Oeps… IKEA gebruikt hakenkruis als symbool voor recycling

RTEmagicC_ikea_300.jpgMeubelgigant wordt fijntjes herinnerd aan nazi verleden dankzij eigen blooper.

De oprichter van IKEA mag dan een berucht verleden hebben als nazi-sympathisant, de sociale media afdeling van het internationale woonwarenhuis heeft moeite een hakenkruis te herkennen. IKEA is niet het enige bedrijf met een volstrekt gebrek aan historisch besef. Ook de HEMA blunderde deze zomer met goedkope ijsjes uit 1943 en Zara trok gisteren in allerijl een concentratiekamppakje voor kinderen terug uit de collectie.

Ontwerper Richard Meijer spotte het teken op een drinkbeker in een IKEA restaurant en plaatste een foto op Facebook: “Vandaag viel het me pas op, ik bestelde een bekertje cola en zag daar een teken op staan waarvan ik dacht; ‘dat kan niet waar zijn’.”

Extra pijnlijk vanwege het nazi-verleden van de oprichter van Ikea. De Facebook-account van Ikea leek zich echter nergens van bewust en reageerde op de bekende familiaire wijze: “Hej Richard, had je dit recycle-teken nog nooit gezien? Dan weet je nu dat dit deksel gerecycled wordt ;-)”

Lees de rest van het artikel op Joop.nl

Bron: Joop

Lees ook
Britse IKEA vestigingen gaan zonnepanelen verkopen
[adrotate group=””2″]
Je eigen verticale tuin, nu gewoon te koop bij de IKEA

Advertisement

3 comments

 1. Lijkt mij dat dit niet zo zo bedoelt is. Als jij dit wel zo ziet zegt dit meer over jouw perceptie dan over Ikea. Waarom zie jij hierin een hakenkruis? Zegt dit meer over jou, of over de eigenaar van dit ontwerp?. Ik zie nl vier pijlen die naar een centraal punt verwijzen als symbool voor het recyclen. Dat is mijn perceptie.Apropos historisch besef: Aan het begin van de twintigste eeuw werd de swastika wereldwijd nog gebruikt als een symbool van voorspoed en geluk. Dat het door Nazi’s vervolgens is gebruikt wordt als symbool werpt weer een ander licht op het Swastika symbool (hakenkruis) , maar geeft aan hoe het gebruik en interpretatie van 1 symbool onderhevig kan zijn aan het gebruik daarvan. Mijns inziens is de kop waarin stellig wordt beweerd wordt dat Ikea een hakenkruis gebruikt niet juist. Het lijkt op een hakenkruis, maar het is het niet.

 2. Alhoewel ik de verbazing wel kan snappen, moet ik toch even kwijt dat echt historisch besef niet ophoudt bij het misbruik van een al vele duizenden jaren in allerlei culturen bestaand symbool.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Swastika_(symbool)

  Ik vind het – gegeven het getraumatiseerde korte termijn geheugen van de meeste europeanen – wel erg onhandig van IKEA, maar ook weinig kies om het verleden van de oprichter van IKEA erbij te slepen alsof het in 2014 een organisatie zou zijn met (heimelijke) fascistische sympathieën. Zoiets moet je wel even bewijzen alvorens een dergelijke tendentieuze vergelijking te maken. Het is sowieso erg onverstandig om verontwaardiging te uiten met dergelijke vergelijkingen.

 3. Beste IKEA & MENSEN, Het “Haken Kruis” Beter bekend als de swastika ook wel zonneteken is een krachtig symbool dat al door vele culturen gebruikt werd.

  De swastika, ook wel bekend als hakenkruis, is een symbool in de vorm van een kruis met aan alle uiteinden een haak. Het is een vaak gebruikt symbool, zo is het het heiligste teken uit het hindoeïsme en jaïnisme en wordt het tevens gebruikt in het boeddhisme. Het symbool (?) komt echter ook voor op vroeg-christelijke graftomben in de catacomben bij Rome, op Griekse en Romeinse mozaïekvloeren uit de oudheid en op houten klompen van Noorse Vikingen uit de vroege Middeleeuwen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het hakenkruis in westerse landen vooral een symbool geworden van de nazi’s.

  Dus Lieve mensen NOW YOUR HISTORY !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *