Roos Vonk: Goedkoop vlees maakt ons arm

Roos Vonk. Foto: Joop
Roos Vonk. Foto: Joop
Omdat wij goedkoop vlees kopen, worden slachtdieren slecht behandeld en zitten ze hopeloos in de val als er brand uitbreekt. We letten op de prijs en op onze koopkracht. Maar armoede en rijkdom zit niet altijd in de portemonnee, betoogt Roos Vonk.

Ik zocht bij de Jumbo naar de senseo-pads van DE. Het hele schap was leeg. “Dat is een boycot”, legde de altijd vriendelijke winkelchef uit. “DE wil de prijs verhogen en daar doen we niet aan mee.” Aha, zo werkt dat dus: de grootgrutter laat de koffiebrander even voelen wie nou écht de baas is. En dat allemaal voor ons, de klanten! Wij willen goedkope boodschappen, de supermarkt regelt het!

Ik lig er niet wakker van dat de DE-pads er niet zijn. Maar steeds vaker lig ik wél wakker van iets anders: komt het nog wel goed met ons, als we geld zo belangrijk vinden? Van de week waren er weer twee grote stalbranden: 2000 varkens en 10.000 kippen levend verbrand (de overlevende 2000 kippen worden vergast wegens longschade en omdat het voersysteem niet meer werkt). Hoewel er levende dieren in een stal staan, hoeven ze niet beter te worden beschermd tegen brand dan elk ander produkt in elke andere fabriek. Een dier is een ding en zo’n stal is op dezelfde manier verzekerd als een loods met DE-koffiepads. Dat er tijdens zo’n brand niet hetzelfde aan de hand is, dat zie je pas op de foto’s na de brand.

Lees het hele artikel op Joop.nl

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Zelf eerlijk en biologisch vlees vinden in je eigen regio
Zo eet je duurzaam vlees, met respect voor de koe

Advertisement

2 comments

  1. Inderdaad veel monden en dat worden er steeds meer. Dankzij de enorme promotiekracht zijn we vlees dan ook zo’n 4x zoveel gaan eten als 50 jaar geleden. En dat is dus onnodig. Zeker als je je bedenkt dat opkomende landen zoals China en India met zo’n 3 miljard mensen ook meer gaan eten en er nu al met moeite aan de behoefte voldaan kan worden, vraag ik me echt af hoe we dit vol gaan houden.

    Ik eet nu zo’n twee jaar veel minder vlees als daarvoor en voel me er niet alleen goed bij; ik ben ook veel afgevallen en voel me een stuk gezonder. En qua kosten zit ik ongeveer gelijk aan mijn vroegere kosten, vaak zelfs goedkoper. (Pizza, wraps, lasagna en vrijwel alle italiaanse gerechten hebben echt geen vlees nodig om lekker te zijn; ook geen vlees vervanger of biovlees)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *