Badkamer vergroenen

7 manieren om je badkamer groener te maken

Een groenere badkamer is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor het milieu en je energierekening. Eerder schreven we al over tips voor natuurlijke badkamerreinigers maar wist je al dat er nog veel meer manieren zijn om je badkamer groener te maken?

hetkanWel zette zeven makkelijke tips voor je op een rij.

1. Groen, groener, groenst in de badkamer

Jawel, planten in de badkamer staan niet alleen gezellig, ze zijn ook een waardevolle groene toevoeging. Ze helpen verontreinigde lucht te absorberen (altijd fijn als je in de stad woont en het liefst je badkamerraam open laat staan) en geven er verse zuurstof voor terug.

2. Gerecycled toiletpapier

Het grootste voordeel van gerecycled toiletpapier is dat er niet opnieuw bomen voor gekapt zijn. Overigens spoelen we in Nederland per dag 22.000 kilometer aan papier door het toilet. Maar ook hier kun je wat aan doen, zoals we in dit artikel beschreven. 

3. Schimmel voorkomen en behandelen zonder chemicaliën

Voor het voorkomen en behandelen van schimmel op een natuurlijke manier hebben we al eerder wat tips voor je op een rij gezet. Livinggreenmag heeft nog een extra tip om schimmels te voorkomen en tegelijkertijd je badkamer lekker te laten ruiken: het sprayen van een mix van water en lavendelolie is een van de voorbeelden.

Lees ook: 6 DIY tips voor natuurlijke badkamerreinigers

4. Korter douchen

Misschien wel één van de meest voor de hand liggende en tegelijkertijd meest effectieve tips: korter onder de douche staan. Met elke minuut dat je korter doucht, bespaar je ongeveer zeven liter water. Om het douchen extra duurzaam te maken en fijn te besparen op je energierekening is een waterbesparende douchekop een aanrader. Naast dat het niet eens zoveel anders voelt om met een waterbesparende douchekop te douchen, kun je hier maar liefst 900 emmers water per jaar mee besparen.

5. Recycle je douchegordijn

Wist je dat je je oude plastic douchegordijn prima kan hergebruiken als onderkleed bij het schilderen, onder je picknickleed of slaapmatje om deze droog te houden, als instant poncho of handige strandtas?

6. Biologische katoenen of bamboe handdoeken en douchegordijnen

Bij het telen van biologisch katoen en bamboe wordt er, in tegenstelling tot gewoon katoen, geen gebruik gemaakt van giftige pesticiden. Met handdoeken en douchegordijnen die van een biologische stof en met verf op plantbasis gemaakt zijn, kies je de groenste optie voor in de badkamer.

Lees ook: Zo maak je zelf shampoo zonder chemicaliën

7. Kies voor herbruikbaar en natuurlijk

Je tandenborstel of scheermes kun je makkelijk opbergen in een glazen potje, make up verwijder je net zo makkelijk met een washandje als met wattenschijfjes en je kunt het gebruik van plastic in de badkamer heel goed minimaliseren door voor bijvoorbeeld verpakkingsvrije shampoo en zeep te kopen of zelf te maken.

Advertisement

5 comments

  1. Probeer ook zo min mogelijk palmolie producten zoals vloeibare zeep, shampoos etc. in je badkamer te hebben staan. Palmolie plantages zijn een grote bedreiging voor het tropisch regenwoud.

  2. De redactie heeft moeite met nummer 4, korter douchen. Watjes! Wat dachten jullie van: niet elke dag douchen (maar een gewone wasbeurt aan de wastafel)? Dan ben je pas groen bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *