Avocadoboom

Kweek je eigen avocadoboom in 6 stappen

Avocado’s zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens supergezond. Avocado’s bevatten namelijk veel gezonde vetten. Volgens wetenschappers zijn er zes bewezen gezondheidseffecten van de avocado. Als je binnenkort weer eens staat te kokkerellen met avocado’s, bewaar dan de pitten. Het is namelijk verrassend leuk om je eigen avocadoboom te laten groeien.

Wat moet je doen?

Stap 1: Schoonmaken van de pit

Haal de pit voorzichtig uit de avocado en verwijder al het vruchtvlees. De beste manier om dit te doen is de pit een paar minuten te laten weken in water, en daarna het vruchtvlees er af te vegen. Zorg ervoor dat je niet in de pit snijdt, of de buitenste bruine laag er afwast. Deze laag beschermt namelijk de binnenkant, en bij beschadiging kan het zijn dat de pit niet meer ontkiemt.

Stap 2: Het aanbrengen van tandenstokers

Steek ongeveer halverwege drie of vier tandenstokers een paar millimeter in de pit.  De tandenstokers zijn er om de pit op een glas water te laten liggen. De pit moet namelijk voor de helft in het water liggen, maar de bovenste helft moet droog blijven.

Stap 3: Plaats de pit in een glas water

Avocado pit in een glas water. Foto: Maria Keays, Flickr.
Avocado pit in een glas water. Foto: Maria Keays, Flickr.

Plaats de avocado pit met tandenstoker op een glas water zoals je hier op de foto kan zien met de onderste helft in het water, en de bovenste helft boven water. Let goed op dat je de pit niet verkeerd om in het water legt. Zet het glas op een plek waar het veel zonlicht krijgt en vervang het water minimaal één keer per 5 dagen om bacteriën en schimmels geen kans te geven.

Stap 4: Wachten…

Het is nu wachten totdat de pit ontkiemt. Je zult hier geduld voor moeten hebben, het kan namelijk wel tot 8 weken duren totdat het zo ver is. Na een tijdje zal de bovenkant van de pit uitdrogen en gaan scheuren. De buitenste laag van de pit zal langzaam afkavelen en na een tijdje zal de pit wortel schieten. Zorg ervoor dat de pit nooit droog komt te staan, want de jonge plant zal dit niet overleven. Uiteindelijk zal de pit ook aan de bovenkant ontkiemen.

Leestip: Ben jij al een echte avocado liefhebber? Bekijk dan eens dit boekje met 100 heerlijke recepten met avocado.

Stap 5: Planten van de boom

Pas als de plant zo’n 15 cm hoog is, kan hij geplant worden. Hiervoor heb je een pot met een diameter van zo’n 20 tot 25 centimeter gevuld met potgrond nodig. Zorg ervoor dat de pit nog voor de helft boven de grond uitsteekt. De pit kan ondergronds gaan rotten als hij helemaal begraven wordt.

Stap 6: Groei

Zorg ervoor dat je de plant dagelijks water geeft. De avocado boom houdt van vochtige grond, maar niet doorweekt. Als de bladeren een beetje geel beginnen te worden is er teveel water, laat de plant dan een paar dagen uitdrogen. Als de bladeren aan het einde bruin worden heeft de plant juist te weinig water gehad. Wanneer de avocado boom vrucht zal dragen is moeilijk te zeggen. Dit kan al na 3 of 4 jaar zijn, maar sommige planten doen er veel langer over, of dragen helemaal geen vrucht.

Aanvullende tips

Winter

Avocado-bomen kunnen niet tegen temperaturen van lager dan 10°C. Hier in Nederland kunnen ze dus in de winter niet buiten staan.

Mooie brede plant

Om een mooie brede plant te krijgen, moet je wanneer hij ongeveer 30cm hoog is de nieuwste blaadjes eraf knijpen. Dit zorgt ervoor dat de plant meer zijwaarts groeit, en meer zijtakken aanmaakt. Herhaal dit daarna elke keer wanneer de plant ongeveer 15 cm gegroeid is.

Bladluis

Advocado bomen hebben soms last van bladluis. Bladluizen kunnen niet genoeg krijgen van de heerlijke avocado bladeren. Gelukkig is er een makkelijke manier om van ze af te komen, en dat gaat als volgt: 1. Spoel de hele plant buiten met de tuinslang of in de douche af. 2. Spuit de plant in met een mix van water, een klein scheutje afwasmiddel en een theelepel neem-olie

Bron: Inhabitat

Advertisement

63 comments

  1. Beste,
   Mijn avocadoboompje is ongeveer 20 cm hoog. Na verplanting kwamen de bladeren dor te staan en verdrogen, Het water wordt niet meer opgenomen. Kan ik nog iets ‘redden’?
   Dank

  2. Vandaag een avocadopit op watergezet volgens de beschreven methode. Ik woon echter op la Palma en daardoor zal het proces wellicht wat anders gaan verlopen gezien het subtropische klimaat. Ik hou jullie op de hoogte en zal met liefde aandacht geven aan dit project.

  3. Weet iemand wat je moet doen als de kiem naar beneden groeit?
   Ik heb hem toch echt met de punt omhoog in een glas water gezet, maar de kiem hangt nu in het water. Ben bang als ik hem nu omdraai dat hij verdroogt.

   1. Het maakt niet uit hoe je ze in de kweek zet!
    De plant groeit altijd omhoog.
    Ik heb ze in vochtige katoenen schoonmaak doekjes (voor je gezicht) gezet en
    na ontkiemen groeiden ze even goed en zijn even groot.

  1. Mevrouw
   Ik heb al wel 20 advocaat pitten gewoon in de grond gestop
   De pit is gelijk een ei het smalste moet naar boven gericht zijn
   Ik zet ze gewoon in de grond een klein beetje aan drukken een flesje van water afknippen erover zetten en na enkele weken .
   Maar wel veel water geven dat de grond vochtig echt vochtig blijft
   En als de pit een scheurtje vertoond dan mag je gerust zijn het komt in orde
   Veel succes ermee
   Eventjes geduld

 1. Na 15 jaar is mijn boompje nog niet gaan bloeien. Na even op internet gekeken te hebben zag ik dat de plant 2 slachtig is, alleen kan de plant zichzelf niet bevruchten.
  Het is leuk om een keer dit te doen. Van mijn boompje heb ik na 15 jaar een wandelstok gemaakt.
  Wie heeft er een wandelstok van advocado hout 🙂

 2. Heb al diverse keren een avocadopit voor 1/3 in aarde gestopt en vochtig gehouden , dit werkt uitstekend en de “boom” hoeft niet opnieuw te wennen . (Water > Aarde) Geregeld de toppen goed afspoelen met gewoon water helpt uitstekend tegen luis . De grootste intussen ca.80 cm.hoog . Succes .

 3. Ik heb zes jaar geleden enkele avocadopitten boven een glas water laten kiemen. Uiteindelijk is één ervan tot ontwikkeling gekomen. Aanvankelijk heeft hij twee jaar in de onverwarmde kas gestaan maar nu staat al enige jaren dat avocadoboompje (ruim 200 cm) in onze tuin. Heeft tot nog toe alle winters overleefd maar ik wil de boom in het najaar verwijderen want hij staat te dicht op de heg en groeit daarom scheef.
  De boom heeft nooit gebloeid dus ook geen vruchten gedragen. Zelfs de bladluizen hebben de boom nooit ontdekt.

   1. Toevallig keek ik weer eens op deze site, vandaar mijn late reactie. Wij willen onze avocado wegdoen omdat die op de verkeerde plaats staat. Als je hem wil hebben kan dat geregeld worden. Ik hoor wel

    1. Als er geen reactie is van Mevr Sayici, wil ik ook die avocadoplant hebben, zou er heel gelukkig met zijn en goed verzorgen.
     Ik heb een pit geplant een paar weken terug en die is aan het groeien. Ik woon in Schoten
     mvg

     1. Een jaar later keek ik nog eens op de website. Ik heb nog steeds die avocadoboom. Inmiddels is die weer een stukje gegroeid. Ik wil hem nog steeds wegdoen.
      Wil mevr. Saey of die persoon uit Schoten (?) hem nog wel hebben. De boom is in Emmen af te halen.
      Bel mij dan op 0653383433.

   1. Yes Mike! My Avocado grows in the North of Holland. I bought the little plant in Greece, put in the garden and after 3 years I had 3 Avocado’s. And now I have a lot of Avocado’s. The tree is around 2 meter for already some years.

 4. Ik heb een pit geplant een zestal maand terug en ondertussen heb ik al een prachtig plantje van zo’n 70 cm, als hij zo blijft groeien is hij binnen een jaar al om en bij 1m 50. er is wel een enorm verschil tussen pitten van vruchten uit de supermarkt of pitten van vruchten rechtstreeks uit de exotische landen. Die pit was namelijk 3 keer zo groot en het was ook direct een succes.

 5. Pingback: Avocado, hot or not??? | Bourgondieet.nl
 6. Mijn pitten heb ik deze zomer gewoon in een pot en in de tuin gestopt, zonder te kiemen of te kijken naar boven-onderkant.
  Ondertussen zijn ze zo’n 30 cm hoog en staan nog buiten, zal ze vandaag binnen halen en kijken of ze blijven leven ondanks dat ik alles verkeerd heb gedaan. ;-(

 7. Het waarom van al deze ingewikkelde systemen om een avocado pit aan de praat te krijgen, begrijp ik niet goed.
  Ik heb namelijk in het najaar van 2013 een pit rechtstreeks uit de vrucht zomaar bedolven in een pot van 10 cm met het vrij natuurlijke proces in gedachten.[ hoe zou het in de natuur gaan}.
  Met het nodige geduld in het voorjaar 2014 was het eerste levens teken van de pit een feit.
  de grond was wel zaai en stekgrond van DCM.
  Eenmaal de grote van een 20 cm bereikt heb ik hem over geplant in een grotere pot met mediterrane grond van DCM, en ondertussen is deze reeds uitgegroeid tot een boompje van een 70 cm.
  Vandaag 12 april ga ik hem voor de eerste maal toppen in de hoop er een stevige boom van te maken die mooie en robuust kan uitgroeien .

 8. Pingback: Vitaminebom - Sir Winston Fitness
 9. ik heb in Nederland alle pitten gewoon bij andere planten in de bloempotten gedaan en dat zorgt uitstekend voor zichzelf. Oerwouden gehad tot ze niet meer in de kamers pasten. Op vakanties in
  Turkije de pitten ook in de grond gestopt en ook daar oerwouden van gemaakt. Bij zachte winters bergen fruit gehad, maar pas na zeker 20 jaar als het niet langer was. Heel onverwacht de eerste vrucht ontdekt, toen er pas een boompje groot was, zeker 10-15 meter. Daarna bergen fruit, van de eerste boom het gewone formaat, van de tweede boom kleinere vruchten formaat van de normale pit, maar zelf geen pit bevattend. Afgelopen winter een erg koude dag gehad en toen is de eerste boom gesneuveld, maar er zit nog wel leven in. De tweede boom was ook kaal, maar nu weer vol in blad, nog geen bloemen gezien dit jaar. De derde boom heeft blad gehouden, helaas nog geen bloemen te zien, maar misschien onder het blad…..

 10. Ik ga het ook proberen,iedereen bedankt voor de info,ik ben benieuwd!Ik heb al citroen,mandarijn,sinaasappel boompjes zelfgezaaid en een johannesbrood boompje owja,en heb jonge papaya plantjes sinds afgelopen zomer dus een avocado erbij zou erg leuk zijn!

  1. Ik heb 4 pitten in een pot van 2cm gedaan,deeerste pit heb ik eerst laten opdrogen en toen in potgrond gedaan en elke dag water en voeding eens perweek gegeven en hij ontkiemde ,is nu zo’n 70 cm enkele maanden geleden heb ik er 3 er gewoon maar tussen gezet en nu staaner drie nieuwe stekken bij Ik wel hem graag overpotten maar ben bang dat zej te groot worden .Hoe hoog kunnen deze boompjes worden en kunnen ze worden getopt ..Weet iemand dat .???.

 11. Vorig jaar gewoon een avocadopit, ontdaan van het vruchtvlees en verder niets, in de aarde gedrukt bij een grote plant.
  Wie schetst mijn verbazing toen ik een paar weken geleden ineens iets zag ontspruiten…. helemaal niet meer aan gedacht!
  De plant is nu 15 cm hoog, heeft een dun steeltje en langwerpige bladeren, staat inmiddels in een pot en hij doet het goed.
  Ik zie nu voor het eerst verzorgingstips en op gevoel heb ik het toevallig allemaal goed gedaan.

 12. Ik heb een pit uit Oeganda in november op water gezet. Er is nu een spriet van ongeveer 5 centimeter. Dat gaat dus goed. Ik lees alleen dat de plant niet zelfbestuivend is. Is er iemand die wel vruchten heeft gekregen van maar 1 plant? Anders ga ik nog n tweede kweken.

 13. Ja, ik ben ook benieuwd of je altijd minimaal twee boompjes moet hebben om avocado’s eraan te krijgen of dat het met één boompje ook kan. Of zijn er meerdere avocado soorten waarbij het van de soort afhankelijk is?

  1. ik heb ook een avocado boompje hij heeft een ziekte of zoiets want zijn bladeren zijn geel en er zit iets op de bladeren dat lijkt op zand weet iemand meschien wat fat is?
   het boompje heeft ook een naam: Advie

 14. Wij hebben in april uit california 2 pitten bewaard , van de kilo,s advocado’s , die we bij de teler , langs de weg gekocht hebben , mee naar huis genomen, op water gezet en nu reeds in de pot ruim 10 cm hoog , dezelfde tijd ook 2 pitten uit de super hier , doen nog niets . Zijn ook veel kleiner , dan die uit califorinia ( omgeving
  Bakersfield )

 15. Beste iemand, ik heb 2 opmerkingen. Ten eerste, er staat advoacado in de allerlaatste alinea, dit is hetzelfde als dat je een artikel over paprika leest en dat hebben ze het dan opeens iver aardappels gan lopen hebben! Dit is een avocado, die heeeft helemaal geen rechten gestudeerd! En hij is al helemaal niet dronken. Dus gkdverdomme geef die abl ado zijn recht terug.

  Ten tweede WtF is neem-olie?.?.
  ik snal echt wel dat ik het moet nemen hoooooor.
  Neeem lekker zlelf die olie, waarom zou je je boom insmeren met olie, dat is net alsof die luizen een seksmassag pe keijgen Dan gaan ze alleen maarneuken en dan krijgen ze nog meer neem olie… dixsap luis iers hulpedepup.

  Dit was mijn ervarign met de lieve advocadk die kverugens geen advorcado is .. … Bendaj voor uw aandacht..l,

 16. Heb nu reeds een vijftal advocado boompjes ongeveer 1m hoog bijna alle pitten lukken na ongeveer 2 maand heb ze rechtstreeks in bloempot geplant een 3 tal pitten half in de grond in bloempot van15cm diameter met geregeld water en een folietje van plastieken er over .zelf mijn pitten die op de compost hoop in het midden lagen en na een jaar omgeschept werden groeiden veel plezier

  1. Bij mij gaat het net zo. Ik heb hem nu sinds een paar weken op de vensterbank met verwarming eronder gezet en hij begint nu wel heel snel te groeien, is nu tien cm bijgekomen. Hij is nu ongeveer 40 cm. Dus warmte en genoeg water doet ook al veel …

 17. Ik heb afgelopen herfst ook een pit direct in de grond gestopt en op de verwarming gezet. Ging na een maand al ontkiemen. Warmte doet wonderen. Nu een plantje van 30 cm. Uiteinde van blaadjes zijn wel een beetje bruin geworden. Heb hem ook getopt in de hoop dat hij zijtakken krijgt.

 18. Dat gedoe met water en tandenstokers lukte hier van geen kant. Gewoon in een pot met aarde stoppen wel. Ook vond ik een avocadoplant in de tuin want ik gooide eerder de pitten gewoon ergens op een graspaadje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *