Met deze stapelbare bijenkorf kan iedereen bijen houden

Met deze stapelbare bijenkorf wordt bijeenhouden in iedere tuin mogelijk. Foto: Inhabitat
Met deze stapelbare bijenkorf wordt bijen houden in iedere tuin mogelijk. Foto: Inhabitat

Deze stapelbare bijenkorven maken het mogelijk om in iedere tuin bijen te houden. Van een kleine korf tot een grote kolonie, het is allemaal mogelijk met de modulaire opbouw van de korf. Het ontwerp is makkelijk in gebruik, goedkoop en makkelijk vervoerbaar. Ideaal dus voor een beginnende imker.

De ontwerper, Rowan Dunford, ontwierp de bijenkorf om mensen in de stad de mogelijkheid te geven om ook bijen te houden. De bijenpopulatie neemt wereldwijd gestaag af, en dit zou een manier zijn voor mensen om daar zelf iets aan te doen. Bijen zijn vitaal voor de natuur, aangezien ze bloemen en planten bestuiven. Op deze manier kan iedereen zelf iets doen om de bijenpopulatie op pijl te houden.

De korf wordt als een soort IKEA pakketje bezorgt, en kan daarna gemakkelijk in elkaar gezet worden. Je kan zelf bepalen hoeveel van dit soort korven je nodig hebt voor jou kolonie, en deze kunnen gemakkelijk gestapeld worden. De bijen kunnen door een opening aan de zijkant van de korf naar binnen en naar buiten vliegen.

Een cursus bijen houden is overigens wel aan te bevelen. In het hele land worden lokaal door imkers cursussen gehouden. Het Nederlandse project “I love Beeing” organiseert ook cursussen “urban beekeeping”, ondermeer in Utrecht, Amsterdam, Groningen en Rotterdam. Hier vind je meer informatie.

Wanneer de korf daadwerkelijk te koop zal zijn is helaas nog niet bekend.

Bron: Inhabitat

Lees ook
Vrachtwagen met 20 miljoen bijen kantelt op Amerikaanse snelweg
[adrotate group=”2″]
Zo red je bijen en hommels van massale sterfte: 6 tips

Advertisement

10 comments

 1. Pingback: Met deze stapelbare bijenkorf kan iedereen bijen houden | Nieuwe Aarde
 2. Joke, bijen hebben een actieradius van zo’n 3 km. Over het algemeen genoeg dus om voldoende stuifmeel en nectar te vinden.
  Stadshoning is heel puur, de meeste stadstuiniers spuiten niet met landbouwgif!

  In tijden van te weinig dracht kun je de bijen bijvoeren met suikerwater.
  Imkeren is een erg leuke hobby en kost, als je de bijen hun eigen gang laat gaan, slechts een paar uur per jaar. Maar een paar uur per week kan ook, het is maar net wat je wilt.

  Groet, Job (imker)

  1. Hai Job,
   Mag ik je een keer een berichtje sturen.
   Ik heb veel ruimte voor bijen. Ik sta erg open voor een bijvriendelijk leven en hoef niet perse honing.
   Hoewel ik er geen ervaring mee heb en er ook niet veel tijd aan wil besteden lijkt het me erg nuttig om mijn ruimte ter beschikking te stellen voor dit volkje. Je kunt me wellicht tips geven over huisvesting, volkjes en arbeidstijd.

  1. Hi Ruthy,
   Vogelnestkastjes zijn meestal niet zo groot, bijvoorbeeld voor mezen en mussen. Daarom zijn het waarschijnlijk hommeltjes. Net zo nuttig, misschien nog wel meer voor bepaalde bloemen. En vooral lief en gezellig door het ‘leven en bewegen’ in je tuin.
   Gewoon laten zitten, mocht het na een winter niet terugkomen, dan kun je het in de zomer schoonmaken en hopen op een nieuwe koningin.

   gr, Jasper

 3. Via Facebook zijn webpagina bekeken en het lijkt erop dat hij de beehive die hij in 2012 ontwierp nu vooral gebruikt om je naar zijn bierverkoopsite te sturen. Nergens is er info over het op de markt komen van de beehive en ook op vragen op zijn pagina reageert hij niet.
  Wel jammer want volgens mij is het een waanzinnig concept.

 4. Er zijn cursussen bijenteelt van de NBV: Nederlandse Bijenhouders Vereniging door erkende bijenteeltleraren over heel Nederland, zie: http://www.bijenhouders.nl
  Een nieuw formaat kast is onpraktisch voor beginners. Je kunt beter een bestaand formaat nemen, dan kun je gemakkelijk een volk overnemen en ramen uitwisselen met andere imkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *