winkel. Voor je bestelt, worden die gewogen, zodat je alleen betaalt voor het voedsel. Vervolgens vullen de klanten hun potten met wat ze nodig hebben:  noedels, rijst, droge erwten en bonen. Die vul  je zelf uit tapkranen , zoals de dropjes bij de drogist. Melk en olie kun je als in een sapbar laten inschenken of zelf afvullen. En dingen die je niet onverpakt kunt verkopen, zoals vlees? ‘Die verpakken we dan zo milieuvriendelijk mogelijk, bijvoorbeeld in bijenwaspapier.’

Levensmiddelen niet meer industrieel verpakken heeft nog een voordeel:  je koopt alleen de hoeveelheid die je nodig hebt. Voor een recept heb je soms maar een theelepeltje kardamom nodig, en niet een hele pot. De Duitse winkelketen ‘Kochhaus’ verkoopt al een tijdje met succes kruiden en specerijen in minidoses.

Het is de bedoeling dat vlees en zuivel in ‘Originell Unverpackt’ van biologische kwaliteit wordt of in elk geval lokaal geproduceerd.  ‘Er komen ook conventioneel vervaardigde levensmiddelen’ Maar biologisch uit Israël of China vinden zij niet ‘bio’.  Ook groente en fruit  a la kromkommers en pokdalige appels gaan ze misschien verkopen. ‘Het moet evenveel kosten als in een gewone supermarkt. Best bijzonder. Want met hun  kleinere volume aan bestellingen zullen hun uitgaven hoger uitvallen dan die van grote winkelketens. Sara denkt dat te kunnen compenseren met  de weggevallen kosten voor verpakkingen.

Internationale plannen voor verpakkingsvrije winkels
Het idee voor een verpakkingsvrije supermarkt bestaat al langer. Catherine Conway runt sinds 2007 in Londen de winkel Unpackaged. En in Austin, Texas, openden Christian, Joseph und Patrick Lane in 2012 hun winkel In Gredients, ook een supermarkt met uitsluitend locale en onverpakte producten.

Sara und Milena bezochten de winkel van Catherine Conway. “In Londen is de houding veel hartelijker, vriendelijker en hulpvaardiger dan wij gewend zijn. Zo willen wij ook onze winkel hebben. Als inkoopsplek, maar ook een trefpunt waar je bijvoorbeeld lezingen en seminars kunt volgen over duurzaam leven of over het winkelen van de toekomst.”

Met hun winkelconcept wonnen ze al meerdere prijzen, bijvoorbeeld de eerste prijs in de wacht in de verkiezing voor Beste Marketingidee. Ze staan ook op nr. 32 in de lijst ‘cultuur- en creativiteitspilots van Duitsland.’  Hun banen hebben ze opgegeven en een derde vrouw aangetrokken voor inkoop en logistiek. Ze willen volgend jaar op proef open gaan, het liefst in de Berlijnse wijk Kreuzberg. “Een buurt vol jonge creatievelingen, onze eerste doelgroep”. Ze zoeken nog investeerders en denken daarbij ook aan crowdfunding. Sara: “We hebben nog 100.000 euro nodig.” Slaat het concept aan, dan kunnen overal nieuwe vestigingen komen.

Bron: Süddeutsche Zeitung

Lees ook
Brussel wil einde plastic tasjes in EU
Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken
CNN held haalt drie ton zwerfafval uit rivieren

Advertisement

12 comments

  1. Wel een beetje geitenwollen sokken foto… Denk dat het ook op een hippere manier kan.. afijn.. Ik vind het een positieve ontwikkeling. Als ik nu gewoon naar de dagelijkse boodschappen kijk… Ik pak m'n plakje kaas uit de verpakking (plastic), vervolgens zit dan het plakje nog los verpakt (ook in plastic), dan heb ik mijn boter (ook in plastic) etc. Het kan anders en ik ben er voorstander van 😉

  2. Ben het niet eens met die opmerking over het geitenwollensokken imago. Alleen omdat iets er niet abstract uitziet met neonverlichting en felle kleurtjes, maakt iets nog niet 'geitenwollensokken'. Dit straalt juist puurheid uit, niks synthetische verf en kleurstoffen of geldverspilling. Trouwens, behalve dat plastic voor veel afvall zorgt, bevat het meeste plastic ook phthalaten, synthetische hormonen die in het voedsel terecht komen en zorgen voor allerlei lichamelijke problemen. Ik ben benieuwd wanneer er ook zulke winkels in Nederland verschijnen!

  3. Heel goed dit. Ga er zeker naar zoeken want ik vind dit eigenlijk heel normaal. Je koopt namelijk nu de verpakking, gebruikt de geringe inhoud en gooi de verpakking daarna weer weg. En daar betaal je dan weer voor om het vervolgens weer te verwerken.
    De enige volle vuilnis zak is nu meer de zak met plastic. Je komt er vaak niet onderuit. Ook in biologische winkels.
    Ik heb de lege voorraad potten klaar liggen 😉

  4. Dit idee heb ik al 1,5 jaar in mn kop….dit bericht+reacties zie ik als een bevestiging dat mensen er eindelijk klaar voor zijn en het idee levensvatbaar is …..wordt dus tijd dat ik het idee uit mn hoofd haal en concreet maak!!!!!!

  5. Pingback: Na Antwerpen en Berlijn ook in Nederland een verpakkingsvrije winkel? | Nudge blogt
  6. Pingback: Nudge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *