Zo red je bijen en hommels van massale sterfte: 6 tips

Foto: wikimedia commons

De New York Times luidde vorige jaar de noodklok over bijen: in 2012 stierf in de VS 50% van de bijen, terwijl een jaarlijkse sterfte van 5% normaal is. Hoofdverdachten zijn een aantal veel gebruikte landbouwgiffen. Ook in Europa vindt er massale bijensterfte plaats.

Dit jaar berichtte de natuurorganisatie IUCN dat in Europa een kwart van de hommelsoorten in Europa bedreigd wordt met uitsterven.

Gelukkig kan je zelf een rol in de redding van de bij. Wij verzamelden een lijst met tips.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Kijktip Radar: Bijendodend gif is gewoon in de intratuin te koop
Fleur je stad op met zaadbommen

Zorg dat je weet wat er gaande is

Altijd goed voor aan de borreltafel: als je precies weet wat de feiten zijn kun je anderen makkelijker inspireren om iets aan het probleem te doen. Via onze berichtgeving over de massale bijensterfte blijf je op de hoogte. Ook andere media besteden regelmatig aandacht aan de problemen met de bij.

Maak je eigen tuin bijvriendelijk

Op ilovebeeing.nl vind je allemaal tips om bijen te helpen. Zo kun je een zadenpakket bestellen die speciaal voor bijen geschikt is, of je opgeven voor een cursus “urban beekeeping”.

Gebruik geen gif in je eigen tuin of huis

Landbouwgiffen die bewezen schadelijk zijn voor bijen en hommels zijn ook gewoon via tuincentra te koop. Een gewoon mierenlokdoosje bevat bijvoorbeeld genoeg van het landbouwgif imidaclopride om 13 miljoen (!) bijen te doden, bleek uit een uitzending van consumentenprogramma RADAR. Er zijn voldoende manieren om zonder gif van vervelende onkruid of schadelijke dieren af te komen.

Geef les over bijen

Greenpeace heeft een lespakket ontwikkeld waarmee basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 aan de slag kunnen over bijen.

Maak je stad en buurt bijvriendelijk

Als je zo’n bijvriendelijk zaadpakketje hebt besteld, kun je er net zo goed een zaadbom mee maken. Met wat klei en zaadjes maak je balletjes, die je als echte ‘stadsguerilla’ op braakliggende stukken grond kunt gooien.

Voer actie

Elk jaar voeren milieu-organisaties zoals Greenpeace actie om de nood van bijen en hommels onder de aandacht te brengen. Eind maart is Zzzoemend Nederland. Op deze kaart kun je aangeven op welke braakliggende “guerilla” veldjes jij bijenvriendelijke bloemen hebt gezaaid.

Laat je inspireren met film

De film More Than Honey gaat 18 april a.s. in 10 steden in Nederland in première. De onderzoeksdocumentaire traceert wat de oorzaak van de sterfte is. Wil je met kinderen film kijken: Dreamworks kwam in 2007 met “Bee Movie”, met daarin scenès over wat er gebeurt als bijen stoppen met het bestuiven van bloemen. Meer een filmhuis type? Dan is LA CINQUIÈME SAISON misschien iets voor jou.

Met dank aan onze facebook fans

Advertisement

9 comments

 1. Als je inderdaad een zadenmengsel voor bijen hebt gekregen, maar er is net naast je een lelieveld aangelegd, is het dan wel zo verstandig om die zaadjes in de grond te stoppen?

 2. Tip van Willeke:

  \”In plaats van mierenlok-doosjes helpt koffieprut prima in je tuin om mieren te weren!
  Gebruik je koffiepads, dan zul je ze per stuk even moeten open\’breken\’ maar met een bewaarbakje op je aanrecht heb je in èèn dag al best wat bij elkaar gespaard. (helpt trouwens ook goed om je gootsteenafvoer niet dicht te laten slibben ipv ontstopper)

  Groene aanslag op je klinkers of tuintegels kun je verrassend goed wegkrijgen met schoonmaakazijn (vernevelen/inspuiten), na een regenbui is je terras of balkon weer lekker schoon!\”

 3. Goede actie! Positief! Het wordt er leuker kleuriger en insectenrijker van hoop ik.
  Er is een enorm nectartekort in stedelijk, agrarisch en natuurgebied.
  Een kleine waarschuwing vanwege de zaadmengsel als t mag. We krijgen in de natuur ook steeds meer last van floravervalsing en lastige exoten en DNA vermenging uit zadenmengsels.
  Gebruik daarom liefst alleen inheemse soorten! Als je toch een "bonte mix" met Bladrammenas, phacaelica etc gebruikt doe dat niet in of nabij natuurgebieden maar inderdaad op wegberm, rotonde, braakliggend veldjes of evt een akkerrand.
  dank Peter

 4. Ik kan nu op dit moment geen zaden pakket bestellen ik heb gekeken maar ik kan niets hier over vinden wilde heel graag een mooie grote bak maken met bloemen voor allerlei vliegend spul

 5. Dat die ad voor roundup er staat is natuurlijk niet toevallig, reclame targeting algortimes hebben natuuurlijk woorden zoals bestrijdingsmiddelen gevonden in deze tekst. Lullig maar zo werkt die troep en daar kanHHet Kan Wel niet zoveel aan doen helaas. Ik beveel AdBlocker aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *