Zelf melk tappen bij de boer: zo bespaar je jaarlijks honderden melkpakken

Tijdens mijn zoektocht om te “leven zonder afval” kwam ik er al snel achter dat ik zonder al te veel moeite diverse producten zonder verpakking kon kopen en zo’n beetje het enige afval wat ik dan over hield waren melkpakken. Tot mijn verbazing kon ik nergens melk kopen in glazen flessen (met statiegeld), zelfs niet in de natuurwinkel. Karnemelk, yoghurt en vla zijn daarentegen wel te verkrijgen in flessen. Nu maken we al onze eigen sojamelk en drinken we minder koemelk dan voorheen, toch zou ik het beetje melk in mijn thee en koffie niet willen missen.

Foto: Emily-Jane Lowe
Foto: Emily-Jane Lowe

Door mijn melkpakfrustratie ging op op zoek naar een oplossing en ik kwam erachter dat je op sommige boerderijen in Nederland zelf rauwe melk kan aftappen waarbij je je eigen flessen van thuis mee moet nemen!

Een paar schoongemaakte glazen flessen waar appelsap in had gezeten nam ik mee naar een boerderij en eindelijk konden we genieten van biologische afvalloze melk. Omdat ik niet bekend ben met rauwe melk en kleine kinderen heb leek het me verstandig om de melk eerst te pasteuriseren (15 sec. lang de melk verhitten op 72gr C, snel af laten koelen en dan de melk in de koelkast bewaren). Van de rauwe melk maakte ik ook custard, havermoutpap en zelfs yoghurt!

Ik ben een lijst aan het samenstellen van adressen waar je zelf melk kunt tappen. Heb jij een adres? Stuur mij een berichtje via mijn facebookpagina, dan zet ik je tip in de lijst. Heerlijk en eerlijk kunnen genieten van onbewerkte verse melk, wie wil dat nu niet?

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.

Lees ook

Advertisement

3 comments

  1. Pingback: Zelf melk tappen bij de boer: zo bespaar je jaarlijks honderden melkpakken | Nieuwe Aarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *