tandpasta

Recept: zo maak je zelf tandpasta

Door zelf je eigen tandpasta te maken bespaar je plastic tandpastatubes en weet je zeker dat er geen kleine stukjes plastic (microplastics of micro beads) die in tandpasta voor kunnen komen de zee in stromen.

Met deze tandpasta poets je je tanden heerlijk schoon zonder chemicaliën. Het is eenvoudig om te maken, goed voor je lijf en het milieu. De kokosolie werkt antiviraal & antibacterieel en de bakingsoda verwijdert tandplak en zorgt voor gezond tandvlees. Zelf gebruik ik de tandpasta bijna 6 maanden en met goed resultaat.

Nog een tip voor de echte anti-plastic ninja’s: online kan je houten tandenborstels bestellen!

Recept:

2 eetl kokosolie1229840_522967127769318_905744700_n
1 eetl baking soda (natriumbicarbonaat)
10 druppels etherische pepermunt olie
2 druppels etherische tea tree olie
paar druppels stevia (optioneel voor een zoeter smaak)

In een kommetje alle ingrediënten goed door elkaar mengen, de kokosolie eventueel een beetje verwarmen als deze hard is (je moet er in kunnen roeren maar het moet niet vloeibaar zijn, even op de verwarming zetten werkt vaak prima). De pasta in een schoon, afsluitbaar potje schenken en hard laten worden. Klein spateltje of lepeltje gebruiken om een beetje pasta op je tandenborstel te doen.

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.

Advertisement

22 comments

 1. Ik zie in wel meer recepten voor tandpasta op het WWW staan dat kokosolie antiviraal en antibacterieel zou zijn. Echter, die werking is er pas nadat het in de darm omgezet is. Dus niet reeds in de mond. In tandpasta heeft het dus niet die werking.

  Het gaat hier voornamelijk om het laurinezuur in kokosolie, dat ook in moedermelk voorkomt. Dat wordt in de darm omgezet in monolaurine. In het Wikipedia-artikel over Kokosolie worden verschillende bacteriën en virussen genoemd waartegen monolaurine effectief is (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosolie).

  1. Stevia is zeker een heel belangrijk element. Ik maak al jaren mijn eigen tandpasta en stevia gaat van nature de caries tegen.
   Gebruik wel gedroogde en fijngemalen (biologische) steviablaadjes en natuurlijk niet druppeltjes uit een (plastic) flesje.

  1. Er is inderdaad nigeriaans onderzoek waaruit blijkt dat kokosolie tegen schimmel werkt. Maar dat is niet wat de schrijfster van dit artikel zegt. Zij heeft het over "antiviraal & antibacterieel". Dat geloof ik niet, dus als iemand onderzoek kan citeren waaruit dat toch blijkt, dan houd ik mij aanbevolen.

   Dat teatree desinfecterend werkt, wil ik wel geloven. Ik heb er wel eens wratten mee behandeld. Persoonlijk zou ik dat niet durven stoppen in iets wat mijn mond in gaat, omdat het redelijk agressief is. Op het potje staat, als het goed is, zo'n oranje vierkant met zwart kruis.

  1. Bedankt voor de link, Maarten.

   Wat de onderzoekers zeggen, is dat met enzymen aangepaste kokosnootolie potentieel heeft om in producten voor mondhygiëne gebruikt te worden. Daarmee zeggen de onderzoekers dus impliciet, dat ze niet verwachten dat onbehandelde kokosnootolie daarvoor geschikt is. Want ze hebben namelijk de bacteriegroei-remmende effecten van onbehandelde en met enzymen behandelde kokosnootolie vergeleken. Kennelijk was de onbehandelde kokosnootolie niet significant bacteriegroei-remmend.

   In het artikel wordt ook nergens gezegd dat de betreffende enzymen zich in de mond bevinden. Wat ik in het Wikipedia-artikel over kokosnootolie las, was dat de omzetting in de darmen plaatsvindt. En dus niet in de mond.

 2. Brrrrrr dit is echt heeeel vies !
  Op de etherische pepermuntolie staat ook dat het irriterend is voor de huid en dat het er bij contact af gewassen dient te worden . Je mag het ook niet doorslikken . Lijkt me dus niet helemaal gezond om het door de tandpasta te doen .
  Ik poets wel weer gewoon met vierge kokosolie

 3. Volgens mij gaat het om de Natriumbicarbonaat, welke in staat is de zuren aan zich te binden en te neutraliseren. Het wordt gebruikt bij ontzuringprogramma’s van het lichaam (bijv. Jentschura, adviseren ook om met het basenzout te poetsen), maar ook in de mond helpt het de zuurgraad te neutraliseren. Ook goed bij aften e.d.! De kokosolie werkt net zoals de olijfolie of zonnebloemolie, waarmee je oilpulling doet. Hierbij worden de gifstoffen middels de speekselklieren onttrokken aan het lijf (dus uitspugen!) en het is niet zozeer dat het de bacteriën dood.

 4. Zoals ik al in een reactie op Jetteketet schreef, maak ik al jaren mijn eigen tandpasta (en eigenlijke alle cosmetica en schoonmaakmiddelen in huis).
  Bij mijn weten is het belangrijkste element natriumbicarbonaat, dat tandartsen ook gebruiken om plak te verwijderen. Het kan wel raadzaam zijn het eerst door een koffiemolentje te halen om het nog fijner te malen. Het is namelijk wel tamelijk schurend als je het zo in de winkel koopt en voor iemand als Petra met glazuurproblemen is dat wel belangrijk.
  Daarnaast is de stevia, zoals ik zei, een belangrijk element om de caries tegen te gaan. Kan dus ook de fluor vervangen, hetgeen om meerdere redenen, geen slecht plan is, RWI.
  Ik ben ook niet zo zeker van de kokosolie, maar denk niet dat het kwaad kan. Een alternatief is om met (plantaardige) glycerine te werken.
  Mijn recept is als volgt:
  • 1/4 kopje natriumbicarbonaat (heel fijn gemalen om glazuur niet te beschadigen)
  • 1/4 kopje Glycerine (plantaardige)
  • eventueel 1 lepel vloeibare natuurlijke Castilla zeep (kun je zelf maken)
  • Essentiële olieën: 1-3 druppels essentiële olie van kruidnagel (anti-cariës), anijs, citroen of sinaasappel [citroen is witmakend]. (Munt of pepermunt is erg sterk en alleen als je grotere hoeveelheden maakt kan je er 1 druppeltje doorheen doen)
  • 1 theelepel natuurlijke tot poeder gemalen stevia (kan je ook weglaten – maar heeft belangrijk anti-cariës effect)
  • Alles goed mengen met een vork of lepeltje en in een schoon potje doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *