zelfvoorzienend

Zoveel land kost het om zelfvoorzienend te leven

Hoeveel land heb je nodig om compleet zelfvoorzienend te leven? Verschillende politici bepleitten dat het Nederlandse landbouwsysteem meer zelfvoorzienend moet worden. Wat komt erbij kijken om zelf al je voedselproducten te verbouwen? hetkanWel zocht het uit en kwam tot de volgende conclusies.

Groenten en fruit

Stap 1 om zelfvoorzienend te worden is het gaan verbouwen van je eigen groenten en fruit. Volgens de Visionair heb je gemiddeld gezien 35 tot 40 vierkante meter grond nodig om al je groenten en fruit zelf te verbouwen. Dit houdt dan natuurlijk wel in dat je altijd seizoensgebonden producten moet eten; tomaten in de zomer en winterpenen in de winter.

Brood, aardappelen en peulvruchten

Voor het verbouwen van granen voor brood, aardappelen en peulvruchten is meer ruimte nodig. Met een ruimte van 250 vierkante meter kun je jezelf in behoefte aan koolhydraten voorzien. Wel moet je dan nog aan meststoffen zien te komen. Als je volledig zelfvoorzienend wilt worden, dien je dus wel je eigen afval te composteren.

Oliehoudende zaden

Naast vitaminen en koolhydraten, zijn ook onverzadigde vetzuren een belangrijk onderdeel van het menselijke dieet. Om oliehoudende zaden te verbouwen, is circa 30 vierkante meter aan areaal nodig.

Dierlijke producten

Wil je zelfvoorzienend leven en een omnivoor dieet houden, dan zul je je areaal flink uit moeten breiden. Voor het houden van dieren is immers niet alleen grasland, maar ook extra akkerland voor de voedselvoorziening van de dieren nodig. Voor een zelfvoorzienend, plantaardig dieet is een tuintje van circa 350 vierkante meter nodig. Voor een tuin met varkens is drie keer zoveel ruimte nodig. Een ruimtebesparend alternatief zijn kippen of vissen; die nemen minder ruimte in en hebben relatief gezien minder voeding nodig.

Extra’s voor zelfvoorzienend leven

Wanneer je na het verbouwen van al deze producten en het houden van eventuele dieren nog tijd over hebt, is het wellicht een idee je zelfvoorzienende tuin te verrijken met:

 • Een waterfilter
 • Een bijenkast
 • Een kruidentuin
 • Groene energie in de vorm van bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen

Meer weten over de precieze berekeningen van benodigd grondgebruik? Kijk dan op de website van Visionair.

Advertisement

37 comments

  1. wij proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.
   we hebben 27 are grond.
   een groentetuin van 250 m2
   kippen en eenden
   fruitbomen en struiken.
   we hoeven nooit geen groente te kopen, we verkopen zelfs overige groente aan de weg.

   1. Hoi Rene,

    Ik doe voor een radiodocumentaire onderzoek naar zelfvoorzienend leven want ben benieuwd naar ervaringen van mensen hiermee. Zou ik je hier wel/niet anoniem wat vragen over kunnen stellen? Je kan me ook mailen als dit lukt via de redactie?!

    Groet,
    Miek

  2. Als iedereen zelf voorzienend zou zijn ben je de hele dag bezig met zelf voorzienend te wezen…. dus 24 uur per dag 7 dagen per week. Minus de benodigde tijd voor rust eten en sociale activiteiten.

   1. Van den Acker

    Het grootste probleem (als alleenstaande) is idd TIJD. In de huidige maatschappij wordt verwacht dat je economisch-rendabel bent/leeft/werkt/denkt, dus de tegenpool van zelfvoorziening…in méér dan 1 betekenis. Er wordt verwacht dat je werkt om je eten te KOPEN, niet dat je genoeg tijd hebt om het zelf te laten groeien…a nee; dan werkt het systeem niet.
    …dit houdt me al enkele jaren bezig en ik ga langzaam maar zeker de goeie 😉 richting uit.

    1. Hartelijk dank voor de informatie. Ik ben schrijver (en daar word je ook niet rijk van) en tuinier en euh daar word je ook niet rijk mee. Maar met vrouw en dochter zijn we erin geslaagd om zelfvoorzienend te leven op het vlak van voedselproductie. Enkel voor chocolade, koffie en suiker moeten we nog naar de winkel.
     Het kan, maar het is wel heel hard werken en het kan soms niet omdat de europese wetgevingen het er niet eenvoudiger op maken.
     Keep up the good work.

  1. Kan je mij meer uitleg geven ! Wat bedoel je met stroomlevering via je groententuin ????? Ben benieuwd !!

   Ik heb een groot stuk grond in frankrijk . Ik hen hulp en kennis van anderen nodig om zelfvoorziend te kunnen leven . Later wil ik alles openstellen om andere te stimuleren om het ook te gaan doen .

   1. Enigszins aan de late kant Marlena, excuses, maar hoe staan de ontwikkelingen zo’n twee jaar later met betrekking tot het zelfvoorzienend wonen daar in Frankrijk?

    Groeten, Denise

 1. begrijpen jullie ook niet dat die menselijke wil om te over-leven ontzettend irritant is voor de Elite die zich zo bovenmenselijk heeft ingespannen om agenda 21 tot een wereldwijd succes te maken. En iedereen maar zeuren en tot vervelend aan toe maar alternatieve proberen te verzinnen om die dans de macabre te ontlopen. De NWO meent het toch alleen maar goed met ons, anders zouden toch niet zoveel onbaatzuchtige globalisten, politici, media, captains of industrie, koningshuizen etc. Daar aan mee werken om De New world order tot een betere plaats te maken. Oke, eerst moeten wel zes-en-een-half-miljard mensen sterven omdat te bereiken, maar bijkomstigheden heb je altijd. En over futiliteiten moet je niet te lang zeuren, toch beste politici? Dus ik denk wil je deze mensen een plezier doen ga dan gewoon zo snel mogelijk dood zonder gezeik en verzet,wees een brave burger ga maar lekker slapen want alles komt goed.

  1. Tja daar dacht ik ook gelijk aan. Hup de lucht in met bepaalde opties. alles wat niet perse op de aard bodem hoeft te bivakkeren kan een niveautje hoger. maar dat vereist wel deugdelijke bouw materialen of gebruik maken van leegstaande gebouwen.Een dierenhouderij (kippen varkens, maar liever geen varkens want die hebben ongeneselijke ziekte kiemen, koeien, schapen en geiten, konijnen, kalkoen, vissen) kunnen zonder al te veel problemen in een leegstaand gebouw op een hoger niveau. Wel erg goed de afvoer van mest regelen, dat moet even slim worden aangepakt. maar het moet mogelijk zijn.

 2. Het voeden van dieren met akkerbouwproducten is geen duurzame praktijk, en het kan ook zeker anders…

  Daarom hebben mijn collega Lucas Brouns en Mark Shepard’s, Herstellende Landbouw, agroecology voor boeren burgers en buitenlui vertaald vanuit het Engels, Mark Shepard heeft 20 jaar ervaring met een geintergreerde
  teeltwijze, zijn varkens & koeien worden niet gevoed met gigantische akkerbouwproducten die hij inkopen moet maar met van allerlei heerlijks van eigen land. De varkens lopen onder Moerbijbomen, Koeien hebben druiven snoeien die in appelbomen groeien… en meer van dat moois.

  http://permacultuuronderwijs.nl/herstellende-landbouw-boek-mark-shepard/

  Dergelijke geintegreerde systemen worden ook wel aangeduid met termen als: permacultuur / agroforestry / agroecology ….

 3. simpel vraagje, waarmee ga je je tuin vruchtbaar houden als je geen dieren wilt houden? Er natuurlijk vanuit gaande dat je dat niet zou doen.

  Een koe zou bv erg interessant zijn. Maar 1 koe is dan misschien weer wat veel voor een standaard gezin. Samen met de buurt een paar koeien houden? Dan houden ze elkaar nog wat gezelschap. Het zijn en blijven kuddedieren hé.

  1. Beste zelfverzorgers,
   sinds 2 jaar verbouw ik een deel van mijn groentes zelf, vul aan met wilde kruiden en planten en ben overgestapt naar vegetarier en raw food mbv “green smoothies” en voel mij prima hierbij.
   Komposteren doe ik niet meer, te veel werk en trekt ongedierte aan. Ik maak nu direkt-kompost ook met mijn super-mixer: als ik mijn smoothie klaar heb, leeg ik de mixbeker en doe dan het groene afval erin, pureer het en dat gaat direkt de tuin in. Planten en bomen verteren op een soortgelijke manier als wijzelf en bovendien trekt dit hele kolonnes van bodemhelpers aan, die meehelpen, de aarde vruchtbaar te maken en te houden.
   Dit principe wordt in praktijk gebracht door Herwig Pommeresche, zie hiervoor http://www.humuseum.de/neues-aus-dem-forschungsinstitut-fur-permakultur-und-transition-fipt/
   Herwig kan daardoor op 1 m² tuingrond jaarlijks 22 kg wotels, 18 kg prei of uien oogsten.
   Enig nadeel is het stroomverbruik van mijn Vitamix, binnenkort komt dan ook “vrije energie” op de markt, zie bijv. http://www.gaia-energy.org/es-ist-soweit-mach-dich-energieautark/
   Vrije en gezonde groeten, Jan

 4. Zelfvoorzienend als Nederland zijnde of zelfvoorzienend als individu/gezin? Dat laatste is terug naar de oertijd lijkt me maar dat we als land zelfvoorzienend zijn lijkt me heel gezond. Minder afhankelijkheden tussen landen zorgt voor minder wrijving, regels, heffingen etcetera. Ieder gebied zelfvoorzienend en van elkaar leren… in plaats van expansiedrift en de rijkste en machtigste willen zijn.

 5. Als we insecten zouden eten voor eiwitten, dan is er niet zoveel extra grond nodig.
  Meelwormen zouden, resten van groente en eikels kunnen eten, de wormenmest is dan weer compost voor de tuin. Ook vinden kippen en varkens meelwormen lekker.
  Er dient wel nog over het ontwerp van een meelwormen toren of iets dergelijks nagedacht te worden.

 6. Zie hierboven 29 nov 2015.
  En evt. ook
  http://www.zelfvoorziening.nl/nieuwsbrief_6.html#vijf

  De schattingen lopen nogal uiteen.
  2500 m2 vruchtbare grond per volwassene lijkt een mogelijk wat krap maar voorlopig veilig uitgangspunt.
  Vleesconsumptie kan worden beperkt, productie van kledingstof [wol, vlas] eventueel niet.
  E.e.a inclusief brandstof en bouwmateriaal, exclusief grond voor marktproductie.

  studio zvz, pp.

 7. Ik heb een even zitten rekenen als het hier bovenstaande grotendeels klopt zou ieder gezinnetje van 2-4 (gemiddeld 3 mensen een oppervlakte nodig hebben van ongeveer 500m2. dat zou betekenen dat 1 km2 in principe 2000 gezinnen a 3 mensen = 6000 mensen zou kunnen voeden en herbergen. Dus 1 miljoen km2 zou 6 Miljard mensen kunnen herbergen.

  De aarde heeft 144.5 miljoen km2 aan LAND !! oppervlak waarvan ca 13.3 % bruikbaar is als cultuur grond laten we voor het gemak 10% aanhouden dus dat zou ongeveer 15 milljoen km2 zijn. dat betekend dat de mensheid dus uit gebreid zou kunnen worden tot 6 miljard * 15 = 90 MILJARD mensen. We leven nu met 7 miljard mensen. meer dan 10 maal zo weinig….maar eigenlijk is er ruimte voor 100 miljard mensen als iedereen een eenvoudiger manier van leven er op nahoud en luxe over boord gooit zoals luxe auto’s, boten. gewoon iedereen het zelfde in wat hij/zij heeft. Natuurlijk wel met hoog staande technologie daar is op zich niks mis mee zolang het dienstbaar is voor het levens onderhoud.

  En dan heb ik het nog niet eens over het bevolken van de zee oppervlakte door drijvende dorpen/ steden te creeren. alleen nog maar het land…

  Word het niet eens tijd dat er een andere verdeel sleutel gaat komen om eerlijker over diverse zaken te beschikken ??

 8. Met een dierlijk dieet heb je slecht een fractie van de grond nodig van een plantaardig dieet. Heel eenvoudig gesteld kun je met een paar vierkante meter aan kooien genoeg varkens, kippen en konijnen fokken voor een heel gezin. Die beesten leven van keukenafval, onkruid en gras. Vooral konijnen zijn heel makkelijk te fokken en supergezond. Vroeger kwamen bijna alle arme mensen zo aan hun eiwitten.

  1. Volgens Anastasia- een vrouw met bijzondere gaven uit de taiga van Rusland- is 1 ha land voldoende om zelfvoorzienend te zijn. Zij adviseert daarbij om ook een koppeltje kippen en 1 geitje te nemen. (Alle info staat in deel 1 van de Zoemende ceders van Rusland) Zij heeft vele mensen geinspireerd wo President Poetin. Poetin geeft (!) daarom iedereen di dat wil 1 ha land gratis om zelfvoorzienend te zijn. Ook zijn in Rusland oa GMO gewassen en magnetrons verboden. Poetin doet er werkelijk alles aan om zijn bevolking gezond te maken en te houden. Daarom is NATO zo vreselijk “bang voor Rusland” . Zelf ben ik aardig op weg om het voorbeeld van Anastasia te volgen mbt zelfvoorziening.

 9. Ik heb niet eens een m2 aan grond, dus het is voor mij verboden om zelf voorzienend te zijn.
  Ik woon namelijk verplicht in de flat op 4 hoog! Ik zeg verplicht, omdat ik vanwege de huurderheffingmaatregel van Minister Stef Bolk het mij onmogelijk gemaakt is on vrij met een stukje grond te mogen wonen, wegens de torenhoge huren die door hem ontstaan zijn. Dus ik zit gevangen op 4 hoog zonder een mogelijkheid om ooit eens een huis te kunnen bemachtigen met grond er om heen.
  Zo wordt je snel dood gemaakt door het huidige onpersoonlijke woonsysteem!
  Je mag namelijk niets aan eigen initiatieven doen in dit overbevolkte land en krijgt hoogstens een klein gevangenis hokje om net aan te kunnen leven.
  Deze initiatieven die aangehaald worden op deze website, zijn alleen weggelegd voor grondbezitters, de ELITE, dus !

  1. Toch is dat niet waar, want er is best wat mogelijk ook al woon je in een flatje. Op ons balkon teelden we altijd groenten. Dat stelde niet heel veel voor natuurlijk. Maar 1 dag eten in de week haalden we er in ieder geval wel vandaan. Toch al een mooi begin.
   Sinds een paar jaar hebben we een volkstuin van 200m2. Daar moeten we 10 minuten voor fietsen, maar het geeft wel de mogelijkheid om weer veel meer oogst te krijgen. Groter lukt niet, dat kunnen we niet bijhouden (ik werk fulltime, man zorgt voor onze 2 kleine kinderen). En ja, ook een volkstuin kost wat (hier in de stad zelfs véél!), maar dat is het mij waard. Het levert in ieder geval zeker zo veel op als het kost. En het goede gevoel van zelf voor je eten zorgen is onbetaalbaar.

 10. Interessant om te weten! Vraag me wel af of deze aantallen gelden voor een 1- of meerpersoonshuishouden.
  Uitgaande van 1 persoon, is niet tijd maar RUIMTE het grootste obstakel. Wil iedereen in Nederland zelfvoorzienend zijn, dan hebben we 172 keer ons totale landoppervlak nodig! En dat is als we volledig veganistisch leven met z’n allen. Verder zijn bebouwing, infrastructuur en bruikbare bodemsoorten hier nog niet in meegenomen.
  Het lijkt daarom zinvoller dat mensen met interesse in land- en/of tuinbouw zich daar verder in bekwamen en zich bij de slinkende groep boeren voegt.
  Zelfvoorzienend leven klinkt mooi, maar lijkt mij een egoïstische, inefficiënte levenswijze.

  1. Zelfvoorzienend leven is een hardstikke leuke hobby, ik ben er zelf ook mee bezig: groentetuin, wat kippetjes, houtkachel enz.
   Maar maak er ook niet meer van dan het is want als de oogst mislukt gaat niemand hier een hele winter op boerenkoolstronken zitten knagen maar gaan we met gezwinde spoed naar Appie Heijn .
   Ooit waren mensen volledig zelfvoorzienend tot ze erachter kwamen dat het veel praktischer is om veel dingen aan anderen over te laten.
   Bij een akkerbouwer hier in de buurt koop ik heerlijke aardappels voor 50 cent de kilo.
   Daarvoor ga je toch niet zelf liggen klungelen?
   Geniet van je hobby maar neem het allemaal ook weer niet te serieus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *