Zonnepanelen in 10 jaar terugverdiend

Zonnepanelen installatie. Foto: Flickr.
Zonnepanelen installatie. Foto: Flickr.

(Gesponsord partnerblog) Als je kiest voor zonnepanelen op je dak, heb je eenmalig hoge kosten. Daarna boek je alleen maar winst. Zonnepanelen zijn vanaf het begin winst voor het milieu, en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Enkele rekenvoorbeelden.

Gemiddelde situatie

De populairste zonnepanelen kosten zo’n 350 euro per stuk en leveren ongeveer 250 Wp. De afkorting Wp staat voor Wattpiek: de hoeveelheid energie (in kWh) per jaar onder ideale omstandigheden. In Nederland zijn de omstandigheden niet ideaal. De werkelijke opbrengst is 20% lager, dus een zonnepaneel van 250 Wp levert zo’n 200 kWh per jaar (80% van 250).

Op een gemiddeld dak passen 10 van dergelijke panelen. Je betaalt dan 10 x 350 = 3500 euro voor de panelen. De installatie (die je het beste door een installatiebedrijf kunt laten verrichten) kost ongeveer 1000 euro aan materiaal en arbeidsloon. Totale kosten: 4500 euro.

Die 10 panelen op je dak produceren 2000 kWh per jaar. De prijs van 1 kWh is ongeveer 23 cent. Je bespaart dus 460 euro per jaar (2000 x 23 cent). Na 10 jaar is je totale besparing 4600 euro. Je hebt dan je investering van 4500 euro terugverdiend.

Met lening binnen 15 jaar terugverdiend

Heb je die 4500 euro uit het bovenstaande voorbeeld niet achter de hand, maar wil je toch graag panelen plaatsen, dan kun je ervoor kiezen het geld te lenen. Bij verschillende kredietverstrekkers zoals Kredietdesk kun je hiervoor een lening afsluiten. Stel, je gaat een persoonlijke lening aan van 4500 euro voor 7% per jaar en betaalt hem af in termijnen van 460 euro per jaar (de opbrengst van de panelen).

In het begin betaal je 315 euro rente per jaar (7% van 4500), aan het eind betaal je haast geen rente meer (7% van het laatste restje). Gemiddeld betaal je zo’n 160 euro rente en daalt de schuld met 300 euro per jaar (460 – 160). Je doet dus 15 jaar over het afbetalen (4500 / 300).

De langere termijn

Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Schaf je ze aan uit spaargeld, dan leveren ze je per saldo 15 jaar lang winst op. Sluit je er een lening voor af, dan heb je uiteindelijk nog 10 jaar lang winst. Deze berekeningen zijn misschien te optimistisch, want het rendement van zonnepanelen neemt iets af naarmate ze ouder worden. Aan de andere kant: als de prijs van energie stijgt, stijgt ook het bedrag dat je jaarlijks dankzij je zonnepanelen bespaart.

Advertisement

6 comments

 1. Je vergeet de omvormer, zeker 1300 euro,rails, bevestigingshaken, bekabeling etc.
  Bovendien gaat zo'n omvormer gemiddeld maat 10 jaar mee.
  Als het dak maar iets afwijkt van de ideale hoek is de opbrengst ook minder.
  Heb zelf 21 panelen en denk dus te weten waar ik over praat.

 2. J?s esat mekl? aizdevums, lai uzs?ktu uz??m?jdarb?bu vai atmaks?ties j?su
  r??ini, ka iemesls, k?p?c m?s esam šeit, lai pal?dz?tu tiem, kurus nepieciešams aizdevums ar
  2 % procenti T?tad tiktu atpaka? pie mums ar š?diem
  Aiz??m?js vai pieteikuma veidlapu:
  Nosaukumi:
  Summu, kas nepieciešama:
  Aizdevuma termi?š:
  Dzimums:
  Vecums:
  Valsts:
  Valstis:
  T?lru?a numurs:
  Aizdevuma m?r?is:
  E-pasts:
  Lietoti pirms:
  Vai j?s saprotat ang?u valod?:
  Kur j?s uzzin?j?t par mums:
  Es ar nepaciet?bu gaidu j?su update par šo jaut?jumu…
  Paldies par j?su laiku un sapratni!
  Lai sa?emtu atpaka? m?su [e-pasts] fredjoseph335@gmail.com

 3. Wat ik nergens kan vinden zijn testresultaten aangaande levensduur van bijvoorbeeld een bamboe t-shirt. Aangezien de prijs vergelijkbaar is met de voor mij kwalitatief betere shirts zou k daar wel graag de motivatie voor zien alvorens over te stappen.

 4. La motivación es muy importante, pero
  La determinación de si se pasa a la montaña más alta y la más
  duro corredor, voy a decir que no a renunciar a la raíz
  Estábamos en la transacción que tenemos ahora. Las operaciones de este tipo
  Durante produce confianza, la comprensión y la cooperación. Así que tiene que
  Comprensiblemente, esto se debe a que cuando hay confianza en los negocios,
  excel negocio. Sólo al final se puede decir. Ningún cuerpo quiere saber
  cómo empezó; Ellos siempre quieren saber cómo termina.

   cosas sorprendentes mejor percibidos como una cosa no es sorprendente. yo
  Quiero que sepa que es buena gente de negocios que esta es nuestra idea
  tratar a los clientes muy bien en la primera instancia, para que puedan
  volver a por qué se les trata bien, para ganar en el futuro
  actas. No soy después de todo el dinero de los clientes y no hacer nada
  este tipo, ya que, como un devoto y la práctica cristiana, creo en
  La ley de Dios y la regla de oro, lo que nos anima a
  no perjudicar a la
  vecinos, por lo que si usted piensa que voy a desviarse de mis principios, se trata de una
  un error que está a punto de estar bien.

 5. How i got my Desired Loan Amount from a Reliable Loan Company (chillwellfinancialhome@gmail.com)

  Hello everyone, My name is Sandra Kalniete, I am from the Alabama, United State, am here to testify of how i got my loan from Mr Chillwell Loans Company{ (chillwellfinancialhome@gmail.com) } i am referring this my testimony to does in Europ because i have heard of the people there are falling into the wrong loan company and are being dupe of there hard earned money, after i applied Two times from various loan lenders who claimed to be lenders right here this forum, i thought their lending was real and i applied but they never gave me loan until a friend of mine introduce me to Mr James Peterson World Loans Company, who promised to help me with a loan of my desire and he really did as he promised without any form of delay, I had doubts but i never seize to believe. I never thought there are still reliable loan lenders until i met Mr Chill Well, who really helped me with my loan and changed my life for the better. I know there are still many good lenders out there but i would advise you out there looking for reliable loan lender to try Mr Chillwell Loans Company, his is caring and understanding.I don’t know if you are in need of an urgent loan also or want funding for your projects, So feel free to contact Mr Chillwell Company today. his email address is ( chillwellfinancialhome@gmail.com )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *