Kijktip Keuringsdienst van Waarde: microplastic zelfs in honing te vinden

Foto: Still uit aflevering
Foto: Still uit aflevering Keuringsdienst van Waarde

Honing is een natuurproduct. Het is echter de vraag wat er nog natuurlijk is aan het product. De Keuringsdienst van Waarde wijdt een aflevering aan biologische certificering van honing. Wanneer mag je honing nu biologisch noemen, waarom komt er nog geen biologisch gecertificeerde honing uit Nederland en zit er nu echt plastic in honing? De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek en de resultaten waren schokkend.

Biologische certificering

Skal Biocontrole is in Nederland verantwoordelijk voor de toezicht op de productie van biologische honing. De strikte regelgeving maakt het voor Nederlandse imkers echter bijna onmogelijk honing het certificaat ‘biologisch’ te geven. Voor het label moeten bijenkasten namelijk zo geplaatst worden dat alle gewassen in een straal van 3 kilometer rondom de kasten biologisch zijn. In totaal gaat het dus om een aaneengesloten stuk grond van 36km2 waarop slechts biologische gewassen worden verbouwd. In Nederland is dit praktisch gezien bijna onuitvoerbaar.

De volledige regelgeving is te vinden in een verordening die gaat over de biologische productie en de etikettering van biologische producten in Europa. Artikel 13 en 25 gaan over de biologische bijenteelt. De verordening vind je hier: Biologische regelgeving Skal

Plastic in honing

Naast biologische certificering heeft de Keuringsdienst van Waarde een aantal honingmerken laten testen op de aanwezigheid van microscopische kunststofdeeltjes. In alle van de vijf geteste honingmerken bleken kunststofdeeltjes te zitten.

Bron: Keuringsdienst van Waarde 

Lees ook:
Bij dertigers gaat geluk voor rijkdom
[adrotate group = “1”]
Recept: Kwark met overrijpe bananen

Advertisement

4 comments

  1. goed verhaal. Liep als rozenbottel kweker ook keihard tegen de rigide eisen van Skal aan, overleg is geen optie. Bureautijgers met een missie zonder realiteitszin zogezegd. snap de reactie van “Lon” niet. waarom zou de honing waar hij/zij reclame voor maakt beter zijn dan onze eigen rozenhoning?

  2. Keurmerk of niet: Echte honing is honing die door bijen is gemaakt en daarna niet is verhaspelt met andere waar tot een verkoop produkt. Echte honing smaakt per kast, per locatie, per oogst, per jaar uniek en kan waarschijnlijk desondanks microplastics bevatten.
    Plastic afval is zo wijdverspreid dat je niet verbaasd moet opkijken als iemand je verteld dat je tegenwoordig ook plastic inademt. Plastic blijft plastic. Het verdwijnt niet, maar wordt steeds kleiner. Te klein om opgemerkt te worden door een keurmerk. Niet de honing of het keurmerk zijn een probleem of een vraagstuk, maar het plastic. Keurmerken zijn duur en desondanks geen absolutie. Neem ze niet te serieus. De honing van de imker om de hoek is net zo waardevol als die van de Traay. Die uit de doorsnee supermarkt kan je beter laten staan. Suikerwater. Volg de smaakpapillen en vergeet de keurmerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *