Nigeriaanse student bouwt op wind en zon aangedreven auto voor $6.000

De auto heeft een groot zonnepaneel op de bovenkant en windturbine aan de onderkant. Foto: Inhabitat
De auto heeft een groot zonnepaneel op de bovenkant en windturbine aan de onderkant. Foto: Inhabitat

Een Nigeriaanse student heeft een Volkswagen Kever omgebouwd tot een met zon en wind aangedreven auto. Hij bouwde de auto voornamelijk van schroot en onderdelen die hij van familie en vrienden kreeg. De auto is perfect voor het extreme klimaat van Nigeria.

De omgebouwde Beetle heeft een groot zonnepaneel op het dak, en een windturbine onder de motorkap. Hierdoor kan het gemakkelijk de zon, die in Nigeria bijna de hele dag op je hoofd brand, en de wind die tijdens het rijden ontstaat opvangen en gebruiken om de batterij op te laden. Daarnaast heeft Oyeyiola, de student, een sterk ophangsysteem geïnstalleerd, zodat de auto niet onder het gewicht van alle groen technologie bezwijkt.

Al met al Oyeyiola, door de hulp van familie en vrienden, niet meer dan 6000 dollar uitgegeven aan de auto. Zo’n fantastische innovatie hoeft dus niet eens veel geld te kosten.

Oyeyiola zei zelf over het project: “Ik wilde iets doen tegen de klimaatverandering en de uitstoot van CO2, dat ecosystemen verwoest. Op dit moment wordt de agrarische sector al enorm aangetast, en begint ook de watervoorziening in het geding te komen.”

Op dit moment kost het nog zo’n 4 a 5 uur om de batterij van de auto op te laden, wat natuurlijk nog lang niet ideaal is. Maar het design zit nog in de begin fase van de ontwikkeling, en Oyeyiola is dan ook nog lang niet klaar met de auto.

Het is niet bekend hoever de auto kan rijden en of het een volledige elektrische auto is of een hybride. Bovendien is het volgens de wetten van de natuurkunde niet mogelijk dat de windturbine meer stroom levert dan de auto nodig heeft om te rijden. Het is dus onwaarschijnlijk dat de kever heel ver komt op de accu alleen, maar Oyeyiola is een rasoptimist: “Ik blijf de auto verder ontwikkelen totdat het Nigeria’s auto van de toekomst is.”

Bron: Inhabitat, FastcoExist

Lees ook
Nieuw systeem kan miljoenen tweedehandsauto’s zuiniger maken
[adrotate group=”2″]
Nieuw Nederlands automerk introduceert vederlichte elektrische sportwagen

Advertisement

9 comments

 1. 1 zonnepaneel is niet genoeg om een wagen meer dan een paar kilometer per dag te laten rijden. Een fiets had in dit geval veel goedkoper geweest. Een gewoon zonnepaneel is trouwens niet gemaakt om constant de schokken te kunnen weerstaan die het te verduren krijgt als het op een voertuig gemonteerd staat.

  De windturbine remt de wagen af door de luchtweerstand. volgens de wet van behoud van energie kan een windturbine onmogelijk meer energie opwekken dan de energie die hij nodig heeft om de wagen voort te stuwen. Als dit mogelijk was dan hadden we onbeperkt goedkope energie ter beschikking door simpelweg gebruik te maken van perpetuum mobiles, die volgens de moderne wetenschap onmogelijk kunnen bestaan.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_behoud_van_energie

 2. Sorry ik was zo verbolgen dat ik het laatste hoofdstuk niet gelezen had voor ik mijn reactie poste. Je kaart zelf dezelfde problemen aan waar ik commentaar op had 🙂

 3. Sunlover:
  Niet negatief, niet positief, maar realistisch!

  En de realiteit is dat een windturbine op rijwind NIET KAN werken. Natuurwetten zijn een bitch.
  Hetzelfde geldt voor de zonnepanelen. Als deze door trillingen kapot gaan (en dat zullen ze), dan hebben ze MEER energie gekost om te produceren dan dat ze opgeleverd hebben op de auto.

  Optimisme is prima, en nodig om voortuit te komen. Realiteitszin is nodig om je dromen werkelijkheid te laten worden.

 4. Je kan inderdaad de rijwind niet recycleren. Zonnepanelen kunnen wel voldoende sterk zijn, je moet alleen de juiste keuze maken. Wij gaan teveel uit van de redeneerwijze waarop men de eerste auto gemaakt heeft, nl een koets zonder paarden. Nu denken we teveel over een benzine auto maar dan elektrisch. Deze auto kan na een tijdje zonder brandstof te hebben gestaan vanzelf weer rijden! Heel veel ritjes zijn geen 20 km ver, en 8 uur later dezelfde afstand terug. We gaan niet elke dagnaar zee of op vakantie. Voordenken en aanpassen. Je slaat toch geen vierduimer met een vuisthamer de muur in om een postertje op te hangen!

 5. Een windturbine onder de kap om met de rijwind stroom op te wekken is zinloos zoals in vorige reacties is
  omschreven. Evenals een zonnepaneel op je dak van je auto. Dat is een beetje naief,dat mag wel maar is
  niet waard om in de publiciteit te komen!

 6. Een windturbine onder de motorkap is inderdaad zinloos als je elektriciteit wilt opwekken tijdens het rijden.

  Maar… als je de auto wanneer je een lekker kopje koffie gaat drinken bij de StarBucks ofzo nou bij het parkeren tegen de wind in zet kan hij lekker de accu weer opladen.

  Leermoment van de dag: Je moet je niet blindstaren op problemen maar kansen en oplossingen proberen te blijven zien! 😉

 7. Ze hebben al de technologie om grote accu’s te maken, met veel kracht, maar die willen ze niet aan het grote publiek geven, omdat de kans bestaat dat we auto’s op basis van dat energie kunnen laten werken en dat zou een probleem zijn voor de olie industrie, mocht het hem lukken om een auto te maken die volledig onafhankelijk is van olie(benzine) dan kan ik jullie verzekeren dat hij en zijn auto binnen een korte tijd niet meer zullen leven en bestaan. Er zijn ook al genoeg ontwerpen om auto’s te maken op basis van zonnecellen van universiteit studenten in amerika maar deze mogen ze niet bouwen. Vanwege de reden die ik boven aangaf.

  1. O god, weer zo een complot-denker…

   Ik denk dat het een beetje hier op neerkomt: als je van de nieuwste technologieen gebruik wilt maken (wil niet altijd zeggen dat het beter is), zul je ook moeten accepteren dat het godsgruwelijk duur is en dat je een zeer grote kans op falen hebt.

   O, en voor degene die denken dat rijden op tegenwind niet mogelijk is: https://www.youtube.com/watch?v=F7PNSyAfCjk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *