Recept: zelf afwasmiddel maken

Zelf afwasmiddel maken is makkelijker dan je denkt. Maak eenvoudig en goedkoop je eigen afwasmiddel en geef je oude plastic fles waar afwasmiddel in zat een 2e leven. Dit afwasmiddel bevat geen chemische ingrediënten, maakt je vaat goed schoon en het is rustgevend “merkloos”.

Afwasmiddel

Recept om zelf afwasmiddel te maken:

– 500 ml kokend heet water
– 10 gram fijngeraspte zeep (Marseillezeep)
– 200 gram schoonmaaksoda

Doe de geraspte zeep in een kom en giet het hete water eroverheen. Roer het door en zodra de zeep is opgelost kan je de soda toevoegen. Ook dit roeren tot het is opgelost. Laat de afwasmiddel een nacht staan en klop het daarna los met een garde of staafmixer voor het beste resultaat. Giet de afwasmiddel in een lege fles met behulp van een trechter. Voor ieder gebruik even de fles goed schudden.

Bereidingstijd:  6 minuten + een nachtje laten staan

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina.

Lees ook
Gevolgen van plastic voor het milieu
Blog over leven zonder afval
Maak je eigen wasverzachter & waspoeder
Recept: zo kun je zelf allesreiniger maken … in 40 seconden

[adrotate banner=”34″]

Advertisement

45 comments

 1. Bedankt voor het recept, ik wil het zeker eens proberen. Klopt de hoeveelheid soda die is opgegeven? Het lijkt mij zo veel. Heb je een idee welke hoeveelheid je uiteindelijk krijgt? Dankjewel!

  1. De hoeveelheid soda klopt, maar je kan het recept natuurlijk altijd zelf aanpassen als je het te veel vindt. Je hebt voor een afwas maar een scheutje van de afwasmiddel nodig dus uiteindelijk zit er maar een kleine hoeveelheid soda in je afwaswater. Met dit recept maak je bijna 700 ml afwasmiddel. Ik gebruik dit recept nu al een paar maanden en ik maak meestal 2x zo veel. Ik vul de plastic fles en de rest gaat in een andere fles het keukenkasje in. Leuk dat je het gaat proberen!

   1. ik heb al zoveel geprobeerd om zelf afwasmiddel te maken en is helaas nog niet gelukt! dit recept van hier boven nu ook geprobeerd, maar helaas het werkt niet……binnen de kortste keren voelen je handen het teiltje en de afwasborstel heel vet aan en dus ook je vaat! jammer hoor……

     1. Ik ga dit “recept” snel eens uitproberen. Maar in vind de opmerking opmerking >>>Dit afwasmiddel bevat geen chemische ingrediënten<<< niet goed.
      Zeep en soda, in welke vorm dan ook, zijn wel degelijk chemische ingrediënten !

      Frans

   1. neem sinds twee week nu Aleppo zeep, haar voelde eerst wat stroef dit verbeterde iedere dag.
    sinds enkele dagen spoel ik met een kopje water met een schuitje azijn naar, dan goed met water naspoelen. Het haar voelt nu zacht en zijdeachtig aan.
    gebruik de zeep ook voor de lichaam, de huid word lekker zacht

  1. Ik gebruik onder de douche gewoon zo n blok Marseille zeep (600gr, er zijn ook kleinere dacht ik), ook voor het haar …. Dit doe ik nu sinds een 2-tal jaar en er is niemand die opmerkingen geeft over mijn voorkomen, ook de schilfertjes zijn verdwenen sindsdien.

  2. Ik was al jaren mijn haren met bakingsoda..vul een lege shampofles met lauwwarm water…doe er 4 theelepels bakingsoda in . Dop er op en goed schudden tot is opgelost.. maak je haren met dit mengsel goed nat enz masseer je hoofd en haren er mee. Na 2 minuten uitspoelen . Werkt prima en nooit geen vette haren meer

 2. Als ik het van mijn scheikundelessen op het VWO goed herinner, gaat de soda, wat een base is, reageren met de azijn en het citroensap (zuren). Ik zie niet helemaal wat daar de zin van is. Ik zou nl. verwachten dat je òf de soda, òf de azijn wilt gebruiken als schoonmaakmiddel, tegelijk kan niet.
  En dan zou ik ook verwachten dat de zeep met de zuren gaat reageren, want zeep is ook basisch.

  Wat voor redenen heb je om deze ingrediënten met elkaar te combineren, Emily?

  1. Bakingsoda (natriumbicarbonaat) gaat inderdaad reageren met azijn (werkt super om de wc mee schoon te maken, bruist al het vuil weg!), maar ik gebruik voor dit recept schoonmaaksoda (natriumcarbonaat) en dan volgt er geen chemische reactie. Azijn ontvet en ontkalkt goed, vandaar dat het in dit recept gaat.

   1. Ik heb het ter controle op Wikipedia opgezocht, maar natriumcarbonaat (schoonmaak soda) reageert wel degelijk met zuren onder vorming van kooldioxyde en water.
    Een oplossing ervan is sterk basisich, en de enige reden dat je dat zou willen combineren met een zuur (azijn bevat azijnzuur, citroen bevat citroenzuur), is om dat te neutraliseren. Daardoor verdwijnt echter de ontkalkende werking van het zuur, en de ontvettende werking van de soda.

     1. Dat lijkt me een goed idee, Emily-Jane.
      Ik hoop dat het uiteindelijke afwaswater niet zo basisch wordt door de schoonmaaksoda, dat het de huid gaat irriteren.

  2. Idd het werkt niet. Ook ik heb er azijn bij gedaan, helaas het werd 1 dikke vaste brij. Zoals jij zegt Ewald het werkt niet samen. Helaas zal ik toch genoodzaakt zijn ecologische afwasmiddel te kopen. Want het recept werkt echt niet. Alles word nog vetter dan vet.

   Groetjes Margit

  1. Ik heb wel eens toen ik niets meer in huis had gewoon soda (natrumbicarbonaat in het vakje gedaan en mijn vaat was toen net zo schoon als anders. Ik had toen een hond die de meeste vaat voor'spoelde' zodat het er net erg vuil in ging en zelf eet ik vegetarisch dus geen braadpannen met vette jus. Die zou de hond natuurlijk ook hebben voorbehandeld gesteld dat ik wel vlees braadde. Nee, ik doe bijna nergens (veel) zout in. Ben vergeetachtig en je went er aan. Strooi wel eens een beetje kruidenzout over mijn bord. Dit ter geruststelling van de mede-hondenliefhebbers.

 3. marseillezeep wordt gemaakt van o.a. palmolie. hoe vriendelijk is dat nu. iedereen weet toch dat plantages van palmen die de olie produceren super milieuonvriendelijk zijn. alleen als je zeep koopt die biologisch is dan misschien wel.

 4. Ik werk al jaren in de horeca, de glazen die we daar gebruiken gaan wekelijks door de soda heen om deze te ontvetten en schoon te maken.. De tip is hierbij wel om deze gelijk af te spoelen met water.. Lijkt me een goede vervanging voor afwasmiddel. Ik heb overigens nooit meegemaakt dat het glaswerk dof werd. Ze gingen er juist heel mooi van glanzen.

 5. Eindelijk een afwasmiddel zonder azijn of citroensap. Dat had ik ook al eens gemaakt, met in mn achterhoofd, de lessen op school (heel lang geleden) over base en zuur. Ik snapte het ook al niet, en in sommige recepten zat ook nog glycerine. Het werden dan ook middeltjes die niet erg ontvettend waren, maar nu heb ik deze gemaakt, en het werkt goed, het schuimt wel niet, dat is even wennen, maar je kan er wel vette dingen mee afwassen, zonder dat het vet blijft. Goed receptje dus.

 6. Hallo allemaal,

  Knappe koppen allemaal, hoe kunnen jullie het onthouden!!!!!!

  Kunnen al die opmerkingen niet in boekvorm op de mail, zelf een nietje erin

  en ik kan het zo terug vinden.

  Ik heb een koffie-zet machine, heerlijke koffie, maar dure spullen

  om dat apparaat te ontkalken.

  Is er een ontkalkingsmiddel wat ik kan gebruiken

  zonder mijn machine te ruïneren?

  Dank voor jullie moeite!!

  Ellen

 7. Hallo Emily, gister het afwasmiddel gemaakt en zojuist geprobeerd: het is geweldig!!! Helemaal niet vettig en alles wordt super goed schoon – zelfs het smoezelige vaatdoekje. Ik woon in Cyprus en gebruik de traditionele olijfolie zeep (€ 0,53 per 125 gram 🙂 ). Misschien dat de mensen die klagen over vettig te veel zeep gebruiken. Ik heb eerst zelf zitten proberen met alleen zeep en dat was inderdaad een drama.
  Super bedankt voor je recept, ik ben weer een stapje verder in ecologischer leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *