deodorant

Recept: zo maak je zelf deodorant

Om de natuurlijke zweetgeur te verbergen werden al in het oude Egypte aluinkristallen met water vermengd en brachten de Romeinen een mengsel van houtskool en geitenvet onder de oksels aan. Tegenwoordig kopen we massaal deodorant in de winkel om fris te ruiken, maar met dit recept is dat helemaal niet meer nodig!

Deze makkelijk te maken deodorant gebruik ik nu zo’n 7 maanden en ik ben er erg tevreden mee. Het is een fijn recept omdat het effectief is tegen zweetgeurtjes, niet chemisch is, goedkoop is om te maken en het voorkomt tegelijkertijd onnodig afval. Je hoeft geen spuitbussen of rollers meer in de afvalbak te gooien.

Let op: deze deodorant zorgt er niet voor dat je minder gaat transpireren. Zweten is tenslotte een normaal proces van het lichaam waarbij afvalstoffen uitgescheiden worden. Het belangrijkste is dat je met deze zelfgemaakte deodorant vrij zal zijn van zweetluchtjes!

Zelf deocorant maken. Foto: Emily Lowe
Zelf deodorant maken. Foto: Emily Lowe

Recept voor zelfmaak deodorant

4 eetl kokosolie
3 eetl baking soda (natrium bicarbonaat)
2 eetl maizena
1 eetl glycerine

Verwarm de kokosolie een klein beetje als deze hard is (bijvoorbeeld op de verwarming); je moet door de kokosolie kunnen roeren maar het hoeft niet vloeibaar te zijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en doe de pasta in een afsluitbaar potje. Haal met je vinger een klein beetje pasta uit het potje en wrijf je het onder je oksels. De glycerine kan je weglaten uit het recept, maar dan wordt de pasta wel wat harder en is dan iets moeilijker om aan te brengen. De kokosolie kan op warme dagen vloeibaar worden, dus dan is het aan te raden om deze deodorant op een koele plek te bewaren.

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.

Advertisement

49 comments

  1. Glycerine hoef je niet te gebruiken, maar dan wordt de deo wat harder en lastiger aan te brengen. Zelf heb ik een gevoelige huid maar geen problemen gehad met deze deo. Je kan altijd het recept aanpassen door minder baking soda er aan toe te voegen.

   1. Ik ken ook een recept zonder glycerine. Het wordt wat hard, die deo, maar gaat tijden mee, wordt niet oud/vies en is gewoon goed zonder allerlei ‘foute’ overbodige ingredienten. Alles wat je nodig hebt is kokosvet, maizena en baking soda.Eventueel met druppeltjes.

  1. nee, dat is niet de bedoeling, het moet echt een creme worden. Was de kokosolie helemaal gesmolten toen je het maakte? Ik laat de kokosolie alleen zacht worden zodat je erdoorheen kan roeren en dan gaan de rest van de ingredienten erbij. Misschien is dat de oorzaak van het probleem.

 1. Ik kom vaak dit soort recepten tegen. Ja, het werkt super goed, maar helaas reageer ik ontzettend slecht op baking soda! Rode vlekken, huiduitslag, jeuk, branderig gevoel… Ik heb verder niet een ontzettende gevoelige huid ofzo, maar jammer genoeg is dit écht geen optie voor mij.

 2. Ik gebruik helemaal geen deodorant. Deed het vroeger wel eens op voor het sporten. Maar ik gebruik het nu nooit meer. En mijn zweet stinkt echt zelden, misschien 2x per jaar dat ik denk ‘oei’.
  Mijn lichaam is de deo niet ‘gewend’, is denk misschien hetzelfde verhaal als geen shampoo meer gebruiken.

  1. Hoi Tamara,
   Even een vraagje. Ik heb nu ook een tijdje zonder deo geprobeerd, maar langzaam aan begint mijn zweet steeds meer te ruiken/stinken.
   Heb jij enig idee hoe dat kan/wat ik er aan kan doen?

 3. Van de week mijn eigen deodorant gemaakt volgens dit recept.
  En om ik wil niet meer terug naar voorverpakte deodorant.
  Je bent van je zweetgeur af en van het risico dat je ziek kunt worden op langer termijn
  door eventuele gifstoffen die in voorverpakte deodorant zit.
  Ook handig voor mensen die een geurenallergie of parfum allergie hebben.

  Echt een aanrader……

 4. Ik lees nog niets over de witte vlekken die deze deo in je kleding maakt. Dat vind ik echt een nadeel! Heeft iemand hier al iets op gevonen? Overigens heb ik de tip gehad om i.p.v. glycerine bijenwas te gebruiken.

 5. Ik heb mij altijd geërgerd aan deo’s die extra geur toevoegen aan je huid. Door zeep, shampoo, creme en een lekker luchtje heb je al te veel geurcombies op je lijf.
  Ik ben nu meer dan 10 jaar geleden gestopt met “chemische Deo’s. Ik gebruik ALUIN te koop als stick bij de mannenafdeling van een drogist. (mannen gebruiken het soms nog na het scheren om de wondjes te desinfecteren).
  Even onder de kraan en dan de vochtige staaf onder je oksels wrijven. Zet daarna de stick ondersteboven terug want dan komt hij niet los van de houder.
  Heel soms als ik veel transpireer, ruik ik het en dan doe ik het een keer extra. Als je heel veel transpireert raad ik je aan eens in de maand een beetje Oorex dry te gebruiken. Het is chemisch maar vermindert de vochtplekken prima.

 6. De doe het zelf recepten hebben hun beperkingen. Dat blijkt uit veel reacties. Wie zeker wil zijn van een goed houdbaar en strooibaar product kan ook kiezen voor kant en en klaar. The Ohm Collection deo,is op basis van baking soda. Wel duurder maar geen irritatie door optimale samenstelling.

  1. Rutger, de irritatie wordt bij sommige mensen door de natriumbicarbonaat veroorzaakt. Ik ervaar het zelf ook in lichte vorm en derhalve wissel ik sommige dagen af met een ander, voor mijn minder goed werkende, deo. De zelfgemaakte deodorant lijkt dan zelfs nog enkele dagen aan te houden waardoor ik nog steeds geen last krijg van stank met de andere deo waarbij ik dat normaal wel heb. Dus ook de natriumbicarbonaat in de OHM collection zal bij de gevoelige mensen dezelfde irritatie geven. Er zijn overigens wel steeds meer merken die voor die mensen een variant zonder natriumbicarbonaat maken.

 7. Ik gebruik al een tijdje alternatieve deo. Bevalt prima! Ik maak het met alleen kokosolie en bakingsoda. Wat voegt maizena toe aan werking?
  Voor ik de bakingsoda toevoeg laat ik kokosolie minimaal een dag staan met rozemarijn erin. Ik zet het op de kachel of in de zon zodat het wat warm blijft en de geur van de rozemarijn in de olie trekt.
  Je zou het dus ook naar munt, Citroenmelisse, tijm of wat je maar voor kruid hebt kunnen laten ruiken.

 8. Ik gebruik ook zelden of nooit deodorant, behalve met heel warm en vochtig weer. Maar mijn hele omgeving is eraan “verslaafd” geraakt omdat het zo goed werkt. Op één persoon na die inderdaag allergische reacties krijgt. Verschillende personen die echt heel erg stinken, zeggen dat het het enige is dat bij hen werkt.
  Ik gebruik zelf twee keer zoveel baking soda als maizena (die is voor het absorberen van het vocht, José). En zelf doe ik er de hoeveelheid kokosolie door tot ik de juiste consistentie krijg. De tip van de glycerine vind ik fantastisch, die ga ik proberen, en de aloe ga ik proberen voor degene met allergie.
  Je moet er rekening mee houden dat de kokosolie in de zomer vloeibaarder is dan in de winter. Als de deodorant te korrelig wordt, kun je er iets meer olie doorheen mengen, is die te vettig, dan iets meer van de droge ingrediënten.
  Verder kan je het ook in een oude deostick doen en daarmee opbrengen, maar in de zomer kan die gaan lekken als de deo te vloeibaar wordt.
  Overigens kan je ook ander soorten olie of vetten gebruiken.
  De witte vlekken heb ik geen last (meer) van. Volgens mij is het een kwestie van de goede verhouding zien te vinden en nogmaals, die wordt beïnvloed door de temperatuur.
  Als essentiële olieën bacteriëndodende gebruiken zoals: lemongrass (citronella). bergamot, lavendel, citroen of anijs.

 9. ik gebruik zelf nooit geen deodorant , het zweet stinkt ook niet , maar ik ben wel bijna vegetariër , ik denk zelf als je niet gezind eet dan kan je zweet ook anders ruiken ..maizena zou ik ook niet gebruiken ik dacht gelezen te hebben dat deze van GMO mais wordt gemaakt

 10. De korreligheid kan ook afhangen van de grote van de korrel van de bakingsoda. In principe is baking soda altijd 100% procent natriumbicarbonaat maar de fijnheid kan verschillen. ARM&Hammer (bij Jumbo of bij de meeste indonesische en surinaamse tokos verkrijgbaar) is heel fijn en voor mij persoonlijk het beste geschikt. Je kunt de bakingsoda ook als gezichtsscrup gebruiken. Gewoon onder de douche wat van de bakingsoda op je handen en met ronddraaiende bewegingen je gezicht (niet te dicht bij je ogen) ermee scrubben. Werkt erg fijn. Voor dit doeleinde kun je overigens ook gebruikte koffieprut gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *